Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Aceste pregătiri nu dovedeau oare că un oaspete era aşteptat în criptă, sau, mai degrabă, era un prizonier în această temniţă? Prizonierul să fi fost chiar el, adus acolo prin vicleşug?
În învolburarea gândurilor sale, aşa ceva nici nu-i trecu prin minte. Sleit de foame, de sete şi de oboseală, devoră alimentele de pe masă, apoi dădu pe gât toată apa din stacană; după aceea se lăsă să cadă de-a curmezişul patului improvizat, în care o odihnă de câteva minute îl putea face să-şi redobândească măcar o picătură de energie.
Dar, când încercă să-şi adune gândurile, avu impresia că se scurg, ca o apă care i s-ar fi prelins printre degete. Trebuia, mai degrabă, să aştepte zorile, ca să-şi reînceapă căutările? Voinţa îi era atât de amorţită, încât nu mai era stăpân pe faptele lui?...
― Nu, îşi spuse, n-am să aştept!... La donjon... trebuie să ajung la donjon chiar în noaptea asta!...
Brusc, lumina artificială revărsată de globul de sticlă încastrat în cheia de boltă se stinse, iar cripta se cufundă într-o beznă de catran.
Francisc vru să se ridice... Nu reuşi, iar mintea îi adormi, sau, mai degrabă, se opri dintr-odată, ca acul unui orologiu căruia i s-a rupt arcul. Fu un somn ciudat, sau, mai degrabă, o toropeală covârşitoare, o anihilare absolută a fiinţei care nu era provocată de o liniştire a spiritului...
Când se trezi, Francisc nu-şi putu da seama cât dormise. Ceasul i se oprise. Dar cripta era din nou scăldată într-o lumină artificială.
Francisc se îndepărtă de pat, şi schiţă câţiva paşi spre prima uşă: aceasta era în continuare deschisă; apoi, în direcţia celei de-a doua uşi: era în continuare închisă.
Vru să chibzuiască şi nu-i era prea lesne. Dacă trupul îşi revenise după eforturile din ajun, îşi simţea acum capul gol şi greu.
― Cât să fi dormit? se întrebă. Să fie noapte, să fie zi?...
În interiorul criptei nu se schimbase nimic, doar că lumina strălucea din nou, farfuria era din nou plină, iar stacana, umplută cu apă limpede.
Intrase cineva în vreme ce Francisc fusese cotropit de acea sfârşeală toropitoare? Se ştia că ajunsese în străfundurile cetăţuii?... Se afla în mâna baronului Radu de Gorj?... Era oare osândit să nu mai poată intra, cu nici un chip, în legătură cu semenii lui?
Nu era de crezut şi, dealtfel, avea să fugă, de vreme ce putea încă să o facă, avea să dea din nou peste galeria care ducea la poternă, va ieşi din castel!...
Să iasă?... Îşi aminti, atunci, că poterna se închisese în urma lui... Ei bine! Va încerca să ajungă la zidul incintei şi, printr-o ambrazură a curtinei, va căuta să se strecoare afară... Cu orice preţ, trebuia ca în mai puţin de un ceas, să se strecoare afară...
Dar Stilla... Va renunţa să răzbată până la ea?... Va pleca fără să o smulgă din mâinile lui Radu de Gorj?...
Nu, şi dacă nu va reuşi să-şi atingă singur scopul, o va face cu ajutorul agenţilor pe care Roşca trebuie să-i fi adus de la Alba Iulia în satul Werst... Vor lua cu asalt vechea incintă, vor scotoci cetăţuia din temelii până-n vârful turnurilor.
Odată hotărârea luată, trebuia, neîntârziat, să o pună în aplicare.
Francisc se ridică, se îndreptă spre galeria pe unde sosise, când un soi de foşnet se auzi în spatele celei de-a doua uşi a criptei.
Era, negreşit, un zgomot de paşi care se apropiau încet-încet. Francisc îşi lipi urechea de canatul uşii şi, ţinându-şi respiraţia, ascultă...
Paşii păreau făcuţi la intervale regulate, ca şi cum cineva ar fi urcat de pe o treaptă pe alta. Desigur că exista o a doua scară, legând cripta de curţile interioare.
Pregătindu-se să facă faţă oricărui eveniment, Francisc îşi trase din teacă cuţitul pe care-l purta la cingătoare, şi-l prinse strâns de plăsele.
Dacă era unul dintre slujitorii baronului de Gorj, se va năpusti, când va intra, asupra lui, îi va lua cheile şi-l va împiedica să-l urmărească; apoi, avântându-se prin noua ieşire, va încerca să ajungă la donjon.
Dacă era însuşi baronul Radu de Gorj şi-l va recunoaşte, cu siguranţă, pe omul pe care îl zărise în momentul în care Stilla se prăbuşea pe scena de la San-Carlo, îl va înjunghia fără nici o remuşcare.
În vremea asta, paşii se opriseră pe palierul din dreptul pragului. Francisc, neclintit, aştepta să se deschidă uşa... Uşa nu se deschise şi o voce de o nesfârşită blândeţe ajunse până la el.
Era vocea Stillei... Da! Dar puţin slăbită, cu toate inflexiunile ei, cu farmecul de nespus, cu modulaţiile mângâietoare, instrument admirabil al miraculoasei arte ce părea să se fi stins, odată cu artista.
Iar Stilla repeta melodia tânguitoare care-i legănase visul, când dormita în sala cea mare a hanului din Werst:
Nel giardino de mille fiori, Andiamo, mio cuore...
Melodia îl pătrundea până-n adâncul sufletului... O absorbea, o sorbea ca pe o licoare divină, în timp ce Stilla părea că-l pofteşte s-o urmeze:
Andiamo, mio cuore... andiamo...
Şi totuşi uşa nu se deschidea, să-l lase să treacă!... Nu putea, aşadar, să ajungă până la Stilla, s-o ia în braţe, s-o scoată din cetăţuie?...
― Stilla... Stilla mea! strigă.
Şi se aruncă asupra uşii, care nu cedă. Deja, vocea părea să se piardă... melodia să se curme... paşii să se îndepărteze.
Îngenuncheat, Francisc se lupta să clintească scândurile uşii, rupându-şi unghiile în ferecături, chemând-o necontenit pe Stilla, a cărei voce aproape nu se mai auzea.
Un gând înspăimântător îi