biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Bucataria Lui Radu cărți de crăciun online gratis PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Bucataria Lui Radu cărți de crăciun online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 27 28 29 ... 187
Mergi la pagina:
în Franţa până în anul 1564, în Rusia până în vremea ţarului Petru cel Mare, în Ţările Române până la sfârşitul secolului al XlX-lea, Amintirea acelor vremuri este încă proaspătă de vreme ce, în unele sate bănăţene şi transilvănene, ziua de 1 ianuarie se numeşte şi astăzi Crăciunul Mic,

  (după Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an")

  SLĂNINA

  Dintre multele tradiţii de tăiere a suinei – diferite nu numai de la o naţie la alta (există o întreagă teorie despre tăierea „italiană" confruntată cu cea „siciliana" sau „germană") ci şi de la o regiune la alta – o reţin la început pe cea ardelenească: o tăietură lungă pe mijlocul spatelui între cap şi coadă, adâncă până la carne, şi o alta, la fel de lungă, pe burtă; se fac apoi alte două incizii, la fel de lungi, pe laturi, median, acolo unde se termină burta şi începe spatele; urmează alte două cuţitari scurte, perpendiculare pe primele, una între spete şi alta între şunci.

  Se scot două table groase de slănină de pe spate şi alte două mai subţiri de pe burtă, mari cât masa, care se pun în sare şi apoi la afumat.

  Saşii îşi ţin toţi slăninile în clopotniţa bisericii, care e vânturată şi răcoroasă, chiar şi în mijlocul arşiţelor verii, Un singur gospodar fruntaş din sat e chelar, dar toţi au acces la cheie şi se duc şi-şi taie slana, din bunul lor şi numai dintr-al lor, cât le trebuie, în bună pace şi cinste (că asta au pierdut românii când au fost goniţi saşii de „colectiv" şi persecuţii: un model de cinste şi hărnicie), Românii ardeleni nu au biserici fortificate cu clopotniţe de piatră şi nici nu sunt, (să-şi poată ţine în siguranţă slăninile împreună, unde vipia verii nu le poate strica), aşa că, pentru cămară, e de preferat să se taie tabla de slănină în bucăţi mai mici, să le prindă bine fumul peste tot.

  Deci se taie halca de slănină în patru, se freacă cu sare grunjoasă (eventual, dar numai dacă vă place, cu cimbru şi usturoi) şi se aşază pe pat de sare, în covată nouă de lemn, câte două, una peste alta, – şorici lipit de şorici. Se mai presară sare multă, cu pumnul, că tot câtă îi trebuie îşi ia.

  Timp de o săptămână, mai ales dacă slănina e groasă, se sucesc tablele între ele şi se şi răstoarnă cu susu' în jos, de două ori pe zi, să le muşte bine sarea din tot locul.

  Dacă a trecut o săptămână, se agaţă, răruţ de o palmă, să fie aer între ele, în colivia afumătorii. Se faqe un fum rece, dulce şi des, de rumeguş de fag, între cinci şi zece zile, să se cunoască că-s afumate şi nu doar miros un pic, cât să-ţi vină pofta de rachiu de pere.

  Ungurii, după ce-o sărează, fierb slana de la gât şi de la piept, că are ceva carne, în zeamă de varză şi apoi o afumă ori o tăvălesc în paprică dulce, să se frăgezească, să meargă cu palincă de ori de cireşe.

  Alţii decât ardelenii în România nu ştiu nicicum face slănina, că mă şi-ntreb ce fac ei cu porcul, cum îl duc ei, din decembrie până-l mănâncă, dar degeaba mă zgârmă grija, or găsi ei o soluţie ca să-l termine.

  CHIŞCA

  Nu prea se mai face în sud şi în Moldova, dar în Transilvania nu există pomana porcului fără tobo-caltaboşul ăsta.

  • 2 kg carne • 0,5 litru sânge

  * l linguriţă cimbru * 1 burtă porc

  • sare, piper după gust • 0,5 kg păsat (spărtură de porumb)

  * Păsatul se fierbe întâi bine, să se înmoaie

  * Se spală burta, se tunde de zbârcituri, se pune în apă cu oţet • Se fierbe şi sângele, separat: se va închega

  Carnea se fierbe numai pe jumătate, în zeama în care a fiert păsatul; se taie bucăţi

  Totul se amestecă – carne, sânge, păsat, sare, piper, cimbru, 100 ml zeamă de la fiertură

  Se umple burta, se coase bine, se pune la fiert în aceeaşi zeamă răcită – cam 1 oră

  Zeama scăzută bine în care a fiert chisea se sărează, se acreşte cu zer, oţet sau borş, se drege cu ou şi smântână şi se mănâncă cu lingura şi cu hrean

  Se poate mânca chisea şi aşa, fiartă dar se poate şi afuma

  Odată afumată, se consideră un tovarăş nepreţuit pentru sarmale – drept pentru care se pun felii, ici şi colo, în toată oala

  La aşa amestecătură istorică e timpul să-ncercăm şi vinul popii din Ardeal – chiar aşa-i şi spune – Plebanoş – un cupaj alb, destul de echilibrat (din Fetească Albă – baza – prospeţime, aciditate, nerv, un pic de Grasă – gust pronunţat, rotunjime, tărie – şi un pic de Muscat – parfum zeiesc) a cărui faimă a îmbogăţit pe vremuri Aiudul.

  Deşi sunt împotriva cupajelor, totuşi acesta merge uns cu o intrare pestriţă cum e chisea.

  Că tot am vorbit despre cupaje: sunt câteva vechi şi celebre în toată România care, neavând nume, au devenit doar vin (specialiştii le spun vinuri-sortâment) Vinul de Cotnari e un cupaj alb de Frâncuşă, Grasă, Fetească şi Tămâioasă. Vinul de Drăgăşani e un amestec de Crâmpoşie, Braghină şi Gordan. Iar Roşu de Miniş e un cupaj de Cabernet, Merlot, Cadarcă şi Burgund.

  Deşi interesante, uneori remarcabile, compuse după reţete verificate, vinurile sortiment – în pofida calităţii individuale a membrilor echipei – în general nu se conjugă şi nu urcă valoric. Se pare că vinurile, individualiste şi rigide, nu se potenţează unul pe altul: pui împreună două mari, cu calităţi aparent complementare, şi fac o poşircă!

  Cele patru sortimente de mai sus sunt gustoase, băubile, sunt vinuri bune, de succes popular, dar nu mari (deşi sunt făcute din vinuri mari).

  Comandarea Crăciunului, e un ospăţ la „îngroparea"şi „muierea" Crăciunului,

1 ... 27 28 29 ... 187
Mergi la pagina:


Recomandat pentru o lectură plăcută: ➾