Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Se spală şi se taie ciupercile în felii, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă la o parte până se va pregăti peştele.
Crapul se curăţă, se spală şi se taie (înlăturând capul şi coada) în felii care se sărează, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei bine înfierbântat. (Peştele se prăjeşte numai cât să se rumenească pe deasupra, deoarece se mai fierbe împreună cu ciupercile.) În uleiul rămas de la prăjirea peştelui se călesc ciupercile timp de 10-15 min, după care se sting cu 1/2 l de apă,se adaugă pătrunjelul verde tăiat, smântâna, sare şi piper, după gust. Se lasă să dea în fiert, apoi peste acestea se aşază peştele şi se introduce cratiţa în cuptor pentru circa 10-12 min. Se serveşte cald.
445. Ghiveci de crap, sau alte specii de peşte.
Se prepară la fel ca şi crapul sârbesc (v. reţera 442), adăugându-se în plus diverse legume şi zarzavaturi ca la orice ghiveci. Se prepară cu ulei şi se poate servi cald sau rece.
446. Crap sau alte specii de peşte cu roşii
1 kg peşte (crapi, ştiucă, şalău, calcan, somn etc.), 60 ml ulei, 100 ml vin sau apă, pătrunjel verde.
Se curăţă peştele, se înlătură capul şi coada, iar partea rămasă se taie în bucăţi care se sărează şi se pun într-o tavă unsă bine cu ulei. Se introdu-ce în cuptorul bine încins, ungându-se din când în când peştele cu uleiul din tavă. Când peştele este gata, se scoate şi se pune pe un platou, iar în tava în care s-a fript se adaugă restul de ulei, usturoiul tocat şi se căleşte până începe să se prăjească, adăugându-se imediat roşiile curăţate de pieliţe, sare şi piper după gust, apoi se lasă să se mai călească 10 min, după care se adaugă vinul. Se răstoarnă apoi peste peştele aranjat pe platou. La servire se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt.
447. Crap cu orez (pilaf de peşte)
1 kg peşte, 100 ml ulei, 2 cepe, 150 g orez, 1 linguriţă bulion, piper, sare.
Se curăţă peştele, se înlătură capul şi coada, iar restul se taie în bucăţi şi se presară cu sare. Ceapa tăiată mărunt se pune la călit într-o cratiţă cu ulei şi când s-a călit puţin, se adaugă orezul (ales, spălat şi bine scurs), lăsând să se prăjească împreună câteva minute. Se pune apoi bulion şi se stinge cu apă sau cu zeamă de peşte (apa în care s-a fiert capul şi coada peştelui). Se lasă să fiarbă 10 min, după care se pun bucăţile de peşte, iar deasupra fiecăreia câte o felie de roşie.
Se stropeşte peştele cu ulei şi se introduce în cuptor unde se ţine până se umflă orezul, iar peştele se rumeneşte puţin pe deasupra.
448. Crap umplut cu orez şi stafide
1,5 kg crap, 1/4 kg ceapă, 100 ml ulei, 70 g orez, 50 g stafide, 50 g pâine albă, 1 ou, 1 lingură pătrunjel verde tăiat mărunt, 1 linguriţă de bulion, sare şi piper.
Se alege un crap mare, se curăţă de solzi, se despică în lung pe la şira spinării care se scoate şi tot pe acolo se scot intestinele, icrele sau lapţii (fără să se taie la burtă). Apoi se mai scot urechile şi osul amar. După ce se spală, peştele se usucă cu un şervet, se sărează şi se lasă să stea până se pregăteşte umplutura. Se toacă mărunt ceapa, se înăbuşă în ulei şi când s-a rumenit se adaugă orezul spălat şi bine scurs de apă şi se lasă să se prăjească câteva minute, după care se stinge cu zeamă de peşte sau de legume. Se potriveşte de sare şi piper. Se acoperă cu un capac şi se ţine la cuptor sau pe ochiul aragazului (acoperit cu un disc de tablă groasă şi cu focul cât se poate de mic). Orezul se înăbuşă cam 15-20 min, după care se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu miezul de pâine albă înmuiată în lapte, oul, stafidele înmuiate şi cu pătrunjelul tăiat mărunt.
Se umple crapul pregătit cu această pasta şi se coase tăietura de pe şira spinării în aşa fel ca peştele să-şi recapete forma normală, se leagă cu o aţă groasă în 4-6 locuri, ca să nu se desfacă, se unge cu ulei şi se pune într-o tavă unsă şi ea cu ulei. Se introduce în cuptor şi, în timp ce se coace, se unge peştele mereu cu ulei din tavă, ca să se rumenească uniform. Când este gata se lasă să se răcească, apoi se scoate aţa şi se taie în curmeziş (oblic), în aşa fel încât atunci când se va aşeza pe platou să aibă aspect de peşte întreg, cu cap şi coadă. Se garniseşte cu frunze de salată verde şi cu salată de sfeclă roşie cu hrean sau cu altă salată.
449. Crap umplut cu ciuperci.
Se prepară ca în reţeta anterioară, cu deosebirea că în loc de orez se folosesc pentru umplut ciuperci călite amestecate sau nu cu orez fiert sau înăbuşit.
450. Crap umplut cu umplutură de peşte
1 crap de 1,5 kg care se umple, iar pentru umplutură încă 1 kg de crap, 100 ml ulei, 100 g franzelă, 2-3 ouă, sare, piper, pătrunjel verde, 100 g ceapă.
Crapul pentru umplut se pregăteşte la fel ca în reţeta 448. După ce se curăţă şi se scoate şira spinării, se mai poate scoate şi o parte din carnea peştelui, în aşa fel încât să nu se rupă pielea. Din crapul de 1 kg se ia toată carnea de pe oase şi împreună cu carnea de la primul peşte, la care se mai adaugă ceapa călită, franzela înmuiată în lapte şi bine scursă, ouăle,