Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Îşi strânseră mâinile şi Nicu Deac, urmat de doctor, dispăru în colţul trecătorii.
Tânărul pădurar era în ţinută de inspecţie: caschetă cu ceaprazuri, cu cozoroc lat, vestă cu centiron, cu cuţitul vârât în teacă, pantaloni bufanţi, cizme potcovite, cartuşieră la spate, puşca lungă pe umăr. Avea faima îndreptăţită de trăgător foarte iscusit şi cum, în lipsă de huhurezi, puteau da peste acei hoinari care bat graniţa, sau peste vreun urs pus pe rele, era cât se poate de prudent din partea lui să fie în măsură să se apere.
În ceea ce-l priveşte pe doctor, socotise de datoria lui să se înzestreze cu o rablă de pistol cu cremene, care rata trei focuri din cinci. Era, de asemenea, înarmat cu o secure pe care i-o înmânase tovarăşul său, întrucât era de aşteptat să fie nevoiţi să-şi croiască drum prin hăţişurile dese ale Pleşei. Ocrotit de o pălărie de câmpean cât roata carului, încotoşmănat într-o manta groasă de călătorie, închisă până-n gât, era încălţat cu cizme straşnic potcovite, şi totuşi echipamentul acesta stânjenitor nu l-ar fi împiedicat s-o rupă la goană mâncând pământul, făcându-se nevăzut cât ai clipi din ochi, în caz de primejdie.
Nicu Deac şi el nu uitaseră, de asemenea, să-şi ia şi câteva provizii în desagă, pentru a-şi putea prelungi, la nevoie, cercetarea.
După ce trecură de colţul drumului, Nicu Deac şi doctorul Patak merseră mai multe sute de paşi de-a lungul Doinei, urcând pe malul ei drept. Dacă ar fi urmat drumul care trece prin râpele masivului, s-ar fi abătut, prea mult, spre vest. Ar fi fost mai bine pentru ei să poată continua să meargă de-a lungul albiei torentului, ceea ce ar fi micşorat distanţa cu o treime, fiindcă Doina izvorăşte din încreţiturile podişului Orgall. Dar, practicabil la început, malul, surpat adânc şi închis de stânci înalte, nu le-ar mai fi îngăduit apoi, cu nici un chip, nici măcar să se strecoare.
Era nevoie, deci, s-o taie, pieziş, spre stânga, chiar dacă ar fi trebuit să o ia înapoi spre castel, după ce vor fi trecut de zona inferioară a pădurilor Pleşei. Era, dealtfel, singura latură prin care se putea pătrunde în cetăţuie. Pe vremea când era locuită de Radu de Gorj, satul Werst, trecătoarea Vulcan şi valea Jiului valah erau legate între ele printr-un drumeag îngust, care fusese croit urmărind această direcţie. Dar, năpădită, de ani, de vegetaţie lăsată să crească în voie, şi astupat de mărăcinişul încâlcit, în zadar ai fi căutat urma unei poteci, sau a unei cărărui, cât de îngustăşi întortocheată ar fi fost ea.
În momentul în care trebuiau să se desprindă de albia Doinei, plină de vuietul apelor, Nicu Deac se opri să se orienteze. Deja, castelul nu se mai zărea. Aveau să-l vadă din nou, de-abia după ce vor ajunge dincolo de perdeaua de păduri, înşiruite în trepte pe pantele joase ale muntelui, dispoziţie proprie întregului sistem orografic al Carpaţilor. În lipsa reperelor, nu părea deloc o treabă uşoară să determini direcţia. Puteai s-o stabileşti după poziţia soarelui, ale cărui raze atingeau uşor crestele îndepărtate dinspre sud-est.
― Vezi, pădurarule, spuse doctorul, vezi... Nu e nici măcar drum sau, mai bine zis, nu mai e!...
― Va fi, răspunse Nicu Deac.
― Uşor de spus, Nicule...
― Şi uşor de făcut, Patak.
― Aşadar, eşti la fel de hotărât?...
Pădurarul se mulţumi să răspundă doar printr-un semn afirmativ şi o porni printre copaci.
În momentul acela, doctorul fu încercat de-o aprigă dorinţă de a face calea întoarsă; dar tovarăşul lui, care tocmai se întorsese spre el, îi aruncă o privire atât de hotărâtă, încât viteazul nostru nu socoti nimerit să rămână în urmă.
Doctorul Patak mai păstra încă o ultimă speranţă: că Nicu Deac nu va întârzia să se rătăcească în mijlocul labirintului acestei păduri, unde slujba lui nul adusese niciodată. Dar nu lua în calcul acel fler miraculos, acel instinct profesional, acea înzestrare „animală”, ca să zicem aşa, care îţi îngăduie să te călăuzeşti după cele mai neînsemnate indicii ― orientarea ramurilor într-o direcţie anume, denivelarea solului, culoarea scoarţei copacilor, nuanţa diferită a muşchiului, după cum e expus vânturilor din sud, sau din nord. Nicu Deac era prea priceput în meseria lui, şi o practica având o perspicacitate mult prea mare, ca să se piardă vreodată, chiar şi într-o regiune necunoscută. În ţara lui Cooper ar fi fost demnul rival al lui Ciorap-de-Piele, sau Chingachgook{32}.
Şi totuşi străbaterea zonei împădurite avea să-i pună la grea încercare. Ulmi, fagi, unii dintre acei arţari numiţi „falşi platani”, stejari superbi, se înălţau în primele rânduri, până la treapta ocupată de mesteceni, de pini şi de brazi, masaţi pe culmile cele mai înalte, în stânga trecătorii. Minunaţi erau copacii aceştia, cu trunchiurile lor puternice, cu crengile încălzite de seva proaspătă, cu frunzişul des, împletindu-se într-o coroană de verdeaţă, prin care lumina soarelui nu reuşea să răzbată.
Totuşi, s-ar fi putut strecura destul de uşor, aplecându-se pe sub crengile joase. Dar, câte obstacole erau la suprafaţa solului şi de câtă muncă era nevoie ca să îndepărtezi vegetaţia, să o cureţi de urzici şi de mărăcini, ca să te păzeşti de puzderia de ţepi, gata săţi ciupească pielea, la cea mai mică atingere. Nicu Deac nu era el omul care să se sinchisească de atâta lucru şi, atâta vreme cât putea înainta prin pădure, nu se lăsa speriat de câteva zgârieturi, acolo. Este adevărat însă că, în aceste condiţii, nu puteau înainta decât foarte încet împrejurare supărătoare, căci Nicu Deac şi doctorul Patak erau interesaţi să ajungă la cetăţuie după-amiază. Avea să fie destulă lumină ca să-l poată vizita, ceea ce urma să le îngăduie să se întoarcă la Werst, înainte de căderea nopţii.
Aşa că, mânuind de zor securea, pădurarul se străduia