Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Evident, Nicu Deac nu avea pretenţia să-l oblige pe doctorul Patak să-l însoţească în această escaladare. Un om care atârna atât de greu nu putea fi în stare de aşa ceva. Se mărgini, aşadar, să-l scuture zdravăn, ca să se facă înţeles, şi îi recomandă să aştepte nemişcat pe fundul şanţului.
Dar, odată rămas singur, iată că doctorul începu să înţeleagă ce se întâmplă cu el. Pricepu unde se afla, privi în jurul său, îşi zări tovarăşul deja suspendat la vreo douăsprezece picioare deasupra pământului şi atunci strigă cu glasul sugrumat de spaimă:
― Stai... Nicule... Stai! Pădurarul nu-l luă în seamă.
― Coboară... coboară... de nu, plec! gemu doctorul, izbutind să se ridice în picioare.
― N-ai decât! răspunse Nicu Deac.
Atunci, doctorul Patak, în culmea groazei, vru să urce zidul pieziş al şanţului, ca s-o pornească în sus, până pe creasta platoului Orgall, după care s-o ia la goană mâncând pământul, pe drumul spre Werst.
O, miracol în faţa căruia păleau chiar şi cele care tulburaseră noaptea dinainte! Iată-l că nu se poate clinti... Picioarele îi sunt ţintuite, ca şi cum ar fi prinse în fălcile unei menghine... Poate să le urnească unul după altul?... Nu!... Tocurile şi pingelele cizmelor i s-au lipit de pământ... Să fi pus doctorul în mişcare arcurile unei capcane?... E prea înnebunit ca să-şi dea seama... Se pare că, mai degrabă, cuiele încălţărilor îl împiedică să meargă.
Orice ar fi, bietul om e ţinut pe loc... Pironit... Nemaiavând nici puterea să strige, întinde disperat mâinile... Ai zice că vrea să se smulgă din strânsoarea cine ştie cărui balaur, al cărui bot se ridică din străfundurile pământului...
În vremea asta, Nicu Deac ajunsese la înălţimea poternei şi tocmai pusese mâna pe una dintre ferecăturile în care era prinsă una dintre ţâţânile punţii...
Scoase un strigăt de durere; apoi, azvârlindu-se în spate, ca şi cum ar fi fost trăsnit, alunecă de-a lungul lanţului, de care se prinsese cu un ultim instinct şi se rostogoli până în fundul şanţului.
― A spus bine vocea, că o să mi se întâmple o nenorocire! şopti, după care leşină.
Capitolul VII
Cum să descriem îngrijorarea care începuse să frământe satul Werst, după plecarea tânărului pădurar şi a doctorului Patak? Ea nu încetase să se oprească odată cu scurgerea ceasurilor, care păreau nesfârşite.
Jupanul Colţ, hangiul Ionas, dascălul Homrod şi alţi câţiva nu se putuseră stăpâni şi rămaseră în continuare pe terasă. Fiecare dintre ei se încăpăţâna să ţină sub observaţie silueta îndepărtată a cetăţii, iscodind dacă nu se arată din nou vreun rotocol de fum deasupra donjonului. Nu se zărea nici un fir de fum, ceea ce fu constatat cu ajutorul lunetei, aţintită invariabil în direcţia aceea. Cei doi florini daţi pentru achiziţionarea instrumentului fuseseră, într-adevăr, bani cheltuiţi cu folos. Niciodată birăul, deşi atât de atent la investiţiile lui, atât de grijuliu cu punga lui, nu se despărţise cu mai puţină părere de rău de nişte gologani care se dovediseră a fi atât de bine întrebuinţaţi.
La douăsprezece şi jumătate, când păstorul Frik se întoarse de la păşune, un val de întrebări înfrigurate se abătu asupra lui. Apăruse ceva nou, extraordinar, supranatural?... Frik răspunse la toate acestea: tocmai străbătuse valea Jiului valah, fără să constate nimic suspect.
După prânz, pe la ceasurile două, fiecare se întoarse la postul său de observaţie. Nimănui nu i-ar fi trecut prin cap să rămână acasă şi, mai cu seamă, nimănui nu-i ardea să treacă pragul hanului Regelui Matei, acolo unde se făceau auzite voci cominatorii{44}.
Că zidurile au urechi, fie, de vreme ce este o expresie curentă în limbajul uzual... dar grai!...
Aşa că vrednicul hangiu se putea teme că hanul avea să-i fie pus în carantină, şi asta îi dădea serios de gândit. Se va vedea oare silit să tragă obloanele şi să-şi bea de unul singur capitalul, din lipsă de muşterii? Şi totuşi, în scopul de a linişti populaţia Werstului, procedase la o percheziţie amănunţită, cercetase camerele pânăşi sub paturi, scotocise sipetele, bufetele, poliţele, explorase cu minuţiozitate colţurile şi ungherele salonului, coborâse în pivniţă şi urcase în pod, unde cine ştie ce glumeţ cu gânduri rele şi-ar fi putut pune la cale înşelătoria. Nimic!... Tot nimic în ceea ce priveşte faţada care domina Doina. Ferestrele erau prea sus pentru a-ţi da posibilitatea să te ridici până la pervaz, pe suprafaţa unui zid perpendicular, înălţându-se direct din şuvoiul năvalnic al torentului. Ce dacă! Frica nu gândeşte şi va trece multă vreme, desigur, până când oaspeţii obişnuiţi ai lui Ionas îşi vor recăpăta încrederea în hanul acestuia, în şnapsul şi rachiul lui.
Multă vreme?... Eroare, şi, după cum se va vedea, acest pronostic supărător nu se va realiza în nici un fel.
Într-adevăr, câteva zile mai târziu, în urma unei întâmplări cu totul neprevăzute, notabilităţile din sat aveau să-şi reia întrunirile lor cotidiene, presărate cu câte o duşcă zdravănă, în faţa meselor de la hanul Regele Matei.
Dar, mai întâi, suntem nevoiţi să ne întoarcem la tânărul pădurar şi la nefericitul lui însoţitor, doctorul Patak.
După cum vă aduceţi aminte, Nicu Deac îi promisese îndureratei Mioriţa, în clipa în care plecase din Werst, că nu va zăbovi multă vreme între zidurile castelului din Carpaţi. Dacă nu avea să i se întâmple o nenorocire, dacă ameninţările violente la adresa lui nu urmau să se adeverească, avea de gând să se întoarcă nu mult după ce se va însera. Era, aşadar, aşteptat, şi cu câtă nerăbdare! Dealtfel, nici tânăra, nici tatăl ei, nici dascălul, nu puteau prevedea că dificultăţile drumului nu îi vor îngădui pădurarului să ajungă pe creasta platoului Orgall, înainte de căderea nopţii.
În consecinţă, neliniştea, deja atât de puternică din timpul zilei, întrecu orice limită când clopotul din Vulcan, care era auzit foarte desluşit în satul Werst, bătu ceasurile opt. Ce se putuse întâmpla, de Nicu Deac şi doctorul nu se