Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Vom mărturisi, chiar, că tristul sfârşit al baronului Radu de Gorj nu păru să-l impresioneze prea mult pe savantul egoist şi maniac, care trăia doar pentru invenţiile lui.
Înainte de toate, la întrebările înfrigurate ale lui Roşca, Orfanik afirmă că Stilla murise şi că ― sunt chiar expresiile pe care le folosi ― era îngropată, şi bine îngropată, de cinci ani în cimitirul Campo Santo Nuovo din Neapole. Destăinuirea aceasta nu avea să stârnească mai puţină uimire, decât cele care au urmat.
Într-adevăr, dacă aşa stăteau lucrurile, dacă Stilla murise, cum se face că Francisc a putut să-i audă vocea în sala mare a hanului, ca apoi s-o vadă ivinduse pe terasa bastionului, iar, când se afla în criptă, să fie vrăjit de cântecul ei?... În sfârşit, cum de o regăsise în viaţă, în sala de la ultimul etaj al donjonului?
Iată explicaţia tuturor acestor fenomene, care păreau de neexplicat.
Vă aduceţi aminte de ce cumplită deznădejde a fost cuprins baronul de Gorj, atunci când se răspândise zvonul că Stilla luase hotărârea de a renunţa la cariera artistică, pentru a se căsători cu Francisc de Telec. Urma să fie văduvit de talentul admirabil al artistei, adică de toate bucuriile lui de dilettante.
Orfanik îi propuse atunci să strângă laolaltă, cu ajutorul aparatelor fonografice, bucăţile principale din repertoriul pe care cântăreaţa îşi propunea să le cânte la reprezentaţia de adio. La vremea aceea, aparatele fonografice erau admirabil perfecţionate, iar Orfanik le desăvârşise până într-atât, încât vocea umană nu suferea nici o deformare, nici în ceea ce priveşte farmecul, nici în ceea ce priveşte puritatea sa.
Baronul de Gorj acceptă oferta fizicianului. În loja cu zăbrele fură instalate în ultima lună, succesiv şi în mare taină, fonografe. Astfel, fură înregistrate pe plăcile lor cavatinele, romanţele din opere sau concerte, între altele, melodia lui Stefano şi aria finală din Orlando, întreruptă de moartea Stillei.
Iată de ce venise baronul de Gorj să se închidă în castelul din Carpaţi, unde, în fiecare seară, putea asculta cântecele înregistrate de minunatele aparate. Şi nu numai că o auzea pe Stilla, ca şi cum s-ar fi aflat în loja sa, dar ― ceea ce putea părea de-a dreptul de neînţeles ― o şi avea înaintea ochilor, ca şi cum ar fi fost vie.
Era un simplu artificiu optic.
Nuaţi uitat, probabil, că baronul de Gorj cumpărase un magnific portret al cântăreţei. Portretul o reprezenta în picioare, în costumul alb al Angelicăi, cu părul despletit. Or, cu ajutorul unor oglinzi înclinate potrivit unui anume unghi calculat de Orfanik, atunci când un focar puternic de lumină se reflecta pe portretul ei, Stilla se ivea, la fel de „reală” ca atunci când era plină de viaţă şi în toată splendoarea frumuseţii ei. Graţie acestui aparat, transportat noaptea pe terasa bastionului, o făcuse să apară Radu de Gorj, atunci când voise să-l atragă în mrejele lui pe Francisc de Telec; graţie aceluiaşi aparat o văzuse tânărul pe Stilla în sala de la ultimul etaj al donjonului, în vreme ce fanaticul ei admirator se lăsa fermecat de vocea şi de cântecele ei.
Acestea sunt, foarte pe scurt, informaţiile pe care le dădu Orfanik, într-un mod mai detaliat în cursul interogatoriului. Şi trebuie spus că, plin de o mândrie fără pereche, se declară autorul tuturor acestor invenţii geniale, pe care le dusese până la cel mai înalt grad de perfecţiune.
Totuşi, chiar dacă explică, din punct de vedere fizic, toate aceste fenomene, sau mai degrabă „trucuri”, Orfanik nu putu să-şi explice de ce baronul de Gorj nu avusese răgazul de a fugi, înainte de explozie, prin tunelul trecătorii Vulcan. Dar când află că un glonte sfărâmase obiectul pe care-l ducea în braţe Radu de Gorj, înţelese. Obiectul era aparatul fonografic, cu ultimul cântec al Stillei, cel pe care Radu de Gorj voise să-l asculte încă o dată, în sala de la ultimul etaj al donjonului, înainte de distrugere. Or, zdrobirea aparatului însemna şi zdrobirea vieţii baronului care, înnebunit de disperare, voise să se îngroape sub ruinele cetăţuii.
Baronul Radu de Gorj a fost înmormântat în cimitirul din Werst, cu toate onorurile cuvenite vechii familii, care sfârşea odată cu el. În ceea ce-l priveşte pe tânărul Francisc, Roşca l-a dus la castelul de lângă Craiova, unde şi-a dedicat întreaga viaţă îngrijirii stăpânului lui. Orfanik i-a dăruit cu plăcere înregistrările cu celelalte cântece ale Stillei şi, atunci când Francisc auzea glasul marii artiste, părea ca se deşteaptă dintr-un somn adânc şi îşi recăpăta luciditatea de odinioară, ca şi cum sufletul lui ar fi încercat să retrăiască amintirile unui trecut de neuitat! Câteva luni mai târziu, tânărul Francisc avea să scape din mrejele nebuniei şi, datorită lui, au fost cunoscute amănuntele ultimei nopţi la castelul din Carpaţi.
Să spunem acum că nunta fermecătoarei Mioriţa şi a lui Nicu Deac a avut loc la opt zile după catastrofă. După ce au primit binecuvântarea preotului din satul Vulcan, mirii s-au întors la Werst, unde jupanul Colţ le pregătise cea mai frumoasă odaie din casă.
Totuşi, deşi toate aceste diverse fenomene au primit o explicaţie naturală, nu trebuie să vă închipuiţi că tânăra femeie a încetat să creadă în apariţiile fantastice de la castel. În zadar încearcă Nicu Deac s-o aducă cu picioarele pe pământ ― ca şi Ionas dealtfel, care ţine să-şi întoarcă muşterii la Regele Matei ― Mioriţa nu poate fi scoasă din ale ei, cum nu pot fi convinşi nici jupanul Colţ, nici ciobanul Frik, nici dascălul Homrod şi nici ceilalţi locuitori ai Werst-ului.
Vor trece, de bună seamă, mulţi ani, până când oamenii aceştia de treabă vor renunţa la superstiţiile lor.
Totuşi, doctorul Patak, lăudăros cum îi stă în fire, nu conteneşte să-i repete cui vrea să-l asculte:
― Ei bine! Ce v-am spus eu?... Duhuri în cetăţuie? De parcă există duhuri!
Cu toate acestea, nimeni nu-l ascultă, şi e rugat chiar să tacă atunci când se întrece cu gluma.