biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 64 65 66 ... 253
Mergi la pagina:
servită supa.

  La servire se adaugă în fiecare farfurie câte 1/2 linguriţă de unt proaspăt şi pătrunjel verde tocat mărunt.

  547. Supă de legume cu tăiţei, dreasă cu ouă şi smântână.

  Se prepară la fel ca în reţeta precedentă, numai că se drege cu gălbenuşuri de ouă şi cu smântână, după plac putându-se adăuga şi suc de lămâie. La servire se adaugă pătrunjel verde tăiat mărunt.

  548. Supă de legume cu arpacaş.

  Supa de legume se prepară ca în reţeta 539, iar în loc de tăiţei, se adaugă arpacaş care se prepară în felul următor: se aleg 300 g arpacaş, se spală de câteva ori, apoi se pun într-un vas cu apă clocotită cu puţină sare. Se adaugă 50-60 g unt şi se pune vasul pe foc să fiarbă arpacaşul. În timpul fierberii, se amestecă din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se lipească arpacaşul la fund şi să nu se ardă. După ce arpacaşul a dat în fiert, se lasă să fiarbă la foc domol, cu vasul acoperit, până se umflă bine şi se înmoaie. Mai departe se procedează după reţeta 541.

  549. Supă de linte.

  Pentru 6 porţii: 300-400 g linte, 100 g ceapă, 100 ml ulei sau 75 g unt, 2-3 căţei de usturoi, 1 fir de cimbru, 1-2 rădăcini de pătrunjel, sare.

  Se alege lintea, se spală şi se pune pe foc, într-un vas cu apă rece. Când începe să fiarbă, se adaugă legumele curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă la foc domol până când lintea se înmoaie bine şi se umflă. După aceea se adaugă unt sau ulei, cimbru, usturoi pisat, sare după gust şi se lasă să dea de câteva ori în clocot.

  Se serveşte cu crutoane de pâine şi cu pătrunjel verde tocat mărunt.

  550. Supă de cartofi I

  1 kg cartofi, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 50 g unt, 50 ml ulei, 1 g piper, 1 foaie de dafin, 1 legătură de pătrunjel, sare.

  Se curăţă ceapa, morcovii şi cartofii. Ceapa şi morcovii se taie mărunt şi se înăbuşă într-o cratiţă cu ulei încălzit până se înmoaie, după care se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, apă câtă trebuie şi sare. Supa este gata când cartofii sunt fierţi. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat mărunt şi piper pisat presărate deasupra, adăugând la fiecare porţie şi puţin unt proaspăt. Supa poate fi servită simplă sau dreasă cu smântână.

  551. Supă de cartofi II

  1 kg cartofi, 100 g ceapă, 1 legătură de pătrunjel verde, 200 g smântână, sare, piper.

  Se taie ceapa mărunt şi se pune la fiert cu apa necesară. Se fierbe o jumătate de oră, după care se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, sare şi se mai fierbe până când cartofii sunt gata. Se drege cu smântână şi se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt şi cu piper pisat.

  552. Supă de cartofi cu fidea

  600 g cartofi, 150 g fidea, 2 gălbenuşuri, 2-3 linguri de smântână, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

  Se pun cartofii la fiert cu sare şi apa necesară supei. Când cartofii sunt aproape gata, se adaugă fideaua şi se mai fierb împreună 10-15 min, după care se lasă 10 min să se evapore. Apoi se adaugă pătrunjel tocat mărunt, piper pisat şi se potriveşte, după gust, cu sare. Înainte de a fi servită la masă, se drege supa cu gălbenuşuri de ouă şi cu smântână.

  553. Supă de cartofi cu praz

  1 1/2 kg praz, 600 g cartofi, 80 g unt, 200 g franzelă, 80 g şvaiţer, sare.

  Se curăţă, se spală, se taie prazul subţire şi se căleşte în jumătate din unt. Când s-a înmuiat şi a căpătat o culoare aurie, se strecoară în supă şi se adaugă cartofii tăiaţi subţire şi sare. Când au fiert cartofii, supa este gata.

  Se serveşte cu cubuleţe de franzelă prăjite în restul de unt şi se presară cu şvaiţer ras sau cu caşcaval ras.

  554. Supă de conopidă

  1 kg conopidă, 50 g unt, 50 g făină, 50 g orez, 500 ml lapte, 120 g smântână, sare.

  Conopida se curăţă şi se ţine în apă 1 oră (ca să iasă eventualele musculiţe), după care se desparte în buchete şi se pune la fiert în apă cu lapte, adăugând şi orezul spălat şi opărit. Când conopida este fiartă se adaugă sosul alb preparat din unt, făină şi stins cu supa în care a fiert conopida. Se potriveşte de sare şi se mai lasă să mai fiarbă câteva minute. Se serveşte cu smântână. Se poate servi şi cu crutoane de franzelă.

  555. Supă de conopidă cu turnăţei.

  Se prepară la fel ca în reţeta 554, numai că orezul şi sosul alb se înlocuiesc cu coca de turnăţei, care se toarnă în supă când conopida este aproape fiartă. Pentru coca de turnăţei vezi reţeta 676.

  556. Supă de dovlecei

  1 kg dovlecei, 1 morcov sau 1 legătură de morcovi noi, 1-2 rădăcini de pătrunjel, 1 ceapă, 50 g unt, 60 g orez, 30 g făină, 1 legătură de mărar, 1 gălbenuş de ou, 2-3 linguri de smântână, sare, piper şi, după gust, zeamă de lămâie.

  Zarzavatul, curăţat şi spălat, se taie mărunt şi se pune la fiert cu apă şi sare. După ce este aproape fiert, se adaugă dovleceii raşi de coajă şi tăiaţi în cubuleţe, orezul spălat şi se lasă să fiarbă 15-20 min. Între timp, se prepară, din unt şi făină, un sos alb şi se adaugă la supă; de asemenea, se adaugă mărar tăiat mărunt, sare, piper şi zeamă de lămâie după gust. După ce s-a luat supa de pe foc, se lasă 10-15 min la o parte, apoi se drege cu gălbenuş de ou şi cu smântână.

  557. Supă de gulii cu turnăţei

  600 g gulii tinere, 100 g ceapă, 2 ouă, 100 g smântână, 80 g făină, 1

1 ... 64 65 66 ... 253
Mergi la pagina: