Cărți «Angus Fraser descarcă filme- cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
De la primele atestări ale prezenţei ţiganilor în Europa, în mod sporadic, se stabileşte o legătură între aceştia şi muzică, ca instrumentişti, cântăreţi sau dansatori. Talentul lor muzical putea deveni un factor puternic de câştigare a toleranţei, cum de altfel s-a şi întâmplat în cazul venerabilului Abram Wood, bulibaşa al ţiganilor, care la începutul secolului al XVIII-lea soseşte în Ţara Galilor, aducând cu sine, după cum se povesteşte, o vioara; iar când fiii şi nepoţii acestuia adoptă harpa, instrumentul naţional, vor fi bineveniţi aproape pretutindeni.{192} Şi totuşi, ţiganii nu posedă un limbaj muzical comun, un mod de a face muzică identic pentru toţi. Atunci când cântă mai mult pentru spectacol decât pentru ei, ţiganii interpretează muzica specifică mediului şi cu instrumentele acestuia mai degrabă pentru a o perpetua şi adapta decât ca act de creaţie{193}, la fel ca în cazul basmelor lor, când au împrumutat adesea din folclorul diferitelor ţări prin care au trecut, dându-le amprentă tipic ţigănească. La scurt timp după aceasta, talentul lor interpretativ înnăscut va fi recunoscut în întreaga Europă. Dar în secolul al XIX-lea şi îndeosebi în trei ţări: Ungaria, Rusia şi Spania, ţiganii vor atinge ca interpreţi profesionişti poziţii cât se poate de înalte, devenind aproape parte componentă a identităţii naţionale.
În Ungaria, o parte din vechii ţigani sedentari (cunoscuţi celorlalţi sub numele de romungre – ţigani unguri) au intrat rapid în serviciul maghiarilor în calitate de cântăreţi. Tot mai sedentari şi mai puţin cunoscători ai limbii romani, aceştia pierd legătura cu propria muzică, atraşi fiind de tradiţia maghiarilor cu care convieţuiesc, preluând-o în acelaşi mod amăgitor şi cu aceeaşi îndemânare cu care se spunea că ştiu să dea o nouă înfăţişare unui cal de nici măcar proprietarul acestuia nu-l mai recunoştea. Superioritatea lor în muzică se remarcă deja pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, când ţiganii devin indispensabili atât pentru locuitorii satelor cât şi pentru nobilimea maghiară şi când se încetăţeneşte obiceiul ca la petreceri un lăutar ţigan să stea în apropierea gazdei, gata oricând să-i cânte potrivit dispoziţiei muzicale a acestuia. Curând după aceasta, tarafurile de ţigani – având în frunte un violonist desăvârşit – încep să aibă nenumărate apariţii de succes, iar interpreţii individuali ajung la rândul lor celebri. Deşi neinstruiţi, datorită spontaneităţii şi rapidităţii de adaptare, ţiganii dau permanent dovadă de capacitatea de a-i mulţumi pe ascultătorii maghiari, astfel încât nu ocupaţia de fierar, ci aceea de lăutar devine cea mai importantă dintre îndeletnicirile ţiganilor. La început, lăutarii şi tarafurile vestite proveneau din nord-vestul ţării (astăzi vestul Slovaciei), partea cea mai apropiată de Viena, centrul vieţii muzicale din Europa. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea aceştia se vor afla pretutindeni, „muzica ţigănească” fiind la mare modă.
Primul mare nume este cel al violonistului János Bihari (1764-1827), originar din ţinutul Pozsony (Bratislava), a cărui orchestră era invitată la cele mai importante festivităţi şi banchete publice şi particulare, organizate în toată ţara şi adesea la Viena: într-adevăr, cu ocazia Congresului de la Viena din 1814 acesta cântă în faţa monarhilor şi oamenilor de