biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 63 64 65 ... 253
Mergi la pagina:
fiert în apă rece. Se socoteşte apa aproximativ câte 1/2 l de persoană, ţinând seama că prin fierbere se evaporă o parte. Nu se pune mai multă apă deoarece diluează gustul supei. Se fierbe pe foc potrivit 1-1 1/2 ore, cu capacul puţin dat la o parte. Se curăţă de spumă dacă este cazul şi se adaugă câteva boabe de piper şi sare după gust. Ca să obţinem o aromă mai plăcută, se mai pot adăuga în supă, spre sfârşitul fierberii, o legătură de pătrunjel verde şi 2-3 ardei graşi sau un sfert de varză mică, toate proaspete. Când zarzavatul a fiert, se strecoară supa într-o altă oală şi se pune din nou pe foc. Când a dat în fiert, se adaugă una din următoarele garnituri: găluşte, orez, turnăţei, tăiţei sau altele, după gust. Se mai lasă cam 8-10 min pe foc, până ce şi garnitura respectivă este fiartă. La servire se adaugă în fiecare farfurie câte 1/2 linguriţă de unt proaspăt şi se presară cu pătrunjel verde tăiat cât mai mărunt.

  540. Supă de turnăţei.

  Pentru turnăţei: 100 g făină, 2 ouă, sare, 1/2 pahar de lapte sau apă.

  Legume pentru supă: aceleaşi cantităţi ca la reţeta anterioară.

  Supa de legume se prepară la fel ca în reţeta anterioară. După ce este gata, strecurată, se pune din nou pe foc şi până ce dă în clocot se prepară turnăţeii în felul următor: se amestecă făina şi ouăle cu puţină apă, lapte sau smântână. Compoziţia trebuie să aibă consistenţa unui aluat moale. Se face un cornet de hârtie, se umple cu compoziţia obţinută şi se strânge cu mâna, apăsându-se de sus în jos deasupra vasului cu supa care fierbe. Orificiul cornetului trebuie să fie cam de mărimea unui bob de piper. Se plimbă cornetul roată peste supă, până s-a turnat toată compoziţia şi se lasă să fiarbă 6-10 min. Se serveşte la masă fierbinte. Zarzavatul rămas după strecurarea supei se poate folosi tăiat mărunt şi pregătit ca salată de legume cu maioneză.

  541. Supă cu orez, pe bază de supă de legume.

  Pentru 6 porţii: 300 g orez, 50-60 g unt, 2 l supă de legume, 2 gălbenuşuri, 1/2 pahar smântână, zeamă de lămâie, pătrunjel verde, sare.

  Supa de legume se prepară la fel ca în reţeta 539 şi, după ce a fost strecurată, se adaugă orezul spălat în mai multe ape şi se pune la fiert. Când dă în fiert se amestecă şi se mai lasă pe foc domol să fiarbă încet 15-20 min. Apoi se potriveşte de sare şi se ia vasul cu supă de pe foc, după care se mai lasă 10-15 min să se evapore, se drege cu gălbenuşuri de ou şi cu smântână sau se adaugă numai unt proaspăt la urmă şi se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

  542. Supă de orez cu lămâie (a la grec )

  Se prepară la fel ca în reţeta anterioară dar, când se pune orezul în supă, se adaugă câteva bucăţi de lămâie curăţate de coajă şi de sâmburi şi se potriveşte de sare. În momentul servirii se drege cu gălbenuşuri de ouă şi cu smântână şi, după gust, se acreşte cu zeamă de lămâie. La servire se presară cu mărar şi cu pătrunjel verde tăiate mărunt.

  543. Supă de roşii cu orez

  —2 kg roşii, 100 g orez, 1 ceapă, 1 morcov, 1 ţelină mică, 1-2 ardei graşi, 60 g unt, sau ulei, sare, smântână, pătrunjel verde.

  Legumele curăţate şi spălate se taie la capete în patru şi se pun la fiert într-un vas cu apa necesară. După ce sunt aproape fierte se adaugă roşiile şi se mai fierb 20 min, după care se strecoară pasându-se bine. În supa strecurată se pune orez şi se lasă să fiarbă pe foc domol până ce bobul de orez se umflă bine, după care vasul se trage de pe foc. Se potriveşte de sare (cui îi place poate adăuga unt şi o lingură de zahăr) şi se presară cu pătrunjel verde în momentul servirii. Se drege cu smântână sau se pune smântână la masă separat într-o sosieră.

  544. Supă de roşii cu tăiţei.

  Se prepară supa la fel ca în reţeta anterioară numai că, în loc de orez, se pun în supa strecurată să fiarbă tăiţei sau orice fel de paste făinoase.

  545. Supă de bulion de roşii sau de suc de roşii.

  Supa se pregăteşte la fel ca în reţetele precedente, folosind aceleaşi cantităţi, în afară de roşii care se înlocuiesc cu 100 g de bulion de roşii sau cu suc de roşii (o sticlă).

  546. Supă de legume cu tăiţei.

  Pentru supă: 2-3 morcovi, câteva rădăcini de pătrunjel, 2-3 cepe, 2 fire de praz, 1 ţelină mică, 1 felie de varză, câteva boabe de piper, sare, pătrunjel verde, 50 g unt.

  Pentru tăiţei: 300 g făină, 2 ouă, sare, apă.

  Din legume se prepară o supă la fel ca în reţeta 539. În loc de găluşte se fac tăiţei, în felul următor: se pune pe planşetă făina, ouăle sparte la mij-loc şi se adaugă puţină apă şi sare. Apoi, cu vârful unui cuţit, se amestecă până se omogenizează, după care se frământă până ce aluatul nu se mai lipeşte de masă şi este suficient de tare; altfel se mai adaugă făină şi se mai frământă. După aceea se presară planşeta cu făină şi se întinde aluatul cu sucitorul, până ce se obţine o foaie cât mai subţire. Se lasă să se usuce puţin, apoi se rulează şi se taie tăiţeii cât mai subţire. Tăiţeii se pun la fiert în apă clocotită cu puţină sare şi se amestecă până dau în fiert, ca să nu se lipească între ei sau de fundul vasului. Se lasă să fiarbă 10 min, după care se strecoară, se clătesc cu apă rece şi se toarnă în vasul cu supă fierbinte sau se pune câte o porţie în farfuriile în care urmează să fie

1 ... 63 64 65 ... 253
Mergi la pagina: