biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 52 53 54 ... 253
Mergi la pagina:
sau apă caldă, cam 1/2 l, şi vinul. Se lasă să dea în fiert, apoi se strecoară şi se toarnă sosul peste peşte şi împreună se mai dau într-un clocot, pe maşina de gătit sau la cuptor. La fel se prepară şi alte feluri de peşte.

  436. Crap a la grec.

  Se prepară la fel ca în reţeta 430, "Chefal a la grec ".

  437. Saramură de crap.

  Vezi reţeta 406, "Saramură de peşte".

  438. Crap marinăresc

  1 kg crap, 100 ml ulei, 100 g ceapă, 200 ml vin roşu, 300 g ciuperci, 1/2 kg ceapă arpagic, piper, sare, 1 lingură de făină, 1 lingură de ulei, zeamă de peşte.

  Se încinge bine uleiul şi se pune ceapa tocată foarte mărunt, lăsând-o să se înmoaie, fără însă a se rumeni. Se pune deasupra peştele tăiat bucăţi, se adaugă vin roşu, piper şi sare, se unge peştele cu ulei şi se introduce în cuptor, lăsându-l să se înăbuşe (brezeze), având grijă ca ceapa să nu se ardă.

  Când s-a încins bine peştele, se adaugă ciupercile care au fost, în prealabil, călite într-o tigaie, arpagicul de asemenea înăbuşit, precum şi un sos preparat dintr-o lingură de făină prăjită şi rumenită cu o lingură de ulei, stinsă cu zeamă de peşte (supă din oase sau din cap fiert), atât cât sosul să rămână potrivit de legat, şi se introduce în cuptor pentru 5 min.

  439. Plachie de crap sau de peşte oceanic

  1 kg crap, 150 ml ulei, 1,5 kg ceapă, 75 g bulion, 1/2 căpăţâni de usturoi, 50 ml vin, 1 g piper, 1-2 fire cimbru, 2 foi de dafin, zeamă de peşte, sare, oţet.

  După ce se curăţă şi se spală, se taie peştele în felii care se prăjesc numai pe jumătate în ulei. Se scoate peştele din tavă şi în acelaşi ulei se pune ceapa tăiată subţire şi se lasă să se prăjească până capătă culoare aurie. Când ceapa este aproape prăjită se adaugă usturoiul tăiat. Se stinge cu vin, bulion şi zeamă de peşte, după care se adaugă sare, boabe de piper, foi de dafin şi cimbru.

  Se toarnă sosul într-o tavă, se pun bucăţile de crap, iar peste ele se pun felii de roşii. Se introduce tava în cuptor până se rumenesc peştele şi roşiile. Se poate servi rece sau cald.

  440. Marinată de crap sau alte specii de peşte

  1 kg crap sau alte feluri de peşte, 100 ml ulei, 1 morcov, 2 cepe, 1 ţelină, 50 g bulion, 100 ml oţet, 1 lingură făină, 1-2 foi dafin, boabe de piper, sare, cimbru, lămâie.

  Peştele se curăţă, se spală, se taie în bucăţi, se sărează şi se rumeneşte în ulei bine încins. Pentru marinată, peştele se rumeneşte doar, deoarece mai fierbe în sosul marinat. În uleiul rămas de la peşte, se prăjesc împreună morcovul, ţelina, toate tăiate felii. Se adaugă la urmă ceapa şi o lingură de făină şi se stinge după 1-2 min cu oţet, bulion şi puţină boia, adăugând apă după nevoie. Se lasă să fiarbă sosul 30 min, se potriveşte de sare şi oţet (marinata trebuie să fie acrişoară), apoi se strecoară.

  Crapul prăjit se pune într-o tavă şi peste el se toarnă sosul preparat. Se mai adaugă 2 foi de dafin, 1 fir de cimbru şi se lasă să dea o dată în fiert. Se recomandă ca după ce a dat în fiert, să se introducă în cuptor pentru circa 10 min.

  Marinata se serveşte numai rece, aranjată pe un platou şi garnisită cu felii de lămâie.

  441. Lapţi de crap, prăjiţi.

  În momentul în care se scot lapţii din peşte (cu mare grijă ca să nu se spargă fierea, iar dacă s-a spart se înlătură partea care a fost stropită de fiere), se spală imediat şi se ţin în apă rece 1-2 ore, schimbându-se apa între timp. Se opăresc cu apă fiartă şi după ce s-au răcit se sărează, se formează chifteluţe care se dau prin făină şi apoi se prăjesc în ulei încins, pe ambele părţi.

  442. Crap, sau alt peşte, sârbesc

  1 kg peşte, 200 ml ulei, 1/2 kg ceapă, 1 kg cartofi, 1/2 kg ardei gras, 100 g bulion, 100 ml vin, 2 fire cimbru, 1 legătură pătrunjel, 1 g piper, boia, zeamă de peşte, sare.

  După ce se curăţă şi se spală, se taie crapul (sau orice alt fel de peşte) în felii care se prăjesc în ulei bine încins, până capătă culoare aurie. În acelaşi ulei se prăjesc cartofii tăiaţi în cuburi mici. După cartofi se prăjesc ardeii graşi tăiaţi felii, ceapa tocată mărunt, la care se adaugă bulionul, vinul, puţină boia de ardei, cimbru, pătrunjel, sare şi zeamă de peşte sau de oase de peste (în cantitate mică ca să nu se subţieze sosul prea mult).

  Peştele, cartofii, ardeii graşi şi ceapa se prăjesc numai cât să se rumenească.

  Se ia o tavă în care se pun întâi cartofii, apoi ardeii graşi, sosul cu ceapă, iar deasupra se aranjează peştele. Peste bucăţile de peşte se pun felii de roşii şi se introduce tava în cuptor, lăsând să dea bine în fiert până ce sosul scade suficient, iar crapul se rumeneşte. Se serveşte cald sau rece.

  443. Crap pe varză

  1 kg crap, 150 ml ulei, 50 g bulion, 100 ml vin, 1-2 kg varză, 1 foaie de dafin, 1 fir de cimbru, piper boabe, 300 g roşii.

  Se încinge uleiul într-o tavă şi se stinge cu bulion şi vin. Se adaugă varza tocată foarte fin, boabele de piper, foaia de dafin, cimbrul şi se introduce tava în cuptor, lăsând varza să se călească. După ce varza s-a înmuiat, se pune deasupra crapul tăiat în felii sau spintecat în două, crestat şi uns cu ulei, peste crap punându-se felii de roşii. Se introduce din nou tava în cuptor până se rumeneşte şi peştele.

  444. Crap cu ciuperci şi smântână

1 ... 52 53 54 ... 253
Mergi la pagina: