Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Baronul şi Orfanik erau deja în partea exterioară a absidei. Francisc nu-i slăbea din ochi. Pe unde aveau să iasă? Pe o uşă care dădea într-una dintre curiile incintei, sau printr-o galerie interioară care trebuia să lege capela de donjon, deoarece părea că toate corpurile de clădire ale cetăţuii comunicau între ele? Nu avea nici o importanţă, atâta vreme cât tânărul nu întâlnea un obstacol de care să nu poată trece.
În clipa aceea, baronul şi Orfanik mai avură un scurt schimb de cuvinte.
― Nu mai avem nimic de făcut aici?
― Nimic.
― Atunci să ne despărţim.
― Doriţi, în continuare, să vă las singur în castel?... ― Da, Orfanik, pleacă numaidecât prin tunelul din trecătoare.
― Dar dumneavoastră?...
― Voi părăsi cetăţuia în ultima clipă.
― Rămâne stabilit să vă aştept la Bistriţa?
― La Bistriţa.
― Rămâneţi aici, baroane, rămâneţi singur, dacă asta vă este vrerea.
― Da... pentru că vreau s-o mai aud... vreau s-o mai ascult încă o dată, în ultima noapte pe care-o mai petrec în castelul din Carpaţi!
Imediat după aceea, părăsiră capela.
Deşi numele Stillei nu fusese rostit, Francisc nu se putea înşela, despre ea vorbise baronul.
Capitolul XVI
Dezastrul era inevitabil. Francisc nu-l putea preveni, decât punându-l pe baron în imposibilitatea de a-şi pune planul în aplicare.
Erau ceasurile unsprezece noaptea. Fără teama că ar putea fi dibuit, Francisc se apucă din nou de treabă. Cărămizile peretelui se desprindeau destul de uşor, totuşi era atât de gros, încât trecu o jumătate de oră până când deschizătura fu îndeajuns de încăpătoare, încât să-i poată îngădui să treacă.
De îndată ce păşi în capela măturată de vânt, se simţi înviorat de aerul proaspăt. Prin spărturile naosului şi golul ferestrelor, cerul lăsa să se vadă norii uşori purtaţi de adierile nopţii. Ici şi colo, se zăreau câteva stele pe care strălucirea lunii, ridicându-se la orizont, le făcea să pălească.
Trebuia să dea de uşa din spate, prin care se făcuseră nevăzuţi cei doi. De aceea, străbătând pieziş naosul, se îndreptă spre partea exterioară a absidei.
În partea aceasta foarte întunecoasă, ferită de razele lunii, piciorul se izbea de rămăşiţele mormintelor şi de fragmentele desprinse din boltă.
În sfârşit, în capăt, după panoul sculptat şi pictat din spatele altarului, în apropierea unui colţ întunecat, simţi o uşă mucegăită cedând sub apăsarea mâinii lui. Uşa dădea într-o galerie care ar fi trebuit să străbată incinta. Pe acolo intraseră în capelă baronul şi Orfanik şi tot pe acolo tocmai ieşiseră.
De îndată ce pătrunse în galerie, se pomeni, din nou, înconjurat de o beznă de nepătruns. După ce coti de mai multe ori, fără să fie nevoit nici să urce, nici să coboare, fu sigur că se menţinuse la nivelul curţilor interioare.
O jumătate de ceas mai târziu, întunericul păru să se subţieze: o geană de lumină se strecura prin câteva deschizături laterale ale galeriei.
Acum, Francisc putea să meargă mai repede şi ajunse într-o cazemată spaţioasă, construită sub terasa bastionului, în dreptul colţului din stânga al curtinei. Cazemata era străpunsă de ferestruici înguste, prin care se revărsa lumina lunii. În faţă era o uşă. Uşa era deschisă.
Primul gând al lui Francisc fu să se ducă la una din ferestre, ca să respire aerul proaspăt al nopţii, măcar preţ de câteva clipe.
Dar, când să se retragă, i se păru că zăreşte douătrei umbre, mişcându-se, la marginea de jos a podişului Orgall, luminat până la pata de întuneric a brădetului.
Francisc îşi încorda privirile. Câţiva oameni se învârteau de colo-colo pe platou, puţin în faţa copacilor: fără îndoială, agenţii din Alba Iulia, aduşi de Roşca. Se hotărâseră deci să intervină noaptea, sperând să-i ia prin surprindere pe oaspeţii castelului, sau aşteptau acolo să se lumineze de ziuă?
Ce efort să-şi oprească strigătul, gata să-i ţâşnească de pe buze, să nu-l cheme pe Roşca; el sigur că l-ar fi auzit şi i-ar fi recunoscut de îndată glasul! Totuşi, strigătul ar fi pătruns până la donjon şi, înainte ca agenţii să fi escaladat zidul incintei, Radu de Gorj ar fi avut timp să-şi pună în funcţiune maşinăria infernală şi să fugă prin tunel.
Francisc reuşi să se stăpânească şi se îndepărtă de ferestruică. Apoi, după ce străbătu cazemata, trecu dincolo de uşă şi continuă să meargă de-a lungul galeriei.
Cinci sute de paşi mai departe, ajunse în pragul unei scări săpate în zidul gros. Se afla, în sfârşit, în interiorul donjonului, înălţat în mijlocul spaţiului pentru manevre militare? Era îndreptăţit să o creadă. Totuşi, nu părea să fie scara principală care ducea către etajele donjonului. Era alcătuită dintr-un şir de trepte circulare, dispuse ca spiralele unui şurub, în interiorul unei cuşti strâmte şi întunecoase.
Francisc urcă fără zgomot, ciulind urechile, dar nu se auzea nici un zgomot şi, după vreo douăzeci de trepte, se opri pe un palier. Acolo se căsca o uşă, dând în terasa care se întindea în jurul primului etaj al donjonului.
Francisc se strecură pe terasă şi, având grijă să se pitească în spatele parapetului, privi în direcţia podişului Orgall.
Maimulţi oameni se zăreau încă la marginea brădetului, şi nimic nu arătă că ar avea de gând să se apropie de cetăţuie.
Hotărât să-l găsească pe baron înainte ca acesta să dispară prin tunelul din trecătoare, dădu ocol etajului şi ajunse din nou în faţa unei uşi, unde spirala scării urca iar. Puse piciorul pe prima treaptă, îşi sprijini mâinile de pereţi şi începu să urce. Mereu, aceeaşi tăcere.
Apartamentul de la primul etaj nu era locuit. Francisc se grăbi să ajungă la palierele etajelor superioare. Când ajunse la al treilea palier, piciorul lui nu mai dădu de trepte. În locul acela, scara se termina, rolul ei fiind să slujească apartamentului celui mai de sus al donjonului, care încununa platforma crenelată unde flutura, odinioară, flamura baronilor de Gorj.
În stânga scării, zidul era străpuns