biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 51 52 53 ... 253
Mergi la pagina:
introduce cega şi se fierbe lent 15-20 min. În momentul servirii se scoate cega din zeama în care a fiert şi se mai poate curăţa restul de piele cu solzi (se curăţă cu ajutorul unei furculiţe). Se aşază apoi pe un platou garnisit cu legume şi cu cartofi fierţi natur, stropiţi cu unt topit şi presăraţi cu pătrunjel verde tăiat mărunt. Cega se mai poate servi cu unt proaspăt sau cu sos olandez.

  426. Cegă prăjită.

  Se curăţă cega la fel cum s-a arătat în reţeta 425, se taie în felii mai groase care se ung cu zeamă de lămâie, se sărează, se piperează, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei amestecat cu unt. Se serveşte fierbinte cu cartofi proaspeţi fierţi natur peste care se presară pătrunjel verde tăiat mărunt şi se stropeşte cu unt topit. Se serveşte cu sos olandez.

  427. Cegă, calcan sau cod gratinat

  1/2 kg peşte, 100 g unt, 60 g făină, 1/4 l lapte, sare, piper, 100 g caşcaval ras, 1-2 ouă.

  Se curăţă peştele şi se pune la fiert cu apă şi sare. După ce a fiert 15-20 min, se lasă în apa în care a fiert până se va răci puţin, după care se curăţă carnea peştelui de oase. Între timp, se prepară un sos gros din 50 g unt, făină şi lapte. După ce s-a îngroşat bine sosul, se ia la o parte de pe foc şi după ce s-a răcit puţin se adaugă gălbenuşurile, piper pisat şi sare după gust, iar la urmă se amestecă şi cu albuşurile bătute spumă. Cu restul de unt se unge un vas de sticlă rezistent la foc, sau orice formă joasă, în care se pune o parte din compoziţia de sos gros, peste acesta se aşază carnea de peşte fiartă şi curăţată de oase, iar deasupra se toarnă restul de sos, se presară cu caşcaval ras şi se introduce în cuptor la temperatură potrivită. Se coace până se rumeneşte frumos, după care se serveşte la masă în vasul în care s-a copt. Se poate pregăti şi în căpăcele de câte o porţie.

  428. Peşte gratinat cu ciuperci

  1/2 kg peşte alb (şalău, ştiucă, calcan sau peşte oceanic), 100 g unt, 300 g ciuperci, 50 ml ulei, 1 ceapă, 60 g făină, 1/4 l lapte, sare, piper, 2 ouă, 100 g caşcaval ras.

  Se curăţă peştele, se fierbe şi se desface carnea de pe oase.

  Mai departe pregătirea se face la fel ca în reţeta precedentă, numai că în sosul gros se mai adaugă ciupercile călite separat.

  429. Chefal prăjit.

  Se curăţă chefalul, se spală, se zvântă cu un şervet şi se taie oblic în felii groase cam de un deget. Se ung apoi feliile cu zeamă de lămâie, se sărează, se piperează, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei bine înfierbântat. Se prăjesc pe ambele părţi până la culoarea aurie. Se serveşte cald sau rece.

  430. Chefal a la grec.

  Se curăţă chefalul, se spală, se taie în felii groase cam de 2 cm, care se stropesc cu zeamă de lămâie. Apoi se sărează, se piperează, se ung cu ulei, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se introduc în cuptorul bine încins. Când feliile de chefal s-au rumenit, se scoate tava din cuptor, iar peste chefal se toarnă sos a la grec, care se pregăteşte astfel: se toarnă 100 ml ulei într-un castron, se adaugă pătrunjel tăiat mărunt, piper pisat, sare, 150 g sifon, zeamă de lămâie sau sare de lămâie (dizolvată în apă), după gust, şi se bate cu telul agitându-se bine. Sosul a la grec trebuie să aibă gust picant şi acrişor.

  431. Crap prăjit

  1 crap cam de 1,5-2 kg, 200 ml ulei, 50 g făină, 1 linguriţă boia de ardei dulce, sare, 1 lămâie, câteva foi de salată verde sau crenguţe de pătrunjel verde.

  Se curăţă crapul de solzi, se scot intestinele şi se spală sub jet de apă la robinet. (Nu trebuie spălat într-un vas cu apă deoarece stând în apă pierde din gust.). Se zvântă bine cu un prosop curat, se sărează imediat şi se lasă 1-2 ore, timp în care absoarbe sarea şi se întăreşte. Se unge apoi cu lapte, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei încins; dacă uleiul nu este bine încins, peştele fierbe în loc să se prăjească, pierzând din gust, culoare şi aspect. După ce peştele s-a prăjit, se trage tigaia de pe foc iute şi se lasă pe foc mai slab, să se pătrundă înăuntru şi să nu se ardă pe dinafară.

  Se serveşte cu cartofi fierţi natur, stropiţi cu unt topit şi presăraţi cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

  Crapul prăjit se poate servi atât cald cât şi rece cu felii de lămâie şi garnisit cu foi de salată verde sau cu crenguţe de pătrunjel verde.

  432. Crap rasol.

  Vezi reţeta 400 "Peşte rasol".

  433. Crap la grătar.

  Vezi reţeta 404, "Peşte la grătar".

  434. Crap cu ciuperci.

  Vezi reţeta 424, "Peşte oceanic cu ciuperci".

  435. Crap pescăresc

  1 kg crap, 150 g ceapă, 150 g morcovi, 150 ml ulei, 2-3 ardei graşi, 1 fir cimbru, 1 căpăţână de usturoi, 3 roşii mici, 50 g bulion, 100 ml vin, piper pisat, sare.

  După ce crapul a fost curăţat, spălat, şi tăiat în bucăţi, se sărează şi se pune într-o tavă cu ulei. Se adaugă usturoi tăiat mărunt, ardei gras tăiat felii, piper şi cimbru. Se unge şi peştele cu ulei şi se introduce tava în cuptorul încins, iar când peştele s-a rumenit, se pune deasupra fiecărei felii de peşte câte o roşie mică tăiată în sferturi, după care se mai lasă la cuptor până se rumenesc roşiile.

  Între timp, se prepară următorul sos: se rumenesc în ulei ceapa şi morcovul, apoi se sting cu bulion subţiat cu apă. Se toarnă peste sos zeama de oase de peşte

1 ... 51 52 53 ... 253
Mergi la pagina: