Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Cine era spectatorul acesta, atât de asiduu prin comportarea sa? În zadar încercase Stilla să afle. Aşa că, fiind o fire foarte impresionabilă, prezenţa ciudatului personaj sfârşise prin a o înspăimânta ― o spaimă absurdă, dar cât se poate de reală. Deşi nu-l putea zări în fundul lojei sale, ale cărui zăbrele nu le dădea în lături niciodată, îl ştia acolo, simţea privirea lui poruncitoare aţintită asupra ei, ceea ce o tulbura în aşa măsură, încât nu mai auzea ovaţiile cu care publicul întâmpina intrarea ei în scenă.
S-a spus că personajul acesta nu i s-a prezentat niciodată Stillei. Dar, dacă nu încercase deloc să cunoască femeia ― vom insista în mod deosebit asupra acestui aspect ― tot ceea ce putea să-i amintească de artistă constituia obiectul atenţiei sale constante. În felul acesta, intrase în posesia celui mai izbutit dintre portretele pe care marele pictor Michele Gregorio i le făcuse cântăreţei, care o arăta pătimaşă, vibrantă, sublimă, întrupând unul dintre cele mai frumoase roluri ale sale, iar portretul acesta, dobândit cu preţul greutăţii lui în aur, făcea cât dăduse pe el admiratorul.
Dacă originalul acesta era, întotdeauna, singur, atunci când venea să-şi ocupe loja la reprezentaţiile Stillei, dacă nu ieşea niciodată din casă decât pentru a merge la operă, nu trebuie trasă concluzia că şi trăia singur cuc. Nu, un tovarăş, nu mai puţin bizar decât el, îi împărtăşea traiul.
Individul se numea Orfanik. Ce vârstă avea, dincotro venea, unde se născuse? Nimeni n-ar fi putut răspunde la aceste trei întrebări. Dacă ai fi crezut ce-ţi spune ― fiindcă stătea bucuros de vorbă ― ar fi fost unul dintre acei savanţi nerecunoscuţi, al căror geniu n-a putut răzbate la lumină şi care s-au scârbit de lume. Se presupunea, nu fără temei, că trebuia să fie vreun pârlit de inventator, pe care punga bogatului dilettante îl susţinea, cu dărnicie.
Orfanik era de statură mijlocie, slab, jigărit, mai mult pielea şi osul, cu una dintre acele figuri veştede căreia, în limba veche, i se spunea „faţă sfoiegită”.
Semn particular, purta o apărătoare neagră pe ochiul drept pe care pesemne că şi-l pierduse în cine ştie ce experienţă de fizică sau chimie, iar pe nas, o pereche de ochelari a căror unică lentilă groasă, de miop, slujea privirii verzui a ochiului stâng. În timpul plimbărilor sale solitare, gesticula, ca şi cum ar fi discutat cu un interlocutor invizibil care doar îl asculta, fără să-i răspundă niciodată.
Cei doi, straniul meloman şi nu mai puţin straniul savant, erau binecunoscuţi, cel puţin atât cât puteau fi în aceste oraşe ale Italiei, unde stagiunea îi chema cu regularitate. Se bucurau de privilegiul de a aprinde curiozitatea publicăşi, deşi admiratorul Stillei îi respinsese mereu pe reporteri, cu interviurile lor indiscrete, în cele din urmă, numele şi naţionalitatea sa ajunseseră să fie cunoscute. Personajul acesta era de origine română şi, când Francisc de Telec întrebă cum se numeşte, i se răspunse:
― Baronul Radu de Gorj.
Aşa se prezenta situaţia pe vremea când tânărul tocmai sosea la Neapole. De două luni, teatrul SanCarlo gemea de lume în fiecare seară, iar succesul Stillei sporea, spectacol de spectacol. Niciodată nu se arătase atât de încântătoare în diversele roluri ale repertoriului ei, niciodată nu stârnise ovaţii mai înflăcărate.
La fiecare dintre reprezentaţii, în timp ce Radu îşi ocupa fotoliul de orchestră, baronul Radu Gorj, ascuns în loja lui, se lăsa furat de cântul fără pereche, se pătrundea de vocea rafinată şi răscolitoare, fără de care se părea că n-ar fi putut trăi.
Atunci se răspândi la Neapole un zvon ― zvon în care publicul refuza să creadă, dar care, în cele din urmă, puse pe jar lumea sensibililor dilettanti.
Se spunea, că odată stagiunea încheiată, Stilla avea să renunţe la operă. Cum? În plină perioadă de înflorire a talentului, în toată plenitudinea frumuseţii, la apogeul carierei de artistă, era posibil să se gândească să-şi ia adio de la scenă? Oricât ar fi părut de necrezut, era adevărat şi, fără să ştie, baronul de Gorj era, în parte, responsabil pentru această hotărâre.
Spectatorul acesta misterios, mereu de faţă, deşi invizibil în spatele zăbrelelor lojei sale, sfârşise prin a-i provoca Stillei o stare de agitaţie nervoasă persistentă, de care nu se mai putea apăra. De îndată ce intra în scenă, se simţea atât de tulburată, încât neliniştea aceasta, foarte evidentă pentru public, îi afectase treptat sănătatea. Să părăsească Neapole, să fugă la Roma, la Veneţia, n-ar fi fost de ajuns, ştia asta, pentru a se descotorosi de prezenţa baronului de Gorj. N-ar fi izbutit să scape de el nici dacă ar fi părăsit Italia pentru Germania, Rusia ori Franţa. Ar fi urmărito pretutindeni unde s-ar fi dus să cânte şi, pentru a scăpa de această piază rea, singura cale era să se retragă.
Or, de două luni deja, înainte ca zvonul retragerii ei să se fi răspândit, Francisc de Telec se hotărâse să întreprindă pe lângă cântăreaţă un demers ale cărui consecinţe aveau să provoace, din nefericire, cea mai ireparabilă catastrofă. Burlac, stăpân al unei mari averi, izbutise să fie primit de Stilla, şi-i propusese să devină soţia lui.
Stilla cunoştea de multă vreme sentimentele pe care i le inspira tânărului. Îşi spusese că