Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Nel giardino de mille fiori, Andiamo, mio cuore...
Romanţa aceasta, Francisc a mai auzit-o... Romanţa aceasta, de o inefabilă suavitate, a cântat-o Stilla, în concertul pe care l-a dat la teatrul San-Carlo, înaintea reprezentaţiei de adio...
Ca legănat, fără să mai ştie de el, Francisc se lăsă cotropit de vraja de a o mai asculta odată...
Apoi, cântecul se încheie şi vocea care scădea treptat, se stinse, odată cu vibraţiile moi ale aerului.
Dar Francisc se scutură de toropeală... Se ridică brusc... Îşi ţinu răsuflarea şi încearcă să mai prindă un ecou îndepărtat al vocii, care îi merse drept la inimă...
Totul e tăcere, înăuntru şi afară.
― Vocea ei!... şopteşte. Da!... Era vocea ei... vocea pe care am iubit-o atât!...
Apoi, revenind la realitate:
― Dormeam... şi am visat!
Capitolul XI
A doua zi, tânărul Francisc se trezi din zori, cu mintea încă tulburată de vedeniile nopţii.
Dimineaţa trebuia să plece din satul Werst şi s-o pornească pe drumul spre Cluj. După ce vizitase aşezările industriale Petroşani şi Livezeni, intenţia lui Francisc era să se oprească o zi întreagă la Alba Iulia, înainte de a poposi o vreme în capitala Transilvaniei. De acolo, drumul de fier urma să-l poarte prin provinciile Ungariei centrale, ultimă etapă a călătoriei sale.
Francisc ieşise din han şi, tot plimbându-se pe terasă, cu luneta lui la ochi, cerceta înfiorat, contururile cetăţuii, pe care soarele, la răsărit, o făcea să se profileze destul de limpede pe platoul Orgall.
Iar gândurile i se învârteau în jurul a două întrebări care nu-i dădeau pace. Odată ajuns la Alba Iulia, îşi va ţine făgăduiala făcută celor din Werst? Va anunţa poliţia despre ceea ce se întâmpla în castelul din Carpaţi?
Când se legase să readucă liniştea în sat, o făcuse cu convingerea intimă că acea cetăţuie slujea drept refugiu unei bande de răufăcători sau, cel puţin, unor indivizi suspecţi care, având tot interesul să nu fie dibuiţi, făcuseră tot ceea ce le stătea în puteri să împiedice orice apropiere.
Dar noaptea Francisc chibzuise, întorcând lucrurile şi pe-o parte, şi pe alta. În gândirea lui se produsese o schimbare bruscă şi acum pregeta.
Într-adevăr, în urmă cu cinci ani, ultimul descendent al familiei Gorj, baronul Radu, dispăruse fără urmă şi ce se întâmplase cu el nimeni nu putuse afla vreodată. Desigur, se răspândise zvonul că murise, la ceva vreme după plecarea sa din Neapole. Dar era oare adevărat? Ce dovezi existau în legătură cu moartea sa? Poate că baronul de Gorj trăia şi, dacă trăia, de ce nu s-ar fi întors în castelul strămoşilor săi? De ce Orfanik, singurul apropiat care era cunoscut, nu l-ar fi însoţit; şi de ce n-ar fi acest ciudat fizician autorul şi regizorul fenomenelor care nu încetau să semene spaima în tot ţinutul? Exact la asta se gândea tânărul Francisc.
Trebuie să fiţi de acord, ipoteza părea destul de plauzibilă iar, dacă baronul Radu de Gorj şi Orfanik îşi găsiseră refugiu în cetăţuie, e de la sine înţeles că au vrut să o facă de nepătruns, ca să-şi poată duce întrînsa viaţa singuratică, acesta potrivindu-se obiceiurilor şi caracterului lor.
Ori, dacă aşa stăteau lucrurile, ce atitudine trebuia să adopte tânărul Francisc? Ar fi oportun să se amestece în viaţa baronului de Gorj? Era ceea ce se întreba, cântărind argumentele pro şi contra, când Roşca se apropie de el pe terasă.
Găsi potrivit să-i facă cunoscute gândurile lui, în legătură cu acest subiect.
― Stăpâne, îi răspunse Roşca, se prea poate ca baronul de Gorj să fie acela care se dedă la toate aceste născociri diavoleşti. Ei bine, dacă aşa e, părerea mea e că nu trebuie să ne vârâm nasul unde nu ne fierbe oala. Fricoşii din Werst or vedea ei pe unde scot cămaşa, treaba lor. N-are rost să ne legăm la cap dacă nu ne doare, numai aşa, ca să liniştim satul.
― Fie, dacă mă gândesc bine, cred că ai dreptate, isteţul meu Roşca.
― Şi eu cred la fel, răspunse firesc oşteanul.
― În ceea ce-i priveşte pe jupanul Colţ şi pe ceilalţi, acum ştiu ce să facă pentru a isprăvi cu aşa-zisele duhuri din cetăţuie.
― Într-adevăr, stăpâne, trebuie doar să înştiinţeze poliţia din Alba Iulia.
― Pornim la drum după prânz Roşca, zise Francisc. ― Totul va fi pregătit până atunci.
― Dar înainte de a coborî din nou pe valea Jiului, vom face un ocol spre Pleşa.
― De ce asta, stăpâne?
― Aş dori să văd mai de aproape ciudatul castel din Carpaţi.
― La ce bun?...
― O toană, Roşca, o toană care nu ne va răpi mai mult de o jumătate de zi.
Roşca fu foarte contrariat de această hotărâre, care i se părea cel puţin inutilă. Tot ceea ce-i putea aduce aminte cu prea multă putere de trecut tânărului, ar fi vrut să ţină departe. De data asta fu în zadar: se lovi de hotărârea de neclintit a stăpânului său. Şi asta pentru că Francisc ― ca şi cum s-ar fi aflat sub o influenţă căreia nu i se putea împotrivi ― se simţea atras de cetăţuie. Atracţia aceasta de nestăvilit era, poate, legată, fără să-şi dea seama, de visul în care auzise vocea Stillei, când murmura trista melodie a lui Stefano.
Dar, visase, oare?... Da! Iată ce ajunsese să se întrebe, amintindu-şi că, în aceeaşi sală a hanului, se mai făcuse auzită o voce, după cum fusese asigurat ― vocea pe care, cu atâta nesăbuinţă, o sfidase Nicu Deac, neluându-i în seamă ameninţările. Aşa că, având în vedere starea de spirit în care se afla, nu-i de mirare că plănuise să se îndrepte spre castelul din Carpaţi, să urce până în dreptul vechilor sale ziduri, fără să aibă, dealtfel, de gând să pătrundă dincolo de ele.
E de la sine înţeles că Francisc de Telec era ferm hotărât să nu-şi dezvăluie intenţiile locuitorilor din Werst. Aceştia ar fi fost