Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
― Da, bunii mei prieteni, continuă hangiul. Dacă o trâmbă de fum s-a ridicat deasupra donjonului, înseamnă că s-a făcut focul, că o mână l-a aprins.
― O mână... de n-o fi o gheară! replică ţăranul cel bătrân, clătinând din cap.
― Mână sau gheară, zise hangiul, n-are a face. Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat. E pentru prima oară când iese fum pe unul dintre hornurile castelului, de când a plecat baronul Radu de Gorj...
― S-ar putea, totuşi să fi fost fum, fără ca nimeni să-l fi zărit, sugeră jupanul Colt
― Iată ceea ce nu voi admite niciodată! strigă, cu aprindere, dascălul Homrod.
― Este, dimpotrivă, foarte cu putinţă, remarcă birăul, de vreme ce n-am avut o lunetă, să ne putem da seama ce se petrece la castel.
Remarca era îndreptăţită. Fenomenul ar fi putut să se petreacă de multă vreme şi să fi scăpat chiar şi ciobanului Frik, oricât de ageri ar fi fost ochii acestuia. Oricum, fie că respectivul fenomen era recent sau nu, era în afară de orice discuţie că nişte fiinţe umane se aciuaseră acum, la castel. Ori, faptul acesta reprezenta o asociere cât se poate de supărătoare pentru locuitorii din Vulcan şi Werst.
Dascălul Homrod consideră de datoria lui să aducă, în sprijinul credinţei lui, o obiecţie:
― Făpturi omeneşti, prieteni?... Îngăduiţi-mi să mă îndoiesc. De ce s-ar fi gândit nişte făpturi omeneşti să se refugieze la castel, în ce scop, şi cum să fi ajuns acolo?...
― Dar ce-ai vrea să fie aciuaţii ăştia? strigă jupanul Colţ.
―Făpturi supranaturale, răspunse dascălul Homrod cu o voce care impunea respect. De ce n-ar fi duhuri, babe, spiriduşi, poate chiar unele dintre acele ştime care iau înfăţişarea unor femei frumoase...
În timpul acestei enumerări, toate privirile se aţintiseră spre uşa, spre ferestrele, spre vatra din sala mare a hanului. Şi, într-adevăr, fiecare din cei de faţă se întreba dacă nu avea să vadă ivindu-se una dintre nălucile evocate succesiv de învăţător.
― Totuşi, bunii mei prieteni, se încumetă să zică Ionas, dacă fiinţele acestea sunt năluci, nu-mi explic de ce ar fi aprins focul, de vreme ce nu au nimic de gătit...
― Şi vrăjitoriile lor?... întrebă ciobanul. Aţi uitat că e nevoie de foc ca să faci vrăji?
― Negreşit, adăugă învăţătorul, pe un ton care nu admitea nici o replică.
Nimeni nu se gândi să-i conteste spusele, părerea tuturor celor de faţă era că, fără nici o îndoială, făpturi supranaturale, nu fiinţe umane, cotropiseră castelul din Carpaţi, ca să-şi facă de cap acolo.
Până acum, Nicu Deac nu luase deloc parte la conversaţie. Pădurarul se mărginise să asculte cu luare-aminte ce spuneau unii şi alţii. Vechea cetăţuie, cu zidurile sale misterioase, cu originea sa străveche, cu aspectul său feudal, îi inspirase, întotdeauna, atât curiozitate cât şi respect. Ba chiar, fiind foarte curajos, deşi era la fel de credul ca oricare alt locuitor din Vereşti, fusese ispitit, nu o dată, de gândul de a-l vedea pe dinăuntru.
După cum e lesne de închipuit, Mioara îl abătuse cu îndârjire de la un plan atât de primejdios. Că fusese încercat de asemenea gânduri atunci când era de capul lui, fie! Dar un logodnic nu-şi aparţine doar sieşi; să te laşi dus de o pornire atât de necugetată ar fi fost fapta unui nebun, sau a unuia căruia nu-i pasă de cei apropiaţi. Şi totuşi, cu toate rugăminţile ei, frumoasa fată se temea necontenit că pădurarul îşi va pune planul în aplicare. Ceea ce o mai liniştea un pic, era că Nicu Deac nu susţinuse sus şi tare că merge la castel, fiindcă nimeni n-ar mai fi avut destulă autoritate asupra lui ca să-l oprească, nici măcar ea. Ştia prea bine, era un flăcău dârz şi îndărătnic, care nu-şi călca pentru nimic în lume cuvântul dat: „zis şi făcut”. Aşa că Mioriţa ar fi murit de frică, dacă ar fi putut bănui ce-i trecea, în acele clipe, prin minte tânărului.
Totuşi, întrucât Nicu Deac păstra tăcerea, propunerea păstorului nu fu revendicată de nimeni. Să faci o vizită la castelul din Carpaţi, acum, când era bântuit, cine s-ar fi încumetat, doar dacă nu-i lipsea o doagă?... Fiecare îşi descoperea cele mai întemeiate motive să nu mişte un deget... Birăul nu mai era la vârsta s-o pornească orbeşte la drum, bătând cărări atât de abrupte... Dascălul avea şcoala în grija lui, Ionas, hanul de supravegheat, Frik, să-şi ducă oile la păscut, ceilalţi ţărani să-şi vadă de gospodării, de vite şi de fâneţe. Nu! Nici unul nu s-ar fi încumetat, în ruptul capului, să se jertfească, repetându-şi, hotărât, în sinea lui:
― Cine va avea îndrăzneala să se ducă la cetăţuie, s-ar putea să nu se mai întoarcă în vecii vecilor!
În clipa aceea, spre marea groază a asistenţei, uşa hanului se dădu, brusc, de perete. Dar nu era nimeni altcineva decât doctorul Patak, pe care era greu să-l iei drept una dintre ştimele pomenite cu atâta patos, de dascălul Homrod.
Întrucât pacientul îi trecuse în lumea celor drepţi ― ceea ce făcea cinste perspicacităţii sale medicale, dacă nu talentului ― doctorul Patak alergase într-un suflet, la reuniunea de la han.
― În sfârşit, iată-l, răcni jupanul Colţ.
Doctorul Patak se grăbi să împartă strângeri de mâini tuturor, de parcă ar fi distribuit leacuri, şi, cu un ton uşor ironic, strigă:
― Aşadar, prieteni, tot cetăţuia, tot cetăţuia Necuratului vă frământă!... Oh! Laşilor!... Dar dacă aşa i-a căşunat hardughiei ăsteia hodorogite să pufăie, lăsaţi-o să pufăie. Ce, dascălul Homrod nu pufăie cât e ziua de lungă?... Într-adevăr, tot ţinutul a albit de groază!... N-am auzit vorbindu-se decât despre asta în timpul vizitelor mele!... Strigoii au făcut focul acolo?... Şi de ce nu, la urma urmei, dacă le curge nasul!... S-ar părea că în luna lui mai e cam ger, în încăperile donjonului... Dacă nu cumva s-au apucat să coacă pâine pentru cei de pe lumea cealaltă!... Ei!... Trebuie să te hrăneşti, acolo, sus, dacă e adevărat că învii!... Poate că sunt brutarii din ceruri, care au venit