Cărți «Conacul Slade descarcă online PDf 📖». Rezumatul cărții:
O formulă mă deranjează:
— „Un poliţai plasat convenabil“?, întreb.
— Să nu te pui niciodată c-un specialist în persuasiune, zice Fred Pink, sorbindu-şi coniacul.
Ca să urmezi şirul de firimituri de pâine lăsate de Fred Pink în urma lui, trebuie să-ţi legi la ochi propria sănătate mintală. Zic:
— Ceea ce-nseamnă că un specialist în persuasiune poate să şi fac-un om să se-arunce pe geam?
— Eee-xact aşa, dom’şoară Timms.
— Dar Cantillon, în povestea ’mneavoastră, le-a fost prieten loial şi protector.
— Le-a fost, da; numai că le devenise-o ameninţare. Şi mai era şi-un fel de apostat: ocultismu’ e ca orice alt ordin religios – dacă nu cumva e ca orice grupare de extremişti. Totu-i numa’ bere şi senin, şi „familia ta, noi suntem“ câtă vreme le-asculţi ordinele, dar, de cum începi să vii cu propriile tale idei sau să vorbeşti altceva decât ai învăţat la şcoala lor, hop şi cuţitele. Indiferent dac-a fost împins Cantillon sau dac-a sărit, urma celor doi Grayeri devine tot mai vagă după articolul din Gazeta de Westminster – şi vagă rămâne, timp de patru ani dup-aceea. Casa din Bayswater au părăsit-o în mai 1927 – le-am datat plecarea după registrele spălătoriei pe care o foloseau –, după care, urmeaz-o mare pată albă. Am dat peste-o posibilă reperare a gemenilor la Sainte-Agnès, în Alpii Maritimi, în 1928; o referire la doi gemeni englezi, capabili să le citească oamenilor gândurile, în Rhodesia, în 1929; şi-o „Miss Norah“ care-avea un frate geamăn, într-o scrisoare de dragoste din 1930, trimisă tocmai din Fiji, dar nici o altă… – cum era formula? –, da, „coroborare-ncrucişată“ – şi Fred Pink bate darabana cu degetele pe ghiozdanul umflat din faţa lui. Zice: Ai fost răbdătoare pân-acum, aşa c-o să mă grăbesc s-ajung şi la sora dumitale, până nu sună ceasul de pe urmă, de ora nouă.
— O să trebuiască să plec atunci, dom’le Pink, îi spun.
— În august 1931, zice, potrivit registrului funciar din zonă, domnul Jonah Grayer şi sora ’mnealui, dom’şoara Norah Grayer, au cumpărat Conacu’ Slade, o proprietate situată la nici două sute de metri de chiar acest local, unde ne-aflăm. Fusese-o casă parohială şi ţinea de parohia Sfintei Brianna. Demult de tot, fusese împresurat de păduri şi câmpuri, deşi, când s-au mutat fraţii Grayer în el, Conacu’ Slade ajunsese deja o fortăreaţă-nconjurată de ziduri, într-o mare de case de cărămidă, dintr-un oraş mai mult de trecere decât de rămânere, ca să zic aşa. Cartierul colcăia de muncitori industriali, de familii numeroase, de irlandezi şi-alţi itineranţi, de oameni care veneau şi plecau şi care făceau chefuri în miez de noapte. Ceea ce le venea mănuşă fraţilor Grayer, pentru scopurile lor.
— Care să fi fost acele scopuri, dom’le Pink?
— Aveau nevoie de şoareci de laborator, dacă mă-nţelegi ’mneata.
Ce-nţeleg este că acul ţăcăno-metrului urcă tot mai mult.
— Şoareci de laborator pentru… ce fel de experimente?, zic.
Ochelarii lui Fred Pink reflectă şi curbează lumina păcloasă de pe stradă.
— O să mor într-una din zilele-astea, zice. Am şapteş’nouă de ani de-acum, încă mai fumez ca un coş de şemineu şi am tensiunea deja cronicizată. Maggs, patroana de jos, o să moară şi ea; cine-ţi tot trimite dumitale mesajele-alea – şi-ăla sau aia-o să moară; şi ’mneata o să mori, dom’şoară Timms. Moartea-i singura garanţie-a vieţii, nu? Ştim asta cu toţii; şi totuşi, aşa suntem făcuţi, să ne-ngrozim de ea. Groaza respectivă e totuna cu instinctul nostru de supravieţuire şi ne foloseşte când suntem tineri, destul de bine, dar ajunge să fie-un blestem când mai îmbătrânim puţin.
— Sunt convinsă c-aveţi dreptate, dom’le Pink. Şi-atunci?
— Norah şi Jonah ce-au vrut? Să nu mai moară – niciodată.
Exact în acest moment, ca la un semn, se-nscrie un gol la televizorul de jos, şi publicul revine la viaţă şi răcneşte ca un ceainic în care apa clocoteşte de zor. Îmi păstrez o mină de profesionistă.
— Nu vrem asta cu toţii?, întreb.
— Aşa este, vrem. Să trăim etern – şi Fred Pink îşi dă jos ochelarii, ca să şi-i frece de cămaşa pătată. Zice: De-asta s-a inventat religia, şi de-asta religia rămâne inventată. Ce altceva contează mai mult decât să nu mori? Putere? Aur? Sex? Un milion de lire? Un miliard? O mie de miliarde? Chiar aşa? Nici măcar un minut în plus nu-ţi cumperi cu banii ăştia, dacă ţi-a suna’ ceasu’. Nu – să păcăleşti moartea, să păcăleşti îmbătrânirea, să păcăleşti azilu’ de bătrâni, să păcăleşti oglinda şi mutra de cadavru dezgropat, cum e-a mea, pe care-ai s-o vezi şi ’mneata-n oglindă, şi-ncă mai repede, dom’şoară Timms, decât ai crede – ăsta-i un trofeu pentru care merită să ieşi la vânătoare, să răpeşti. E singuru’ trofeu pe care merită să-l vânezi. Şi la ce ne dorim, la aia şi visăm. Recuzita de scenă se schimb-odată cu vremurile, dar visu’ rămâne