Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
― Sunt.
― Şi, după ce aparatul va degaja curentul, vom avea vreme să fugim?
― Vom avea.
― Ai controlat dacă tunelul care dă în defileul Vulcan e liber?
― Este.
Se lăsară atunci câteva clipe de tăcere, iar Orfanik, apucând din nou felinarul, lumină adâncurile capelei.
― Ah, vechea mea cetăţuie, strigă baronul, o să plătească scump cei care vor pătrunde aici!
Şi Radu de Gorj rosti cuvintele acestea, pe un ton care îl făcu pe tânărul Francisc să se înfioare.
― Ai auzit ce se spunea la Werst? îl întrebă pe Orfanik.
― Acum cincizeci de minute, firul mi-a transmis ce se vorbea la hanul Regele Matei.
― Vor ataca la noapte?
― Nu, abia în zori.
― De când s-a întors Roşca ăsta la Werst?
― De două ore, cu agenţii de poliţie pe care i-a adus de la Alba Iulia.
― Ei bine! De vreme ce castelul nu se mai poate apăra, repetă baronul de Gorj, cel puţin îi va strivi sub dărâmături pe Francisc de Telec, ca şi pe toţi cei care-i vor veni în ajutor.
Apoi, după câteva clipe:
― Şi firul, Orfanik? reluă el. Nu trebuie să se poată afla niciodată că făcea legătura între castel şi satul Werst.
― Nu se va afla; îl voi distruge.
După părerea noastră, a sosit vremea să explicăm anumite fenomene produse în cursul acestei povestiri, a căror origine nu va întârzia să fie descoperită.
La vremea aceea ― ţinem în mod deosebit să subliniem că evenimentele evocate s-au desfăşurat într-unul din ultimii ani ai veacului al XIX-lea ― utilizarea electricităţii, considerată, pe drept, „sufletul universului”,fusesedusăpânălaultimele perfecţionări. Ilustrul Edison şi discipolii săi îşi desăvârşiseră opera.
Între alte aparate electrice, telefonul funcţiona atunci cu o precizie atât de miraculoasă, încât sunetele, culese pe plăci, ajungeau liber la ureche, fără sprijinul cornetului acustic. Ceea ce se spunea, ceea ce se cânta, ceea ce se şoptea chiar, se putea auzi, oricât de mare ar fi fost distanţa, iar două persoane, despărţite de mii de leghe, stăteau de vorbă între ele, ca şi cum ar fi fost aşezate una lângă alta.
Deja de ani de zile, Orfanik, umbra baronului Radu de Gorj, era, în ceea ce priveşte aplicarea în practică a electricităţii, un inventator de prim ordin. Dar, după cum se ştie, admirabilele sale descoperiri nu fuseseră primite aşa cum meritau. Lumea savanţilor se încăpăţânase să vadă în el, în locul unui om de geniu în domeniul său, un biet nebun. De aici, ura implacabilă pe care inventatorul, respins şi dezgustat, o nutrea faţă de semenii săi.
În asemenea condiţii, Orfanik, fugărit de sărăcie, îi apăru în cale baronului de Gorj. Baronul îi încuraja cercetările, îşi deschise punga şi în cele din urmă, şi-l apropie, cu condiţia totuşi ca savantul să-i rezerve dreptul asupra invenţiilor sale, iar el să fie singurul beneficiar al lor. Una peste alta, cele două personaje, originale şi maniace fiecare în felul său, erau făcute să se înţeleagă. Aşa că, din clipa în care se întâlniră, nu se mai despărţiră, nici chiar când baronul de Gorj o urmărea pe Stilla prin toate oraşele Italiei.
Dar, în vreme ce melomanul se lăsa îmbătat de cântecul incomparabilei artiste, Orfanik nu avea altă preocupare decât să desăvârşească descoperirile făcute în domeniul electricităţii în ultimii ani, să perfecţioneze aplicaţiile lor practice, prin care să obţină cele mai extraordinare efecte.
După incidentele care puseră capăt carierei dramatice a Stillei, baronul de Gorj dispăru, fără ca nimeni să poată afla ce se întâmplase cu el. Or, părăsind Neapole, se refugiase în castelul din Carpaţi, împreună cu Orfanik, foarte mulţumit să se închidă acolo, alături de el.
Atunci când luase hotărârea să-şi îngroape existenţa între zidurile bătrânei cetăţui, intenţia baronului de Gorj fusese ca nici un locuitor din ţinut să nu bănuiască întoarcerea sa şi deci, nimeni să nu fie ispitit să-l viziteze. E de la sine înţeles că Orfanik şi el deţineau mijlocul de a-şi asigura din belşug cele necesare traiului la castel. Într-adevăr, exista o cale de comunicare secretă cu drumul prin trecătoarea Vulcan, şi astfel un om de încredere, vechi slujitor al baronului, pe care nu-l ştia nimeni, aducea, la date fixe, tot ceea ce i se cerea.
De fapt, ceea ce rămăsese din cetăţuie ― şi, mai cu seamă, donjonul central ― era mai puţin dărăpănat decât se credea şi chiar mai locuibil decât ar fi avut nevoie oaspeţii săi. Aşa că, înzestrat cu toate cele trebuincioase experienţelor sale, Orfanik s-a putut dedica trup şi suflet, folosindu-se de elementele pe care i le puneau la dispoziţie fizica şi chimia, unor lucrări a căror cutezanţă întrecea orice închipuire. Şi, atunci, îi veni ideea să le utilizeze, pentru a îndepărta eventualii intruşi.
Baronul de Gorj îi acceptă propunerea cu entuziasm şi Orfanik instală o aparatură specială, destinată să bage frica în oase, producând fenomene care nu puteau fi atribuite decât unei intervenţii diabolice.
Dar, în primul rând, era necesar ca baronul de Gorj să fie ţinut la curent cu ceea ce se spunea în satul cel mai apropiat. Exista, prin urmare, un mijloc de a auzi ce discută oamenii, fără ca aceştia să bănuiască nimic? Da, dacă se putea stabili o comunicaţie telefonică între castel şi sala mare a hanului Regele Matei unde obişnuiau să se strângă, seară de seară persoanele cu greutate din Werst.
Ceea ce Orfanik şi meşteri, pe cât de dibaci, pe atât de secret, în modul cel mai simplu cu putinţă. Un fir de aramă, în teaca lui izolantă, al cărui capăt pornea de la primul cat al donjonului, fu desfăşurat pe sub apele Doinei, până-n satul Werst. Odată isprăvită treaba asta, Orfanik, dându-se drept călător, veni să-şi petreacă o noapte la Regele Matei pentru a racorda firul la sala cea mare a hanului. Se înţelege că nu-i fu greu să tragă celălalt capăt, cufundat în albia torentului, la înălţimea ferestrei din spate, care nu se deschidea niciodată. După care, camuflând un aparat telefonic în frunzişul bogat, îl legă