Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Ionas trebuise aşadar să se resemneze în încercarea de a le ura „Noapte bună” oaspeţilor săi. Dar, înainte de a urca din nou, în mansarda lui, aruncă o privire cercetătoare prin sala mare, ciulind neliniştit urechile, la cel mai slab zgomot de afară sau dinăuntru, şi repetându-şi:
― Numai să nu-i trezească afurisita de voce din somn!
Noaptea, însă, se scurse în linişte.
A doua zi, încă din zori, vestea că la han trăseseră doi călători, se răspândi cu iuţeala fulgerului şi numeroşi locuitori dădură buzna în faţa hanului.
Istoviţi de excursia din ajun, Francisc de Telec şi Roşca dormeau duşi. Nu era deloc de aşteptat să aibă de gând să se trezească înainte de opt.
De aici şi marea nerăbdare a mulţimii de curioşi care, totuşi, n-ar fi avut curajul să intre în sala cea mare înainte ca cei doi călători să-şi părăsească odăile.
Se iviră, în sfârşit, amândoi, când bătu de ora opt. Nu păţiseră nimic. Puteau fi zăriţi umblând de colocolo prin han. Apoi, se aşezară pentru micul dejun. Toate acestea aveau darul să-i liniştească pe cei de afară.
De altminteri, Ionas, în picioare, în dreptul uşii, surâdea îmbietor, îndemnându-şi vechii lui muşterii să-şi recapete încrederea în el. Întrucât călătorul care-i făcuse cinstea de a-i trece pragul hanului era un nobil de viţă veche ― un nobil din România, daţi-mi voie, din cele mai vechi familii de acolo ― de ce oare te-ai mai fi putut teme, într-o atât de distinsă companie?
Ce să mai lungim vorba, în cele din urmă, socotind că era de datoria lui să dea exemplu, jupanul Colţ îşi luă inima în dinţi şi se încumetă să facă act de prezenţă.
Birăul intră în han pe la nouă, cam şovăielnic. Aproape numaidecât, fu urmat de dascălul Homrod, de trei-patru obişnuiţi de-ai casei şi de ciobanul Frik. În ceea ce-l priveşte pe doctorul Patak, fusese cu neputinţă să-l înduplece să-i însoţească.
― Să mai pun piciorul la Ionas? răspunsese. Pentru nimic în lume, chiar de mi-ar plăti zece florini vizita! Se cuvine aici să facem o remarcă, nu fără o oarecare însemnătate: dacă jupanul Colţ se învoise să
se întoarcă la La Regele Matei, n-o făcuse doar cu unicul scop de a-şi satisface curiozitatea, nici din dorinţa de a se apropia de contele Francisc de Telec. Nu! Interesul cântărea îndeajuns de mult, în hotărârea luată.
Într-adevăr, în calitatea sa de călător, tânărul era obligat să plătească o taxă de trecere, atât pentru oşteanul lui, cât şi pentru el. Or, lucrul acesta nu se poate uita, taxele se duceau direct în buzunarele primului judecător din Werst.
Birăul veni deci să-şi ceară, într-un mod cât se poate de cuviincios, dreptul, iar Francisc de Telec, deşi un pic surprins de cerere, se grăbi să i-o satisfacă. Îi pofti chiar, pe jupanul Colţ şi pe dascăl, să ia loc pentru o clipă la masa lui. Aceştia acceptară, neputând refuza o invitaţie formulată în termeni atât de politicoşi.
Ionas se grăbi să aducă felurite licori, cele mai de soi din pivniţa sa. Câţiva oameni din Werst comandară atunci un rând pentru toată lumea, pe socoteala lor. Existau, aşadar, motive să crezi că vechea clientelă, o clipă risipită, nu va întârzia să ia din nou drumul spre La Regele Matei.
După ce achită taxa pentru călătorie, Francisc de Telec dori să ştie dacă aducea vreun folos.
― Nu chiar pe cât am vrea, răspunse jupanul Colţ. ― Oare străinii călătoresc rar prin partea asta a Transilvaniei?
― Rar, într-adevăr, replică birăul, şi totuşi ţinutul merită vizitat.
― Sunt de aceeaşi părere, răspunse tânărul. Ceea ce am văzut mi s-a părut demn de toată atenţia călătorilor. Din vârful Retezat am admirat cu răsuflarea tăiată văile Jiului, târgurile pe care le descoperi spre est şi depresiunea ca o jumătate de cerc care închide, în spate, lanţul Carpaţilor.
― E tare frumos, tare frumos, încuviinţă dascălul Homrod şi, pentru a vă întregi excursia, vă îndemnăm să urcaţi pe Parâng.
― Mă tem că n-avem vreme, răspunse Francisc de Telec.
― O zi ar fi de ajuns.
― Fără îndoială, dar mă duc la Alba Iulia şi vreau să plec mâine dimineaţă.
― Cum, domnul are de gând să ne părăsească atât de repede? se îngrijoră Ionas, cu aerul cel mai nevinovat din lume.
Nu ar fi fost deloc supărat să-i vadă pe cei doi oaspeţi ai săi, prelungindu-şi şederea, la La Regele Matei.
― Trebuie, răspunse tânărul. Dealtfel, la ce mi-ar sluji să mai stau la Werst?...
― Credeţi-mă, un vizitator are de ce să zăbovească în satul nostru! îi atrase atenţia jupanul Colţ.
― Totuşi prea puţin vizitat, replică tânărul, şi asta, pesemne, pentru că în împrejurimile lui nu oferă nimic deosebit...
― Într-adevăr, nimic deosebit... spuse birăul, cu gândul la cetate.
― Nu... nimic deosebit... repetă dascălul, cu mintea tot acolo.
― Hm!... Hm! exclamă ciobanul Frik, căruia exclamaţia îi scăpase fără voia lui.
Ce priviri îi aruncară jupanul Colţ şi ceilalţi, mai cu seamă hangiul! Ce-l apucase să dezvăluie secretele ţinutului unui străin? Să-i mărturiseşti ceea ce se petrece pe podişul Orgall, să-i îndrepţi atenţia asupra castelului din Carpaţi, toate astea nu însemnau oare că ţii cu tot dinadinsul să-l sperii, făcându-l să-şi dorească să plece cât mai degrabă din sat? Şi, pe viitor, ce călători ar mai fi fost ispitiţi să pătrundă în Transilvania prin trecătoarea Vulcan? Într-adevăr, oierul era la fel de isteţ ca ultima dintre oile lui.
― Dar, taci odată, nătărăule, ţine-ţi gura! îi spuse, cu jumătate de glas, jupanul Colţ.
Dar curiozitatea tânărului fusese stârnită, aşa că i se adresă direct lui Frik, întrebându-l ce vroiau să însemne acele mormăituri ale lui.
Ciobanul nu era deloc omul care să dea înapoi şi, la urma urmei, poate că se gândea că Francisc de Telec le-ar putea da un sfat bun, care să-i fie de folos satului.
― Am spus...