Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
496. Somn rasol cu unt şi cartofi.
Peştele se pregăteşte la fel ca în reţeta anterioară, numai că se serveşte cu cartofi fierbinţi stropiţi cu unt proaspăt, presăraţi cu verdeaţa tăiată mărunt şi cu felii de lămâie. Se serveşte cald.
497. Somn a la grec.
Se prepară la fel ca şi chefalul a la grec (v. reţeta 430).
498. Somn prăjit.
Se prepară la fel ca şi chefalul prăjit (v. reţeta 429).
499. Somn pescăresc.
Se prepară la fel ca şi crapul pescăresc (v. reţeta 435).
500. Plachie de somn.
Vezi "Plachie de crap" (reţeta 439).
501. Marinată de somn.
Vezi "Marinată de crap" (reţeta 440).
502. Somn cu orez.
Vezi "Crap cu orez" (reţeta 447).
503. Somn cu roşii.
Vezi "Crap cu roşii" (reţeta 446).
504. Somn cu ciuperci.
Se prepară la fel ca în reţeta 424, dar fără smântână.
505. Ştiuca prăjită.
Se curăţă ştiuca de solzi şi de intestine, se taie capul (care se foloseşte la ciorbă de peşte, dacă este mai mare), iar corpul se spală şi se taie în bucăţi. Bucăţile se sărează (eventual pentru un gust mai bun se ung cu zeamă de lămâie), apoi se dau prin lapte în care se poate adăuga şi un ou (pentru ca la prăjit să capete o culoare rumenă şi o coajă crocantă şi gustoa-să), prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Dacă uleiul nu este bine încins, peştele fierbe în loc să se prăjească, pierzând din gust, şi se îmbibă cu ulei. Ştiucile mici se prăjesc întregi, doar se înlătură capul, tăindu-se scurt.
506. Ştiucă rasol.
Se prepară ca în reţeta 400, "Peşte rasol".
507. Ştiucă marinată.
Se prepară la fel ca în reţeta 440, "Marinată de crap".
508. Ştiucă preparată în diferite feluri.
Din ştiucă se pot prepara diverse feluri de mâncare la fel ca şi din crap, mreană, morun, şalău sau din somn, folosind acelaşi mod de preparare şi aceleaşi componente.
509. Ştiucă umplută
1 ştiucă mare de 1-1,5 kg, 100-150 g franzelă de o zi,1/4 l lapte, 50 g stafide, 50 g zahăr, 200 g ceapă, 100 ml ulei, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 foaie de dafin, piper, sare.
Se alege o ştiucă mare şi proaspătă, se curăţă de solzi, apoi se crestează în jurul, capului şi se trage pielea. Când s-a ajuns la coadă se taie pe dinăuntru în aşa fel ca pielea să rămână împreună cu coada. Se curăţă pielea scoasă de resturile de carne care nu s-au desprins. Aripioarele şi coada se tund puţin cu foarfeca.
Se curăţă toată carnea de pe şira spinării, se adaugă cea curăţată de pe piele, se amestecă cu ceapa călită (fără să se rumenească), pâinea înmuiată în lapte, sare, piper, după gust. Se trece totul prin maşina de tocat, se mai adaugă un ou bătut, zahăr, sare, piper pisat, după gust, şi stafide. Se ames-tecă bine şi cu compoziţia respectivă se umple pielea de ştiucă, care se coase apoi la gură (gât) şi în locurile în care eventual se rupe.
Se ia un vas de mărime potrivită, cu apă cât să cuprindă peştele, se pun în el capul şi oasele rămase, foaia de dafin, 1 ceapă, morcovul, rădăcina de pătrunjei, boabe de piper şi sare după gust. Se lasă mai întâi să fiarbă legumele circa 30 min, după care se introduce ştiuca umplută, care trebuie înţepată cu un ac pentru ca pielea să nu crape. Se fierbe 20-30 min lent (fără să dea în clocote mari), după care se dă vasul jos de pe foc şi se lasă să se răcească ştiuca umplută în zeama în care a fiert. După ce s-a răcit bine, se scoate din zeamă şi se taie în felii în momentul servirii. Se aranjează pe un platou, se aplică la un capăt capul, la urmă coada, reconstituind forma peştelui. Se toarnă deasupra zeamă strecurată, se garniseşte cu câteva felii de morcov, crenguţe de pătrunjel verde şi se lasă să se închege zeama. Se serveşte rece, cu salată de sfeclă roşie cu hrean.
510. Ştiucă umplută la tavă.
Ştiuca se pregăteşte la fel ca în reţeta anterioară, se unge cu ulei, se presară uşor cu făină şi se aşază într-o tavă lungă cât ştiuca, se toarnă ulei peste ea şi se introduce în cuptor la foc potrivit. în timpul friptului se stropeşte cu ulei din tavă, în care s-au adăugat 2-3 linguri de vin sau apă.
511. Crap sărat prăjit
500 g crap sărat, 100 ml ulei, 2-3 linguri de lapte, 1 lingură de făină cu vârf.
Se pune peştele la desărat în apă călduţă. După 2-3 ore se schimbă apa şi se mai ţine 2-3 ore. Apoi se curăţă de solzi, se spală în mai multe ape reci. Se taie crapul în bucăţi care se dau prin lapte, apoi prin făină şi se prăjesc pe ambele părţi.
512. Crap sărat cu usturoi (scordolea a la Moldova)
1 kg crap sărat, 1 kg cartofi, 150 ml ulei, 1 lingură de oţet, usturoi, sare şi piper după