Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Zdrobită de emoţiile nopţii de nesomn, Mioriţa deabia se mai ţinea pe picioare. Era gata să leşine, cu greu mai putea să meargă. Tatăl ei se văzu silit să o ducă înapoi acasă. Acolo, lacrimile se înteţiră... Îl chema pe Nicu într-un glas sfâşietor... Voia să plece după el... Ţi se făcea milă şi existau toate motivele să te temi că se va îmbolnăvi.
Cu toate acestea, era necesar şi urgent să se ia o hotărâre. Trebuiau să pornească în ajutorul pădurarului şi al doctorului, fără a mai pierde nici o clipă. Că aveau de înfruntat primejdii, supunându-se represaliilor acelor făpturi, omeneşti sau de altă natură, care ocupau cetăţuia, nu avea prea multă importanţă. Esenţial era să afle ce se întâmplase cu Nicu Deac şi cu doctorul. Datoria aceasta se impunea atât prietenilor lor, cât şi celorlalţi locuitori ai satului. Cei mai bravi nu vor da înapoi, când va fi vorba să se avânte în inima codrilor Pleşei, cu scopul de a urca până la castelul din Carpaţi.
Odată hotărât acest lucru, după nenumărate discuţii şi târguieli, cei mai bravi se dovediră a fi în număr de trei: jupanul Colţ, ciobanul Frik şi hangiul Ionas ― nici unul mai mult. În ceea ce-l priveşte pe dascălul Homrod, acesta fu brusc săgetat de o durere de gută la picior şi se văzu nevoit să se întindă pe două scaune, în sala de clasă a şcolii sale.
Pe la ceasurile nouă, jupanul Colţ şi însoţitorii săi, înarmaţi până-n dinţi din spirit de prevedere, o luară pe drumul spre trecătoare. Apoi, o porniră şi ei tot din locul unde îl părăsise Nicu Deac, afundându-se în pădurea deasă ce îmbrăca masivul muntos.
Îşi făcuseră socoteala, pe bună dreptate, că dacă tânărul pădurar şi doctorul făcuseră calea-ntoarsă spre sat, o apucaseră tot pe drumul pe care se văzuseră nevoiţi să-l urmeze, ca să străbată Pleşa. Ori, avea să le fie uşor să meargă pe urmele lor, ceea ce, dealtfel, şi constatară de îndată ce trecură de lizieră.
Îi vom lăsa să înainteze, pentru a vă spune ce schimbare bruscă de atitudine se produse la Werst de cum nu se mai văzură. Dacă până atunci nu păruse că Nicu Deac şi Patak trebuiau ajutaţi de nişte oameni de bine, acum, odată ce aceştia porniseră în căutarea lor, se socotea că făptuiseră o imprudenţă fără seamăn. Ce mare scofală au făcut, dacă o primă catastrofă va fi urmată de o a doua! Că pădurarul şi doctorul căzuseră victimă încercării lor, de lucrul acesta erau convinşi cu toţii, aşa că la ce folosea că jupanul Colţ, Frik şi Ionas sepuneauînprimejdiesăcadăvictimă devotamentului lor? Mare ispravă, când tânăra îşi va plânge şi tatăl, aşa cum îşi plânge logodnicul, când prietenii oierului şi hangiului vor avea să-şi reproşeze dispariţia lor!
Deznădejdea pusese stăpânire pe întreg satul şi nu se arătau semne că avea să se risipească în curând. Admiţând că nu li se va întâmpla o nenorocire, tot nu puteau conta pe întoarcerea jupanului Colţ şi a celor doi însoţitori ai săi, înainte ca noaptea să fi învăluit înălţimile din jur.
Cât de surprinşi rămaseră, deci, când fură zăriţi pe la ceasurile două ale amiezii, în depărtare, înaintând, pe drum! Cu câtă grabă le alergă în cale, înştiinţată pe dată, Mioriţa! Nu erau trei, erau patru, iar al patrulea se dovedi a fi doctorul.
― Nicolae, sărmanul meu Nicolae! strigă fata. Nu e nici cu voi?...
Ba da... Nicu Deac era acolo, întins pe o targă de rămuriş pe care Ionas şi ciobanul cu greu o puteau duce.
Mioriţa se năpusti spre logodnicul ei, apoi se aplecă asupra lui şi îl cuprinse în braţe.
― A murit... ţipă ea, a murit!...
― Nu... n-a murit, răspunse doctorul Patak, dar merita... şi eu la fel!
Adevărul e că tânărul pădurar îşi pierduse cunoştinţa. Membrele-i erau rigide, chipul, cadaveric, iar respiraţia abia se mai ridica simţea. În ceea ce-l priveşte pe doctor, dacă faţa lui nu era cu totul lipsită de sânge ca a tovarăşului său, asta se datora mersului care-l făcuse să-şi recapete culoarea obişnuită, cărămiziu-roşiatică.
VoceaMioriţei, atât de mângâietoare, atât de sfâşietoare, nu avu puterea de a-l smulge pe Nicu Deac din starea de somnolenţă în care era cufundat. Adus în sat şi aşezat în odaia jupanului Colţ, nu rostise nici o vorbă. Câteva clipe mai târziu, totuşi, deschise ochii şi, de cum o zări pe fată aplecată la căpătâiul lui, un surâs îi înflori pe buze, dar când încercă să se ridice, nu reuşi. O parte a corpului nu-l mai asculta, de parcă ar fi suferit de hemiplegie. Totuşi, vrând să o liniştească pe Mioriţa, îi spuse, cu un glas, într-adevăr, de-abia auzit:
― Nu-i nimic... nu-i nimic!
― Nicolae, bietul meu Nicolae, repeta fata.
― Puţină oboseală, dragă Mioriţă, şi puţină tulburare... O să treacă repede... cum mă îngrijeşti tu...
Dar, ca să se întremeze, bolnavul avea nevoie de linişte şi de odihnă. Aşa că jupanul Colţ părăsi odaia, lăsându-l pe tânărul pădurar în grija Mioriţei, iar acesta, întrucât nu-şi putea dori o infirmieră mai plină de zel, nu întârzie să aţipească.
În vremea asta, hangiul Ionas povestea în faţa unui numeros auditoriu ― cu glas răsunător, să fie bine auzit de toată lumea ― ceea ce se petrecuse după plecarea lor.
JupanulColţ, păcurarul şi el, după ce descoperiseră printre copaci poteca pe care şi-o croiseră Nicu Deac şi doctorul, se îndreptaseră în direcţia castelului din Carpaţi. Or, trecuseră două ceasuri de când urcau cu greu pe pantele Pleşei, iar marginea pădurii era doar la o jumătate de milă în faţa lor, când apărură doi oameni. Erau doctorul şi pădurarul: pe unul îl lăsaseră cu totul picioarele, iar celălalt era la capătul puterilor, tocmai se prăbuşise la rădăcina unui copac.
Alergă la doctor, şi îl bombardă cu întrebări, dar, fără să reuşească să scoată o vorbă de la el, fiindcă era năuc de-a binelea şi nu putea să le răspundă.