biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 59 60 61 ... 253
Mergi la pagina:
gust, zarzavat de supă.

  Se pune crapul la desărat, apoi se curăţă de solzi, se spală în mai multe ape, după care se pune la fiert cu zarzavat de supă şi cu câteva boabe de piper.

  După ce peştele a fiert, se ia vasul de pe foc. Între timp, se curăţă cartofii, se spală şi se pun la fiert cu puţină sare. Când sunt gata se scurg de zeamă, se adaugă usturoi pisat ca o cremă, ulei, se bat cartofii bine cu un tel ca pentru piure, adăugând din când în când zeamă de la peşte şi piper pisat, după gust. Compoziţia obţinută trebuie să iasă ca un sos gros sau ca o maioneză, apoi se pune pe un platou, iar deasupra se aşază crapul fiert tăiat în felii şi stropit cu ulei amestecat cu oţet după gust.

  513. Crap sărat preparat în diverse feluri.

  Din crap sărat, care se desărează ca în reţeta 511, se pot prepara diverse mâncăruri la fel ca şi din crap proaspăt după reţetele 406. "Saramură de peşte", 435 "Crap pescăresc", 445, "Ghiveci de crap", 442, "Crap sârbesc", 447 "Crap cu orez" etc.

  514. Ţipar prăjit.

  Se prepară ca orice peşte prăjit (v. reţeta 402).

  515. Pui de baltă pane (pulpe de broască)

  500 g (20-30) pulpe de broască, 2 ouă, pesmet, sare, piper, 50 g unt, 1 lămâie, ulei pentru prăjit.

  Se prepară numai din picioare proaspete.

  Se spală picioarele de broască în apă rece, se stropesc cu zeamă de lămâie, se sărează, se piperează, se dau prin făină, ouă bătute şi pesmet şi se prăjesc în ulei bine înfierbântat pe foc mai iute la început, apoi la foc mai mic. Se prăjesc până se rumenesc puţin. Se servesc calde, stropite cu unt fierbinte.

  516. Melci cu mujdei de usturoi.

  Melcii se ţin în apă rece cu sare, apoi, după 1 oră se spală tot în apă sărată, frecându-i cu o periuţă aspră. Se mai clătesc în apă şi se pun să fiarbă circa 2 ore.

  După ce au fiert, se scoate carnea cu o furculiţă de desert şi se serveşte cu mujdei de usturoi în care se mai pot adăuga după gust: zeamă de lămâie sau oţet, piper pisat, sare şi puţin ulei.

  517. Raci fierţi în zeamă de zarzavat.

  Raci vii, ceapă, morcov, ardei iute, cimbru, usturoi, foaie de dafin, piper boabe, sare, oţet.

  Se iau racii proaspeţi (vii), li se scoate intestinul negru (care se trage afară rupând capătul cozii la mijloc), apoi se freacă pe burtă cu o perie din paie de orez, după care se pun la fiert într-un vas cu zeamă pregătită dinainte astfel: se pune într-o oală atâta apă cât să ajungă să acopere racii (în apă prea multă se pierde din gust), se adaugă zarzavatul, ingrediente şi sare ceva mai multă şi se lasă să fiarbă până ce zarzavatul este gata. Apoi se introduc racii, lăsând să fiarbă împreună, într-un vas acoperit cu un capac, 10-15 min, după care se trage vasul de pe foc şi se lasă racii în zeama în care au fiert până la servire. Se servesc cu mujdei de usturoi şi cu zeama în care au fiert.

  518. Raci fierţi în vin.

  Se folosesc aceleaşi ingrediente ca în reţeta anterioară, iar în plus se adaugă vin în apa în care se fierb racii.

  519. Saramură de raci (reţetă turistică)

  Se aleg raci mai mari, se curăţă şi se frig pe jar. Când sunt gata se pun într-un castron, iar peste ei se toarnă saramură (apă fiartă cu ardei iute şi sare). Când se servesc se toarnă peste ei mujdei de usturoi.

  520. Scordolea de raci

  30 de raci vii, 200 g franzelă, 200 g miez de nucă, 2 căpăţâni mici de usturoi, 200 ml ulei, sare, zeamă de raci.

  Se fierb racii la fel ca în reţeta 517. Între timp, se prepară sosul astfel: se pisează bine miezul de nucă, apoi se adaugă miezul de pâine înmuiat bine în zeama în care au fiert racii şi se freacă bine, adăugând ulei ca la maioneză şi puţină zeamă în care au fiert racii.

  Se toarnă sosul, într-un platou, iar deasupra se aranjează cozile curăţate ale racilor fierţi, iar cu picioarele racilor se decorează platoul pe margine.

  521. Cozi de raci pe salată a la rus.

  Raci fierţi şi salată a la rus.

  Se aranjează pe un platou un postament de salată a la rus peste care se aşază cozi de raci. Apoi se şpriţuieşte cu maioneză pe margine şi între cozile de raci.

  522. Batog cu măsline.

  Batogul se taie în felii subţiri, se aranjează pe un platou şi se decorează cu măsline şi felii de lămâie. Se poate servi şi sub formă de tartine (franzela tăiată în felii se unge cu unt sau cu maioneză peste care se aşază felii de batog şi se garniseşte cu jumătăţi de măsline).

  523. Sarmale de peşte.

  Sarmalele de peşte se pregătesc la fel ca şi cele din carne, cu deosebirea că se înlocuieşte carnea cu peşte. Carnea de peşte cea mai potrivită pentru sarmale este cea din crap mare, somn sau din stavrizi. Peştele se tranşează scoţându-i şira spinării, oasele şi pielea. Se taie în bucăţi, se adaugă ceapa tăiată şi călită puţin în ulei, mărar şi pătrunjel verde şi se trece prin maşina de tocat. La tocătura obţinută se adaugă orezul, opărit, piper pisat, sare şi cimbru, după gust.

  În continuare se prepară ca şi sarmalele obişnuite din carne.

  524. Scoici prăjite

  —50 scoici, 200 g făină, 2-3 ouă, 100 ml ulei, 1 ceaşcă de lapte sau sifon, sare, 1 lămâie şi eventual unt.

  Se aleg numai scoici vii. Se ciocăneşte în valve (capace) şi dacă acestea se mişcă şi se închid imediat, scoica este vie.

  Scoicile nu se ţin în apă, ci se spală câte una şi

1 ... 59 60 61 ... 253
Mergi la pagina: