Cărți «Conacul Slade descarcă online PDf 📖». Rezumatul cărții:
„Bună seara. Iată principalele ştiri de la ora şase a zilei de sâmbătă, 29 octombrie. Vorbind la o conferinţă de presă desfăşurată ceva mai devreme, astăzi, la Casa Albă, secretarul de stat George Schultz a făcut cunoscut faptul că ambasada americană de la Moscova urmează a fi reconstruită-n întregime, după descoperirea unor mijloace de ascultare în pereţii clădirii. Preşedintele Reagan şi-a exprimat…“
Cui ce-i pasă, pe bune? Închid radioul, cobor şi-mi încui maşina. Locul de parcare e-acelaşi ca-n urmă cu şapte zile, fix în faţa intrării la Vulpea şi Copoii. Ce zi greşită de Dumnezeu, de la bun început! Azi-dimineaţă, un beţivan, care mai era şi drogat cu-amfetamine, a sărit la sergentul recepţionist, exact în momentul în care treceam eu pe-acolo, şi-a trebuit să ne aliem patru inşi, ca să-l târâm, cum-necum, până-n celulă – unde a şi dat colţu’, nenorocitu’, după numai un ceas. O să fim exoneraţi de raportul toxicologic în cele din urmă, dar şi-aşa suntem sub Colimatorul Ruşinii, dată fiind ancheta-n cazul Malik – ale cărei descoperiri iniţiale, după cum ni s-a spus şi nouă la masa de prânz, au fost lăsate s-ajungă la scârbele-alea de la Guardian. Cam aşa trebuia să sune: „Secţia Zece vizată de-o furtună de rahat dintr-alea date naibii“. Doolan a zis c-o să „facă totu’“ să mă ferească din calea tirurilor încrucişate. Să „facă totu’“? Cât de căcăcios poate să sune asta? Şi, ca să mai fie presărată puţină zgură, unde mai-nainte dădusem cu vaselină, am primit o ultimă cerere de plată din partea căminului de bătrâni al tatii, chiar când să plec la serviciu, însoţită de-o ultimă cerere finală din partea companiei de la care am cardul de credit. O să trebuiască să-mi extind plafonul de creditare luni-dimineaţa, la prima oră. Sau, măcar, să-ncerc să mi-l extind. Unica rază de lumină, care mi-a mai însorit puţin ziua de tot coşmarul, a fost că după-masă mi-a telefonat Chloe Chetwynd. A părut nervoasă la-nceput, dar i-am spus că de-o săptămână mă gândeam numai la ea. Mi-a spus că şi ea se gândea numai la mine – şi cel puţin două dintre organele mele au exclamat: Aşa, da! Deci, după ce-am plecat de la secţie, mi-am tras un tuns de douăj’ de lire la un salon de poponari şi-am ajuns cu maşina pân-aici, trecând pe la Texaco, unde se vând garoafe de pus la butonieră şi prezervative. Să fii pregătit şi toate-alea, este? Calc în grabă pe trotuar, fredonând Pune-ţi dorinţa pe-o steluţă33 şi răsucindu-mă ca să evit mai întâi un alergător de ocazie, într-un costum de jogging negru-şi-oranj fosforescent, pe urmă un tip de vârsta mea, care-mpinge un cărucior de copil. Ţâncu’ din el urlă, de zici că-l taie cineva, şi pe faţa tipului se citeşte: De ce, Doamne, de ce mi-a trebuit să-mi bag instrumentu’-n găoaza unei femei la ovulaţie? Prea târziu, amice, prea târziu.
Nici urmă, astă-seară, de inspectorul ăla de trafic, la intrarea pe-Aleea Slade. O iau pe-aleea răcoroasă, merg până la prima schimbare de direcţie, o cotesc la stânga, mai fac douăj’ de paşi – da, iat-o din nou: aceeaşi uşă mică, neagră, de fier. Îi dau un brânci vânjos, dar acum rămâne-nchisă. Nu zăngăne, nu cedează, nu nimic. Un cadru nou, cimentat, şi-un prag de cărămizi pus recent sub latura de jos. Lucrare ca lumea. N-ai nici măcar unde să vâri un capăt de rangă. O iau din loc, spre capătul aleii care dă pe Bulevardul Cranbury, dar mă opresc imediat, auzind un trosc şi-un zdronc de la uşiţa din spatele meu. Da, ea este – o văd strecurându-se afară pe uşa ca de pitici.
— Bună seara, domnule inspector, zice.
Poartă ceva ca un poncho aztec peste nişte blugi negri mulaţi pe coapse şi ţine ceva la piept, care-i acoperă sânii.
— Bună, bună, bună, zic. Oare ce să fie?, mă-ntreb.
— Gordon, Bergerac. Bergerac, Gordon.
— Bergerac? După Jim Bergerac, detectivul de la televizor?34
— N-o spune pe tonul ăsta sceptic. A fost ideea ta să-mi iau o pisică, aşa că mi s-a părut numele potrivit. E prea simpatic să fie Columbo35, prea blănos pentru Kojak36, prea cotoios pentru Cagney sau Lacey37, aşa că m-am oprit la Bergerac. Nu-i aşa că-i ado-rrr-abil?
Mă uit la ghemotocul de blană. Mă uit la Chloe Chetwynd – în ochii ei, de fapt. Zic:
— Absolut.
— Şi ce părere-ţi faci, Gordon, de noua mea uşă-mbunătăţită? Crezi c-o să-i oprească pe musafirii nepoftiţi?
— Dacă nu cumva sunt dotaţi cu proiectile antitanc, dintr-alea până la genunchi, da. Poţi să dormi liniştită-n patul tău, de-acum încolo.
Chloe are un gogoloi mic de-argint, care-i atârnă de-un şnur negru din jurul gâtului. Zice:
— Ştii, eşti foarte amabil c-ai trecut pe-aici. După ce-am pus telefonul jos, m-au apucat pandaliile, despre cum irosesc eu timpul de lucru al poliţiei.
— Nu e timpul de lucru al poliţiei. Sunt aici în timpul meu. Şi mi-l petrec aşa cum vreau eu.
Chloe Chetwynd îl ridică pe Bergerac până la gâtul ei neted. Simt miros de lavandă şi fum şi mă-ncearcă sentimentul ăla pe care-l capeţi când ieşi cu maşina-n peisaj, că orice-i posibil. Are şi părul aranjat.
— În cazul ăsta, Gordon, dacă nu abuzez prea tare de norocul care a dat peste mine, vrei cumva să inspectezi uşa din faţă şi din partea cealaltă, dinspre grădină? Ca să verifici dacă-ncuietoarea mea ultimul răcnet, cu triplă canelură, se ridică la-nălţimea standardelor din domeniu…
Chloe depune bucata