Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Nicu Deac ajunse în sfârşit, pe podiş, după o ultimă opintire, care-l aduse pe doctor la starea de masă inertă. Sărmanul om nu avu puterea să se mai târască încă douăzeci de paşi şi se prăbuşi secerat, ca un bou doborât de ghioaga măcelarului.
Nicu Deac de-abia dacă simţea oboseala acestei ascensiuni dificile. În picioare, nemişcat, mânca din ochi castelul din Carpaţi, de care niciodată nu se aflase atât de aproape. În faţa ochilor lui se întindea o incintă crenelată, apărată de un şanţ adânc, a cărei unică punte era rezemată de o poternă, încadrată de un şir de bolovani. În afara zidurilor, întreaga suprafaţă a podişului Orgall era cufundată în tăcerea neclintită a pustietăţii.
Puţina lumină de la sfârşitul zilei îţi îngăduia să îmbrăţişezi cu privirea întregul castel, ale cărui muchii se estompau, înghiţite de umbrele înserării. Nici un suflet de om nu se zărea deasupra parapetului curtinei, nici ţipenie pe platforma superioară a donjonului, nici ţipenie pe terasa circulară de la etaj. Nici un fir de fum nu se încolăcea în jurul extravagantei giruete, roase de o rugină seculară.
― Ei bine, pădurarule, întrebă, triumfător, doctorul Patak, eşti de acord cu mine că este imposibil să treci peste şanţ, să cobori puntea, să deschizi poterna?
Nicu Deac nu-i răspunse. Îşi dădea mâhnit seama că vor fi nevoiţi să facă un popas în faţa zidurilor castelului. În plină beznă, cum ar fi putut coborî în şanţ, ridicându-se apoi de-a lungul escarpei, ca să pătrundă în incintă? Fără doar şi poate, cel mai cuminte era să aştepte până-n zori, ca să se mişte pe lumină.
Ceea ce şi fu hotărât, spre crunta dezamăgire a pădurarului, dar, spre deplina satisfacţie a doctorului.
Capitolul VI
Cornul subţire al lunii, delicat ca o seceră de argint, pierise imediat după apusul soarelui. Norii, veniţi dinspre vest, stinseră, pe rând ultimele licăriri ale asfinţitului. Întunericul cotropi încetul cu încetul văzduhul, urcând din zonele joase. Bezna umplu tabloul munţilor, iar formele cetăţuii se ascunseră curând sub vălul nopţii.
Dacă noaptea ameninţa să fie foarte întunecoasă, nimic nu arăta că avea să fie tulburată de vreo mişcare atmosferică, vijelie, ploaie, ori furtună. Ceea ce era o fericire pentru Nicu Deac şi tovarăşul lui, siliţi să-şi ridice tabăra sub cerul liber.
Nu exista nici un pâlc de copaci pe aridul podiş Orgall. Ici şi colo, doar tufişuri pitice ce de-abia se ridicau de la suprafaţa solului şi nu te puteau apăra de frigul de peste noapte. Stânci cât pofteai, unele pe jumătate îngropate, altele de-abia în echilibru, cărora un brânci le-ar fi fost de-ajuns pentru a se rostogoli în brădet.
De fapt, singura plantă care răsărea din belşug din solul pietros era un soi de ciuline gros numit „ghimpe rusesc”, ale cărui seminţe, spune Elisée Reclus, au fost aduse, agăţate în coama lor, de caii moscoviţi, un „dar de izbândă, pe care ruşii l-au făcut transilvănenilor”.
Acum, se punea problema să-şi găsească un loc unde să aştepte să se facă ziuă şi care să-i ferească de scăderea temperaturii, destul de însemnată la acea altitudine.
― N-avem de unde alege... o să fie vai şi amar de noi! şopti doctorul Patak.
― Hai, văicăreşte-te! se răsti Nicu Deac.
― Sigur că mă văicăresc! Ce loc plăcut să mă căptuşesc cu un guturai zdravăn, sau cu un reumatism zdravăn, de care n-am să ştiu cum să mă lecuiesc!
Aceasta era o mărturisire făcută fără nici o ruşine de fostul infirmier al postului de carantină. Ah! Cum mai suspina după cuibuşorul lui din Werst, cu odaia bine închisăşi patul bine căptuşit, cu perne şi macaturi!
Dintre stâncile risipite pe platoul Orgall trebuia aleasă una, a cărei poziţie să ofere cel mai bun adăpost împotriva vântului din sud-vest, care începea să pişte. Ceea ce Nicu Deac şi făcu, şi curând doctorul veni să i se alăture, în spatele unei stânci late, plată ca o poliţă în partea ei superioară.
Stânca în discuţie era una dintre acele bănci de piatră, acum îngropată sub sipică şi saxifragă, des întâlnite la răscruce de drumuri în provinciile valahe. Pe lângă faptul că se poate odihni, aşezat pe ea, călătorul are şi posibilitatea de a-şi potoli setea cu apa dintr-un vas aflat pe bancă, reîmprospătată zilnic de ţărani. Pe vremea când castelul era locuit de baronul Radu de Gorj, pe bancă stătea un recipient pe care slujitorii familiei aveau grijă să nu-l lase niciodată gol. Dar în clipa de faţă, era mânjit de detritusuri{34}, căptuşit cu muşchi verzui, iar la cea mai mică lovitură s-ar fi prefăcut în pulbere.
La marginea băncii se înălţa un stâlp de granit, rămăşiţă dintr-o veche cruce, ale cărei braţe mai erau reprezentate pe stâlpul vertical doar printr-o crestătură, pe jumătate ştearsă. În calitatea sa de liber-cugetător, doctorul Patak nu putea admite că
această cruce l-ar putea proteja de apariţii supranaturale. Şi totuşi, printr-o anomalie comună unui mare număr de necredincioşi, nu era departe de a crede în diavol. Or, după mintea lui, Necuratul nu era departe, el era acela care bântuia cetăţuia şi nici poterna închisă, nici puntea ridicată, nici cortina perpendiculară, nici şanţul adânc nu-l puteau împiedica să iasă, dacă i se năzărea să vină să le sucească gâtul la amândoi.
Şi, când se gândea că avea de petrecut o noapte întreagă în asemenea condiţii, doctorul dârdâia de spaimă. Nu! Era mai mult decât putea îndura orice făptură omenească. Nici firile cele mai dârze n-ar fi putut face faţă.
După care îi veni cu întârziere o idee ― idee care nu-i trecuse prin cap când plecase din Werst. Era marţi seara, şi în aceea zi oamenii din comitat se feresc să iasă după apusul soarelui. Marţea, se ştie, e o zi nefastă. Dacă e să dai ascultare tradiţiilor, s-ar putea nimeri să dai nas în nas cu cine ştie ce duh rău, dacă te încumeţi să ieşi din casă. Aşa că, marţea nimeni nu umblă, nici pe uliţă, nici pe drum, după asfinţit. Dar iată că doctorul Patak se afla nu