Cărți «Marin Sorescu citește gratis romane de dragoste .pdf 📖». Rezumatul cărții:
— Nu mă interesează subiectul, spui prostii, cară-te! Când mă voi căsători, voi şti să fiu şi tandră şi temperamentoasă, nu-mi duceţi voi grija. Băiatul, care nu voia să se căsătorească „la urgenţa-ntâia”, îi dăduse pace şi pierise din jurul ei. Chiar aşa îi spusese: n-am chef să mă leg la cap la urgenţa-ntâia! Ea îl luase de bărbat pe Şandru Sandu, care era binişor format, adică mai în vârstă cu — să zicem – 15 ani. „O fi mult?” se întrebase Olga în primele momente. Apoi se potolise cu hamletizările fără rost. „La urma urmei, 15 ani sunt o nimica toată. Bărbatul trebuie să fie mai în etate, pentru că femeia e mai trecătoare.” Acum însă era îndrăgostită de Val, asta i se-ntâmplă prima dată. („N-ai mai mâncat niciodată aşa ceva?” o întrebase el.) Era într-o fază de năpădire, foarte primejdioasă la animale. Se simţea animal din cap până-n călcâie (din creştet până-n călcâie, se spune pe româneşte) şi intrase în panică. Cu cât se lega mai tare de amant (urât cuvânt, dar ibovnic e şi mai nesuferit. Unul e barbarism, de origine franţuzească, celălalt e un slavonism, dar cum l-ar fi putut numi altfel? fără a apela la cuvinte de argou?), simţea, deci, cu cât îl iubea mai tare, simţea, da, repetăm că, adio! În situaţii de-astea treci „ca fulgul de uşor” peste orice morală, burgheză etc., peste orice hotărâre prestabilită şi intri orbeşte în imperiul altor legi. „Fisch in fremde Netz”, văzuse undeva o fotografie cu un crap într-o plasă, sub care scria aşa. Numai să fi făcut el un gest şi i-ar fi căzut în braţe de la un kilometru, alergând spre el cu viteza a treia cosmică. Numai în laborator se mai pot realiza, aici pe pământ, vitezele cosmice, altfel e nevoie de spaţiu, mult spaţiu, şi o foarte complicată aparatură. O, i-ar fi căzut în braţe ca pasărea rănită de pe creangă. Sufăr de complexul „Ienăchiţă Văcărescu”, sunt o „amărâtă turturea”. Zâmbi. Dar el nu făcea gestul, nu zgîcina creanga. „Dar gestul mâna mea nu vrea a-l face.” Al cui e versul? „Dar gestul mâna mea…” Citatul, probabil, nu e exact. Şi-l va aminti, cu precizie, altă dată, în condiţii normale. Ba nu, îl făcuse, asta era mai îngrozitor, îl făcuse până la jumătate, până la aproape trei sferturi, atât cât s-o pună pe ea în situaţia, ce mai la deal la vale, cea mai delicată. CEA MAI DELICATĂ! Se oprise ca fascinat, nu, că ar fi frumos, ca hipnotizat, lăsând-o pe ea să-şi lingă rănile, ca o leoaică rănită. Penibilă stare de lucruri. E bine spus stare – totul fusese o stare, o stagnare, pe o anumită treaptă de evoluţie. Brr! Simţi că i se face pielea de găină.
— Nu mi-ai răspuns la întrebare, spuse Ruxandra.
— Care? Ce întrebare? se trezi Olga, dând din cap, spre a-şi aduna gândurile, atât de tare încât cocul i se desfăcu, ca nodul gordian sub sabia lui Alexandru Macedon, şi se vărsă umplând camera de aur. Cum stătea ea pe un fotoliu – singurul din cameră –, cosiţele se întinseseră într-adevăr pe podea, ca un preş, covor persan „natural”.
— Caută-l pe jos, râse Ruxandra, care făcea întotdeauna haz de „coadele şi conciul ei”’ de ţărancă fără zestre. Nu mă face să abuzez de repetiţii, continuă ea, ştii că ţin la stil.
— Cum a fost azi-noapte? Hai, spune, nu vezi că mor de curiozitate? Sub aşteptări? Te văd cam plouată…
— Nu s-a întâmplat nimic, mărturisi Olga repede, speriindu-se parcă de propriul glas. Cum putea face astfel de confidenţe? Ea nu era genul de femeie care să-şi povestească intimităţile cu mai mult sau mai puţin haz, dar în orice caz amănunţit, ce-a zis unul, ce-a zis altul; cum făceau atâtea colege ale sale, chiar nemăritate.
— Păi n-ai dormit cu el? făcu Ruxandra botoasă, că Olga îi jucase o farsă.
— Ba da.
— Ei, şi?
— Am dormit. Râse alb şi negru, bacovian. Am discutat foarte mult şi foarte serios…
— Aţi pus bazele teoretice! Ptiu! Să nu te deochi. (Ruxandra scuipa azi pentru a doua oară, ori a treia oară.)
— Tot felul de lucruri, tot felul de idei ne-au trecut prin cap…
— Sunteţi anormali, dragă, fugi, fugi, să nu te mai văd! Sunteţi caz patologic.
— A fost cea mai frumoasă noapte a mea. (Ceea ce era adevărat până la o margine.) Îi plăcuse să discute stând aşa ca Olimpia lui Mannet, lângă el, acoperiţi cu un cearşaf şi-o pătură roasă ca nişte coate de student bătrân, simţindu-i toată căldura trupului, care se amesteca, îmbietor, cu dogoarea propriului