Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Jupanul Colţ se arătă cât se poate de onorat să-l primească: un tânăr atât de distins... vlăstarul unei familii de viţă veche de pe meleagurile valahe... căruia satul Werst îi va rămâne recunoscător când îşi va redobândi liniştea şi chiar bunăstarea... de vreme ce călătorii se vor întoarce să cutreiere ţinutul... plătind taxa de trecere, neavând de ce să se mai teamă de duhurile rele ale castelului din Carpaţi... etc.
Francisc de Telec îi mulţumi jupanului Colţ pentru complimentele sale şi îl întrebă dacă ar putea sta de vorbă cu tânărul pădurar.
― Desigur, înălţimea ta, răspunse birăul. Flăcăul ăsta de ispravă e cât se poate de bine şi nu va întârzia să-şi ia slujba în primire.
Apoi, întorcându-se:
― Aşa-i, Mioriţă? adăugă, interpelându-şi fata, care tocmai intrase în odaie?
― Să dea Dumnezeu să fie aşa, tată! răspunse, cu voce înduioşată, Mioriţa.
Francisc se arătă încântat de salutul preţios pe care i-l adresă tânăra. Şi, văzând-o încă neliniştită de starea logodnicului ei, se grăbi să-i ceară câteva explicaţii în legătură cu acest subiect.
― După câte am auzit, zise el, Nicu Deac nu a fost vătămat prea rău...
― Nu, lăudat fie Cerul!
― Aveţi un doctor bun la Werst?
― Hm! mormăi jupanul Colţ, pe un ton prea puţin măgulitor pentru fostul infirmier al postului de carantină.
― Îl avem pe doctorul Patak, răspunse Mioriţa.
― Cel care l-a însoţit pe Nicu Deac la castelul din Carpaţi?
― Chiar el, înălţimea ta.
― Domnişoară, spuse atunci Francisc, aş dori, în interesul lui, să-l văd pe logodnicul dumitale, ca să aflu amănunte mai precise despre întâmplarea asta.
― Se va grăbi să vi le dea, chiar dacă va obosi puţin...
― Oh! N-o să întrec măsura şi nu voi face nimic din ce i-ar putea face rău lui Nicu Deac.
― Ştiu.
― Când va avea loc căsătoria voastră?...
― Peste cincisprezece zile, răspunse birăul.
―Atunci voi avea plăcerea să fiu de faţă, dacă jupanul Colţ vrea să mă poftească, bineînţeles...
― O asemenea cinste...
― Peste cincisprezece zile, aşa rămâne, şi sunt sigur că Nicu Deac se va pune pe picioare, de îndată ce-şi va putea îngădui să facă o plimbare cu drăgălaşa lui logodnică.
― Da! Dumnezeu să-l ocrotească, răspunse Mioriţa, roşind.
În clipa aceea, pe chipul ei încântător se zugrăvi o nelinişte atât de vădită, încât Francisc nu se putu opri să nu o întrebe de ce era atât de îngrijorată.
― Da! Dumnezeu să-l ocrotească, răspunse fata, fiindcă, încercând să pătrundă în castel, în ciuda împotrivirii lor, Nicu a înfruntat duhurile rele!... Şi cine ştie dacă nu s-or înverşuna să-l chinuiască toată viaţa...
― Oh! în privinţa asta, domnişoară, o linişti Francisc, facem noi ordine, vă promit.
― Nu i se va întâmpla nimic bietului meu Nicu?...
― Nimic, iar datorită agenţilor de poliţie, incinta cetăţuii va fi la fel de sigură ca piaţa din Werst! Considerând inoportun să discute problema aceasta, a miraculosului, cu nişte persoane care credeau orbeşte în forţele supranaturale, tânărul o rugă pe Mioriţa să-l ducă în odaia pădurarului.
Ceea ce fata se grăbi să facă, după care îl lăsă pe Francisc singur cu logodnicul ei.
Nicu Deac fusese înştiinţat de sosirea celor doi călători la hanul La Regele Matei. Instalat într-un fotoliu vechi, mare cât o gheretă, se ridică să-şi primească oaspetele. Cum aproape că nu se mai resimţea de pe urma paraliziei care-l lovise vremelnic, era în stare să răspundă întrebărilor tânărului Francisc.
― Domnule Deac, spuse acesta, după ce îi strânse prieteneşte mâna, aş vrea să te întreb de la început dacă dumneata crezi în prezenţa unor făpturi supranaturale în castelul din Carpaţi.
― Sunt silit să cred, răspunse Nicu Deac.
― Şi ele să te fi împiedicat să treci dincolo de zidul cetăţuii?
― Nu mă îndoiesc.
― Şi de ce, mă rog?
― Pentru că, dacă n-ar fi fost duhuri, ceea ce mi s-a întâmplat nu ar avea nici o explicaţie.
― Vrei să ai bunătatea să-mi povesteşti întreaga întâmplare, fără să laşi nimic deoparte?
― Bucuros.
Nicu Deac depănă de-a fir-a-păr povestea care i se ceruse. Nu putu decât să confirme faptele care-i fuseseră aduse la cunoştinţă lui Francisc în timpul convorbirii lui cu oaspeţii de la han ― fapte cărora tânărul, după cum se ştie, le clădea o interpretare pur naturală.
Pe scurt, toate evenimentele din acea noapte de pomină se puteau explica uşor dacă fiinţele omeneşti, răufăcători sau alţii, care-şi aflaseră sălaş în cetăţuie, dispuneau de o maşinărie capabilă să producă acele efecte fantasmagorice. Cât priveşte ciudata pretenţie a doctorului Patak, că s-ar fi simţit înlănţuit de pământ, prin cine ştie ce forţă nevăzută, se putea susţine că respectivul doctor fusese victima unei iluzii. Părea mult mai verosimilă ipoteza că, pur şi simplu, i se muiaseră picioarele pentru că era înnebunit de groază, ceea ce îi şi declară Francisc tânărului pădurar.
― Cum aşa, înălţimea ta, replică Nicu Deac, să-l fi lăsat picioarele pe laşul ăsta, tocmai când voia s-o rupă la fugă? Nu se poate aşa ceva, trebuie să fii de aceeaşi părere cu mine.
― Ei bine, reluă Francisc, să zicem că şi-a prins picioarele în cine ştie ce capcană ascunsă în ierburile de pe fundul şanţului...
― Atunci când capcanele se închid, nu se lăsă pădurarul, te rănesc cumplit, îţi sfâşie carnea, iar picioarele doctorului Patak n-au nici măcar o zgârietură.
― Observaţia ta e justă, Nicule, şi totuşi, crede-mă, dacă e adevărat că doctorul n-a putut să se smulgă, înseamnă că picioarele îi erau prinse în felul acesta.
― Să te întreb atunci, cum s-ar fi putut deschide de la sine o capcană, ca să-l lase, din nou, liber pe doctor?
Întrebare la care Francisc nu găsi nici un răspuns. ― Mai mult, înălţimea ta, reluă pădurarul, să-l lăsăm deoparte pe doctorul Patak. La urma urmei, nu pot vorbi decât despre ceea ce am simţit pe pielea mea.