Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Uneori, în pădure se deschideau luminişuri capricioase. O ploaie de lumină se revărsa peste ele. Perechi de berze negre, tulburate în singurătatea lor, se ridicau de pe crengile înalte şi îşi luau zborul, bătând puternic din aripi. Străbaterea acestor luminişuri făcea ca drumul să fie şi mai obositor. Se îngrămădiseră acolo, într-adevăr, ca un joc enorm de maroco, copacii doborâţi de furtună sau de bătrâneţe, de parcă toporul unui tăietor de lemne le-ar fi dat lovitura de moarte. Zăceau acolo trunchiuri uriaşe, măcinate de putregai, pe care nici o unealtă nu avea să le mai despice în buşteni şi nici o căruţă nu avea să le mai care, până la albia Jiului valah. În faţa acestor obstacole anevoie de trecut, uneori, imposibil de ocolit, Nicu Deac şi tovarăşul lui aveau mult de furcă. Dacă tânărul pădurar, sprinten, mlădios şi viguros, reuşea să le dea de capăt, doctorul Patak, cu picioarele lui scurte, burdihanul revărsat, cu răsuflarea tăiată, cu inima bătând să-i spargă pieptul, nu putea evita căzăturile, silindu-l pe tovarăşul lui să-i vină în ajutor.
― O să vezi Niculae, că-n cele din urmă, o să-mi rup ceva! se văita el.
― Te dregi tu.
― Haide, pădurarule, fii om de înţeles... Nu trebuie să te înverşunezi când nu se mai poate!
Aş! Nicu Deac era deja în faţă, iar doctorul, fără să obţină nimic, se grăbea să i se alăture.
Direcţia urmată până atunci era, într-adevăr, cea nimerită pentru a ajunge la cetăţuie? Greu de spus. Totuşi, de vreme ce terenul nu înceta să urce, erau îndreptăţiţi să creadă că se căţărau spre marginea pădurii, pe care o atinseră la orele trei după-amiaza.
De aici încolo se aşternea, până la podişul Orgall, o pânză de copaci verzi, mai răsfiraţi pe măsură ce versantul masivului câştiga în altitudine. În locul acela, Doina se ivea din nou printre stânci, fie că torentul deviase, fie că Nicu Deac schimbase direcţia spre el. Lucrul acesta îi dădu tânărului pădurar certitudinea că nu greşise drumul, întrucât râuleţul părea să ţâşnească din măruntaiele podişului Orgall.
Nicu Deac nu-i putu refuza doctorului un ceas de odihnă pe malul apei. Stomacul îşi cerea dealtfel dreptul, la fel de imperios ca şi picioarele. Desagii erau plini cu de toate, plosca doctorului şi cea a lui Nicu Deac ― pline cu rachiu. Pe deasupra, o apă curată şi proaspătă, limpezită de prundişul din adâncuri, curgea la câţiva paşi. Ce-şi putea dori mai mult? Consumaseră multă energie, se cuvenea să pună la loc.
De la plecarea lor, doctorul nu avusese deloc răgazul de a discuta cu Nicu Deac, care i-o lua mereu, înainte. Dar îşi scoase pârleala, de îndată ce se aşezară amândoi pe malul Doinei. Dacă unul era puţin locvace, celălalt era, din toată inima, vorbăreţ. Ţinând seama de asta, nu se va mira nimeni că întrebările erau foarte lungi, iar răspunsurile foarte scurte.
― Să stăm puţin de vorbă, pădurare, serios, îl îmbie doctorul.
― Te ascult, îi răspunse Nicu Deac.
― Cred că dacă am făcut popas în locul acesta, lam făcut ca să prindem puteri.
― Nimic mai adevărat.
― Înainte de a ne întoarce la Werst...
― Dimpotrivă... Înainte de a merge la castel.
― Haide, Nicule, au trecut ore de când mergem întruna şi de-abia suntem la jumătatea drumului...
― Ceea ce arată că nu avem vreme de pierdut.
― Dar va fi noapte când vom ajunge în faţa cetăţii, şi, după cât te cunosc, pădurare, n-ai să fii atât de lipsit de minte, ca să te încumeţi să intri, fără să vezi bine pe unde calci; va trebui să aşteptăm să se facă ziuă...
― Vom aştepta.
― Aşadar, nu vrei să laşi de-o parte gândul ăsta smintit?...
― Nu.
― Cum aşa? Iată-ne la capătul puterilor, având mare nevoie de-o masă ca lumea, într-o casă ca lumea, şi de-un pat bun într-o odaie bună, iar tu te gândeşti să-ţi petreci noaptea sub cerul liber?...
― Da, dacă vom fi împiedicaţi să pătrundem în castel.
― Şi, dacă nu vom fi împiedicaţi?
― O să înnoptăm în încăperile donjonului.
― În încăperile donjonului! strigă doctorul Patak.
― Chiar aşa!
― Crezi, pădurare, că voi primi să petrec o noapte întreagă înăuntrul acestei cetăţui blestemate?
― Fără îndoială, dacă nu cumva ţi-e mai bine să rămâi singur afară.
― Singur, pădurare!... Nu aşa ne-am înţeles şi, dacă trebuie să ne despărţim, mi-ar place s-o facem aici, ca să mă pot întoarce în sat!
― De înţeles, doctore, ne-am înţeles să mă urmezi oriunde mă voi duce!...
― Ziua, da!... Noaptea, nu!
― Ei bine, n-ai decât să pleci şi caută să nu te rătăceşti în codru.
Să se rătăcească, într-adevăr asta îl neliniştea pe doctor. Lăsat în voia soartei, fără obişnuinţa ocolurilor nesfârşite prin inima pădurilor Pleşei, nu se simţea în stare s-o apuce pe drumul spre Werst. Dealtfel, să fie singur pe timpul nopţii ― o noapte, poate neagră, ca păcura ― să coboare povârnişurile din trecătoare cu riscul de a se prăbuşi într-o râpă, astea nu erau deloc lucruri care să-l încânte. Chiar de ar fi fost să nu escaladeze deloc curtina, la apusul soarelui, şi dacă pădurarul se va încăpăţâna să o facă, tot era mai bine să-l urmeze până la poalele