Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
― Nebună!... răcni. E nebună, de vreme ce nu m-a recunoscut... de vreme ce nu mi-a răspuns!... De cinci ani închisă aici... în puterea acestui om... biata mea Stilla... şi-a pierdut minţile.
Se ridică, atunci, cu privirile rătăcite, dând din mâini, cu capul în flăcări...
― Şi eu... simt că-mi pierd minţile! repeta. Simt că o să ajung nebun... nebun ca ea...
Se învârtea prin criptă, zvâcnind ca o fiară în cuşcă...
― Nu! îşi spuse. Nu! Nu trebuie să-mi pierd capul!... Trebuie să scap din cetăţuie!... Voi scăpa...
Şi se repezi spre prima uşă... Aceasta tocmai se închidea fără zgomot... Ascultând vocea Stillei, nu băgase de seamă... După ce fusese închis în incinta cetăţuii, acum era închis în criptă.
Capitolul XIV
Francisc era sfârşit. Aşa cum, cu strângere de inimă, bănuise, facultatea de a reflecta, înţelegerea lucrurilor, inteligenţa necesară pentru a le deduce consecinţele acestora, îl lăsau, încetul cu încetul. Singurul sentiment care dăinuia în el era amintirea Stillei, urma lăsată în sufletul şi inima lui de melodia pe care ecourile criptei întunecoase nu i-o mai trimiteau înapoi.
Fusese victima unei iluzii? Nu, de o mie de ori, nu! Pe Stilla o auzise adineaori, pe ea o văzuse pe bastionul castelului. Atunci, acelaşi gând, gândul că era lipsită de raţiune, îl săgeta din nou, iar cumplita descoperire îl îndurera atât de adânc, de parcă ar fi pierdut-o a doua oară.
― Nebună! îşi repeta. Da!... Nebună... de vreme ce nu mi-a recunoscut glasul... de vreme ce n-a fost în stare să-mi răspundă... Nebună... Nebună!
Şi era cât se poate de verosimil!
Ah! Dacă ar fi putut s-o smulgă din cetăţuie, s-o ducă la castelul lui de lângă Craiova, să i se dedice în întregime, îngrijirile lui, dragostea lui ar face-o să-şi recapete judecata!
Iată ce îşi spunea Francisc, zguduit de un delir înspăimântător, şi mai multe ceasuri trecură, până să îşi recăpăta stăpânirea de sine.
Încercă atunci să judece la rece, să pună ordine în gândurile lui învârtejite.
―Trebuie să scap de aici... îşi spuse. Dar cum?... De îndată ce uşa se va deschide iar... Sigur!... Îmi aduc de mâncare în timp ce dorm... O să aştept... O să mă prefac că dorm...
Fu străfulgerat de o bănuială: poate îi strecurau în apa din stacană vreo substanţă soporifică... Dacă se cufundase într-un somn adânc, dacă nu mai ştiuse de el cine ştie câtă vreme, lucrul acesta se întâmplase doar pentru că băuse din apa aceea... Ei bine, n-o să mai bea... Nici de alimente n-o să se mai atingă... Unul dintre cei din cetăţuie nu va întârzia să-şi facă apariţia şi curând... Curând?... Cine să ştie?... Soarele urca, în clipa aceea, la zenit, sau cobora la orizont?... Era zi, era noapte?
Aşa că Francisc încercă să surprindă vreun zgomot de paşi, apropiindu-se de una, sau alta dintre uşi... Totuşi nici un zgomot nu ajungea până la el, aşa că se târa de-a lungul pereţilor, cu capul încins, ochii rătăciţi, urechile vâjâind, respiraţia grea, sub apăsarea unei atmosfere înăbuşitoare, care de-abia se primenea prin dreptul uşilor.
Brusc, în colţul în care se afla unul dintre stâlpii din dreapta, simţi pe buze o adiere mai proaspătă.
Să fi fost, oare, în locul acela, vreo deschizătură prin care pătrundea un pic din aerul de afară?...
Da... exista o ieşire, acoperită de umbra stâlpului, pe care n-aveai cum s-o vezi...
Să se strecoare între cei doi pereţi, să se îndrepte spre o lumină destul de slabă care părea să vină de sus, fu o treabă pe care tânărul Francisc o duse la capăt într-o clipă.
Acolo se rotunjea o curticică, nu mai largă de cincişase paşi, dar ale cărei ziduri se ridicau la peste o sută de picioare. Ai fi zis că e capătul unui puţ, care-i slujea drept curte interioară acestei celule subterane, prin care intra un pic de aer şi de lumină.
Francisc putea să se convingă că mai era încă zi. În dreptul orificiului superior al puţului se desena un fascicol de lumină, oblic faţă de nivelul ghizdului.
Soarele străbătuse cel puţin jumătate din drumul lui de fiecare zi, fiindcă fascicolul luminos începea să se subţieze.
Să fi fost ceasurile cinci ale amiezii. De aici, concluzia că somnul lui Francisc se prelungise cel puţin patruzeci şi opt de ore, şi nu mai putea exista nici o îndoială că fusese provocat de o băutură adormitoare. Ori, cum plecaseră, el şi Roşca, din Werst alaltăieri, pe 11 iunie, însemna că ziua de 13 era pe sfârşite...
Oricât de umed era aerul din curte, Francisc îl trase adânc în piept şi se simţi un pic uşurat. Dar, dacă sperase că o evadare era posibilă prin acel tub lung de piatră, îşi dădu numaidecât seama că se înşelase amarnic. Să încerce să se caţere pe pereţii netezi ca-n palmă era cu neputinţă.
Francisc reveni în interiorul criptei. Pentru că nu putea fugi decât pe una din uşi, vru să-şi dea seama de starea în care acestea se găseau.
Prima uşă, prin care venise, era foarte solidă, foarte groasă şi trebuie să fi fost închisă pe dinafară cu zăvoare prinse în belciuge de fier: ar fi încercat deci de pomană să forţeze canaturile. A doua uşă ― cea în spatele căreia se făcuse auzită vocea Stillei ― părea mai puţin conservată. Scândurile putreziseră pe alocuri... Poate că nu va fi foarte dificil să-şi croiască drum pe acolo.
― Da... pe aici... pe aici! se îndemnă Francisc, regăsindu-şi stăpânirea de sine.
Dar nu era vreme de pierdut, deoarece era de aşteptat ca cineva să intre în criptă, de îndată ce ar fi presupus că se află sub influenţa băuturii soporifice.
Treaba merse mult mai repede decât ar fi putut spera, pentru că lemnul din jurul armăturii metalice, care fixa zăvoarele de cadrul uşii, fusese mâncat de mucegai. Folosindu-se de cuţitul lui, Francisc reuşi să desprindă partea circulară, operând aproape fără zgomot, oprindu-se din când în când şi ciulind urechile să se asigure că de afară nu