Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
―Ştii bine, dragă Nicule, reluă el, că nu aş consimţi niciodată să mă despart de tine... De vreme ce ţii atât de mult să ajungi la castel, nu sunt eu omul care să te lase singur.
― Bine le zici, doctore Patak şi, cred că ar trebui să te opreşti aici.
― Nu încă... doar o vorbă...
― Spune...
― Dacă e noapte atunci când ajungem, făgăduieştemi că nu vei încerca să pătrunzi în castel...
― Ceea ce îţi făgăduiesc, doctore, este că nu voi precupeţi nimic ca să intru acolo, că nu voi da un pas înapoi, până nu voi descoperi ce se întâmplă înăuntru.
― Ce se întâmplă, pădurare! exclamă doctorul Patak, ridicând din umeri. Dar ce-ai vrea să se întâmple?...
― Habar n-am, însă, cum m-am hotărât să aflu, voi afla...
― Numai să poţi ajunge acolo, la castelul ăla blestemat! bombăni doctorul, în lipsă de orice alt argument. Ori, dacă stau să judec după încercările prin care am trecut până aici şi după timpul pe care ni l-a luat să străbatem pădurile de pe Pleşa, ziua se va sfârşi înainte de-a apuca să dăm ochii cu el...
― Nu cred, i-o reteză Nicu Deac. În vârful muntelui, brădişul e mai puţin încâlcit de hăţişuri decât pădurile astea bătrâne de ulmi, de arţari şi de fagi.
― Dar, urcuşul va fi abrupt!
― Ce dacă, de vreme ce se poate urca.
― Dar, am auzit că în preajma podişului Orgall te poţi întâlni cu urşii!
― Eu am puşca mea, iar tu ai pistoletul ca să te aperi, doctore.
― Dar, dacă se lasă noaptea, riscăm să ne rătăcim în beznă!
― Nu, căci avem acum o călăuză care, nădăjduiesc, nu ne va mai părăsi.
― O călăuză? strigă doctorul.
Şi se ridică brusc, aruncând priviri neliniştite în jurul lui.
― Da, răspunse, Nicu Deac, de-acum încolo Doina ne va fi călăuză. Va fi de ajuns să urcăm pe malul ei drept, ca să ajungem chiar pe creasta de unde izvorăşte. Cred, deci, că, în mai puţin de două ceasuri, vom fi la poarta cetăţuii, dacă pornim, fără să mai zăbovim, la drum.
― În două ceasuri, de n-ar fi şase! ― Haide, eşti gata?...
― Aşa repede, Nicule, aşa repede!... Dar de-abia dacă au trecut câteva minute de când ne-am aşezat! Câteva minute care fac o jumătate de ceas.
― Pentru ultima oară, te întreb eşti gata?
― Gata... când îmi simt picioarele ca de plumb... Ştii bine că n-am ţurloaiele tale de pădurar, Nicule!... Mi s-au umflat picioarele, şi e o cruzime din partea ta să mă sileşti să te urmez...
― La urma urmei, mă plictiseşti, Patak! Îţi dau voie să mă părăseşti! Călătorie sprâncenată!
Şi Nicu Deac se ridică.
― Pentru numele lui Dumnezeu, pădurare, strigă, înfricoşat, doctorul, ascultă-mă!
― M-am săturat să-ţi ascult neroziile!
― Haide, dacă tot s-a făcut târziu, de ce să nu rămânem în locul acesta, de ce să nu ne ridicăm tabără la adăpostul copacilor de aici?... Pornim din nou la drum mâine, în zori, şi vom avea toată dimineaţa să ajungem pe podiş...
― Doctore, răspunse Nicu Deac, îţi repet că am de gând să-mi petrec noaptea în cetăţuie.
― Nu! strigă doctorul, nu... n-o vei face, Nicule!... No să te las eu...
― Tu?
― O să mă agăţ, de tine.. .O să te trag!... O să te bat, dacă va fi nevoie...
Nu mai ştia ce spune, bietul Patak.
În ceea ce-l priveşte pe Nicu Deac, acesta nu catadicsi nici măcar să-i răspundă şi, după ce-şi puse cureaua puştii în bandulieră, făcu câţiva paşi, îndreptându-se spre malul Doinei.
― Aşteaptă... aşteaptă! strigă, jalnic, doctorul. Ce om al naibii!... O clipă, doar... Am picioarele înţepenite, nu-mi mai simt încheieturile...
Nu întârzie totuşi săşi le simtă, fiindcă exinfirmierul se văzu nevoit să dea zdravăn din picioarele lui scurte ca să-l ajungă din urmă pe pădurar, care nici măcar nu întoarse capul.
Sefăcuseră ceasurile patru. Razele soarelui, atingând în treacăt piscul Pleşei, care n-avea să întârzie să le oprească, luminau, revărsându-se pieziş, vârfurile brazilor. Nicu Deac avea mare dreptate să se grăbească, pădurea întunecându-se, la asfinţit, în câteva clipe.
Ciudate şi stranii sunt pădurile acestea, în care se adună rusticele esenţe alpine. În locul copacilor strâmbi, răsuciţi, aplecaţi, se înălţă în largul lor, trunchiuri drepte, desfrunzite, până la cincizeci-şaizeci de paşi deasupra rădăcinilor, trunchiuri fără noduri, care îşi întind ca o boltă verdeaţa lor veşnică. Puţin mărăciniş, puţine ierburi încâlcite la poale. Rădăcini lungi târându-se aproape la nivelul solului, ca nişte şerpi amorţiţi de frig. Pământul căptuşit cu un muşchi gălbui şi cu firul scurt, însăilat cu crenguţe uscate şi presărat cu conuri, care pocnesc sub tălpi. O pantă abruptă, brăzdată de mici ace cristaline, ale căror vârfuri ascuţite pătrund prin pielea cea mai groasă. Aşa că înaintarea prin brădiş fu anevoioasă, pe o distanţă de un sfert de milă. Pentru a escalada aceste blocuri de piatră îţi trebuiau o mlădiere a mijlocului, o rezistenţă a genunchilor şi o siguranţă a membrelor care-i lipseau de-acum doctorului Patak. Dacă ar fi fost singur, Nicu Deac n-ar fi avut nevoie decât de un ceas, dar, aşa, pierdu trei, împiedicat de tovarăşul lui, oprindu-se să-l ajute să se caţere pe vreo rocă prea înaltă, cu picioarele lui scurte. Doctorul n-avea decât o singură teamă cumplită: o să rămână singur, în mijlocul acestei pustietăţi sumbre.
Totuşi, dacă pantele erau din ce în ce mai greu de urcat, copacii începeau să se rărească pe coama înaltă a Pleşei. Nu mai alcătuiau decât pâlcuri răsfirate, de dimensiuni modeste. Între ele se zărea linia munţilor care se desena în arierplan şi ale căror contururi se desluşeau, încă, în aburul înserării.
Torentul Doinei{33} pe care pădurarul nu încetase săl urmeze până atunci şi care se micşorase treptat, fiind de-acum doar un râuleţ, trebuia să-şi afle izvorul nu prea departe.
La câteva sute de paşi deasupra ultimelor cute ale terenului se