Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Şi totuşi Stilla e tot acolo, în picioare, nemişcată, cu privirea ei adorată, privire care-l săgetează, cu toată dragostea din suflet...
Francisc se năpusteşte spre ea... Vrea s-o scoată din sală, s-o ducă dincolo de zidurile castelului...
În clipa aceea, dă nas în nas cu baronul, care tocmai se ridicase.
― Francisc de Telec! strigă Radu de Gorj. Francisc de Telec, care a reuşit să scape...
Dar Francisc nu îi răspunde şi, repezindu-se spre estradă:
― Stilla... Stilla mea, repetă el, tu, pe care te regăsesc aici... În viaţă...
― În viaţă... Stilla... în viaţă! strigă baronul de Gorj. Şi exclamaţia aceasta ironică se încheie cu un hohot de râs, din care răzbătu flacăra mâniei.
― În viaţă!... reluă Radu de Gorj. Ei bine! Să încerce atunci Francisc de Telec să mi-o răpească!
Francisc întinse braţul spre Stilla, ai cărei ochi erau aţintiţi cu ardoare asupra lui... În clipa ceea, Radu de Gorj se aplecă, luă cuţitul care-i scăpase din mâna lui Francisc şi-l îndreptă spre Stilla, neclintită... Francisc se aruncă asupra lui, încercând să abată lovitura care o ameninţa pe sărmana nebună... E prea târziu... cuţitul o loveşte în inimă...
Deodată, se aude zgomotul unei oglinzi care se sparge, sfărâmată în mii de cioburi care se împrăştie prin sală, şi, odată cu ele, Stilla dispare.
Francisc rămase fără grai... Nu înţelegea... Oare şia pierdut, şi el, minţile?
Atunci, Radu de Gorj răcneşte:
― Stilla i-a scăpat iar lui Francisc de Telec!... Dar vocea... vocea ei îmi rămâne... Vocea ei este a mea... doar a mea... şi nu va fi, niciodată, a altcuiva!
În clipa în care Francisc e gata să se arunce asupra lui Radu de Gorj, forţele îl părăsesc şi se prăbuşeşte, fără cunoştinţă, lângă estradă.
Radu de Gorj nu se sinchiseşte de el. Înşfacă de pe masă cutia, se năpusteşte afară din sală şi coboară la primul etaj al donjonului; apoi, ieşit pe terasă, îi dă ocol şi ajunge la cealaltă uşă, când se aude un foc de armă.
De pe celălalt mal al şanţului, Roşca trăsese în baron. Baronul nu este lovit, dar glonţul lui Roşca fărâmă cutia pe care o strângea în braţe. Scoate un strigăt înfricoşător.
―Vocea ei... vocea ei!... repetă. Sufletul... sufletul Stillei... zdrobit... zdrobit... zdrobit!...
Cu părul zbârlit, cu mâinile încleştate, începe să alerge pe terasă, strigând într-una:
― Vocea ei... vocea ei!... I-au frânt glasul! Să fie blestemaţi!
După care dispăru în spatele uşii, în clipa în care Roşca şi Nicu Deac încercau să escaladeze zidul incintei, fără să-i mai aştepte pe agenţii de poliţie.
Aproape imediat, o explozie formidabilă făcu să se cutremure întreg masivul Pleşei. Jerbe de flăcări se ridică până la nori şi o avalanşă de bolovani acoperă drumul Vulcanului.
Din bastioane, curtină, donjon, din capela castelului din Carpaţi, rămase doar, pe întinderea podişului Orgall, un morman de ruine fumegânde.
Capitolul XVII
După cum ne aducem bine aminte, potrivit conversaţiei dintre baron şi Orfanik, explozia nu trebuia să distrugă castelul decât după plecarea lui Radu de Gorj. Or, în momentul în care avusese loc, era cu neputinţă ca baronul să fi avut suficient timp să fugă prin tunel, pe drumul trecătorii. Orbit de durere, înnebunit de disperare, inconştient se tot întreba, să fi provocat pe loc catastrofa, fără să-i mai pese că prima victimă avea să fie chiar el? După cuvintele de neînţeles care-i scăpaseră în clipa în care glonţul lui Roşca lovise în plin cutia pe care o ducea, voise să se îngroape sub ruinele cetăţuii?
Oricum, a fost un noroc că agenţii, surprinşi de împuşcătura lui Roşca, se aflau încă la oarecare distanţă atunci când explozia zguduise muntele. Doar câţiva fuseseră atinşi de dărâmăturile căzute la poalele platoului Orgall. Doar Roşca şi pădurarul erau atunci la baza curtinei şi, într-adevăr, a fost o minune că ploaia de pietre nu i-a strivit.
Aşadar, explozia se produsese deja atunci când Roşca, Nicu Deac şi agenţii reuşiră să pătrundă, fără prea mare greutate, în incintă, urcând prin şanţul pe jumătate umplut de năruirea zidurilor.
La cincizeci de paşi dincolo de curtină un corp fu ridicat din mijlocul ruinelor, la baza donjonului.
Era cel al lui Radu de Gorj. Câţiva dintre bătrânii satului ― printre care şi jupanul Colţ ― îl recunoscură dintr-o ochire.
În ceea ce-i priveşte pe Roşca şi pe Nicu Deac, erau însufleţiţi de un singur gând: să-l găsească pe tânărul Francisc. Întrucât nu ieşise la iveală în intervalul de timp stabilit de comun acord cu oşteanul lui, însemna că nu izbutise să iasă din castel.
Dar Roşca nu îndrăznea să spere că scăpase cu viaţă, că nu era una dintre victimele catastrofei; aşa că plângea cu lacrimi fierbinţi, iar Nicu Deac nu ştia cum să-l liniştească.
După o jumătate de ceas de căutări, îl găsiră, totuşi, la primul etaj al donjonului, sub un arc butant al zidului care-l ferise să fie strivit.
― Stăpâne... bietul meu stăpân!
― Sărmanul de el! Acestea fură primele cuvinte pe care le rostiră Roşca şi Nicu Deac, când se aplecaseră asupra lui. Îl credeau mort, dar era numai leşinat.
Francisc deschise ochii; dar privirile lui rătăcite nu păreau să recunoască pe nimeni şi părea că nici nu aude.
Nicu Deac, care-l ridicase în braţe, îi vorbi din nou; nu-i dădu nici un răspuns.
Bolborosi doar ultimele cuvinte ale ariei Stillei:
Innamorata... Voglio morire...
Francisc de Telec nu mai era în toate minţile.
Capitolul XVIII
De vreme ce tânărul Francisc înnebunise, fără îndoială că nimeni, niciodată, n-ar fi avut explicaţia ultimelor evenimente care avuseseră ca scenă castelul din Carpaţi, fără dezvăluirile făcute în următoarele împrejurări.
Vreme de patru zile, Orfanik aşteptă, aşa cum rămăsese stabilit, ca baronul de Gorj să vină să-l întâlnească în târguşorul Bistriţa. Văzând că nu apare, îşi pusese întrebarea dacă nu fusese cumva o victimă a exploziei. Era împins de curiozitate, şi se întorsese să dea târcoale prin preajma cetăţuii.
Rău făcu, fiindcă agenţii de poliţie nu întârziară săl umfle, ajutaţi de indicaţiile lui Roşca, acesta cunoscându-l de multă vreme.
Odată