Cărți «Angus Fraser descarcă filme- cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Membrii aceleiaşi viţa sunt rude şi se aşteaptă de la aceştia ca la nevoie să se ajute şi să se protejeze reciproc. Viţa are de asemenea şi importante legături cu caracter ritual, de exemplu bărbatul are obligaţia de a participa la înmormântarea şi pomána organizată pentru membrii viţei din care face parte. Rudenia reprezintă astfel o forţă puternică de cooperare şi asistenţă, fiind adesea întărită şi prin căsătorie. Din ce în ce mai mult, romii favorizează căsătoria între veri (deşi se consideră că verii primari sunt în principiu prea apropiaţi) şi preferă ca partenerul să facă parte din propria viţă sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, atunci măcar din cea a mamei sau a bunicii. O căsătorie însă poate fi de asemenea o nouă metodă de a crea obligaţii reciproce pentru membrii unei kumpánia cu care familia nu are încă relaţii de rudenie.
Pregătirea unei nunţi pentru unul dintre fii este o obligaţie deosebit de importantă pentru un părinte şi aceasta se face împreună cu tatăl miresei şi cu un alt bărbat din cadrul propriei viţe. Negocierile în vederea unei căsătorii pot fi mai îndelungate şi sunt într-adevăr o problemă a colectivităţii, cu intervenţii din partea celorlalţi romi prezenţi: existenţa tovărăşiei lor fiind în joc, se caută o reglementare fără disensiuni, bazată pe reciprocitate. În teorie, cuplurile nu participă la negocieri, în practică însă ei pot influenţa alegerea făcută de părinţi şi au într-adevăr dreptul să refuze consimţământul cu privire la căsătorie. După căsătorie, cuplul locuieşte de obicei cu părinţii soţului. Rolul noii mirese nu este unul uşor: intră în obligaţiile ei să aibă grijă de socri, să îndeplinească obligaţiile casnice faţă de aceştia şi să aducă pe lume nepoţi.
De o importanţă vitală este de obicei preţul miresei, cerut de tatăl fetei; acesta poate fi ridicat în raport cu ceea ce majoritatea romilor poate să plătească. Acolo unde această instituţie a cumpărării miresei a supravieţuit, are un considerabil impact social (a dispărut de exemplu, prin anii 1950, în cazul căldărarilor şi geambaşilor din Polonia). Numărul monedelor de aur ce trebuie plătite tinde să rămână destul de stabil, dar poate fluctua în funcţie de statutul tatălui mirelui şi al tatălui miresei, al celor două familii, dar şi de situaţia fetei (comportament, viaţa dinainte de căsătorie şi posibilităţile de câştig). În cazuri excepţionale, în care soţul se mută în casa socrilor (poate pentru că părinţii acestuia nu sunt de acord cu căsătoria sau poate pentru faptul că este orfan), nu se solicită plata preţului miresei. Acest lucru nu este o tranzacţie comercială, iar banii nu sunt cheltuiţi ca orice alt venit. Banii pot fi mai degrabă priviţi drept o recunoaştere a