Cărți «Castelul din Carpati citește gratis romane de dragoste .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Iată, s-ar spune, un district foarte favorizat de natură şi totuşi, bogăţia aceasta nu contribuie în nici un fel la bunăstarea populaţiei, în tot cazul, dacă centrele cele mai importante, Remetea, Petroşani, Lonea, posedă câteva instalaţii la nivelul industriei moderne, dacă în târgurile acestea întâlneşti construcţii ordonate, supuse uniformizării echerului şi sforii zidarului, depozite, prăvălii, adevărate centre muncitoreşti, dacă sunt dotate cu un număr oarecare de locuinţe cu balcoane şi verande; nici în satul Vulcan, nici în satul Werst, nu trebuie să te aştepţi la aşa ceva.
Vreo şaizeci de case, dacă numeri bine, ghemuite la întâmplare pe uliţa principală, sub un acoperiş cam alandala, a căror coamă se revarsă peste pereţii de chirpici, cu faţa spre grădină, un pod cu lucarnă în loc de etaj, o şură prăpădită ca vai de ea în loc de hambar, un staul într-o rână, acoperit cu paie, ici şi colo, o fântână de ghizdul căreia spânzură o găleată, două, sau trei bălţi care dau pe-afară pe timp de furtună, râuleţe ale căror făgaşuri întortocheate le arată cursul, acesta este satul Werst, clădit de-o parte şi de alta a uliţei, între pereţii aplecaţi ai trecătorii. Dar totul este proaspăt şi îmbietor; flori la porţi şi la ferestre, perdele de verdeaţă care acoperă pereţii, ierburi despletite se iţesc prin aurul vechi al stufului, plopilor, ulmilor, fagilor, brazilor, arţarilor căţăraţi deasupra caselor „atât de sus cât se pot căţăra!”. Dincolo de aşezare se observă, înşiruirea zidurilor intermediare ale lanţului muntos, iar în fundal, ultimele piscuri, albăstrii în depărtare, contopindu-se cu azurul cerului.
La Werst, ca dealtfel în toată partea aceasta a Transilvaniei, nu se vorbeşte nici germana, nici maghiara, ci româna ― chiar şi în cele câteva familii de ţigani, aşezate, mai degrabă definitiv decât provizoriu, în diverse sate din comitat. Veneticii aceştia preiau graiul locurilor din zonele în care se aciuiesc, aşa cum le îmbrăţişează şi religia. Cei din Werst alcătuiesc un soi de mic clan, sub autoritatea unui „voievod”{22}, cu colibele lor, „barăci”{23} cu acoperişurile ascuţite, cu puzderia lor de puradei, mult diferiţi, prin moravurile şi constanţa existenţei lor, de cei de acelaşi neam, cu cei care hălăduiesc prin Europa.
Au aderat chiar şi la ritul ortodox, conformându-se chiar şi religiei creştinilor, în mijlocul cărora s-au aşezat. Într-adevăr, Werst are drept căpetenie religioasă un popă stabilit la Vulcan şi care are în grijă cele două sate, aflate la doar o jumătate de milă unul de celălalt.
Civilizaţia e ca aerul, sau ca apa. Pretutindeni unde află un loc de trecere ― fie şi o fisură ― se strecoară şi modifică modul de existenţă împământenit în acea regiune. Dealtfel, s-o spunem deschis, în această zonă meridională a Carpaţilor, nu se produsese, încă, nici o fisură. De vreme ce Elisée Reclus a putut spune despre Vulcan că „este ultimul post al civilizaţiei de pe Valea Jiului Valah”, nu e de mirare că Werst este unul dintre cele mai înapoiate sate din comitatul Cluj. Cum ar putea fi altfel în aceste locuri, unde fiecare se naşte, creşte şi moare, fără să le părăsească niciodată?
Şi totuşi, ni se poate atrage atenţia, nu există un dascăl şi un judecător la Werst? Da, fără nici o îndoială. Dar învăţătorul Homrod nu este în stare să-i înveţe pe copii decât ceea ce ştie, adică să citească un pic, să scrie un pic, să socotească un pic. Cunoştinţele dobândite nu-i îngăduie mai mult. În materie de ştiinţă, istorie, geografie, literatură, mai mult decât cântecele populare şi legendele din partea locului, nu ştie. În această privinţă, memoria îl slujeşte din belşug. Este foarte tare în ceea ce priveşte tărâmul fantastic şi cei câţiva şcolari din sat, profită din plin de lecţiile sale.
Cât despre judecător, se cuvine să ne lămurim asupra naturii atribuţiilor celui mai de seamă demnitar din Vereşti.
Birăul, jupanul Colţ, era un omuleţ la cincizeci şi cinci-şaizeci de ani, cu părul tuns scurt şi începând să încărunţească, mustaţa încă neagrăşi ochii mai degrabă blânzi, decât ageri. Voinic ca mai toţi muntenii, purta pe cap o pălărie mare de fetru, peste pântec cingătoare lată cu pafta împodobită cu desene, vesta fără mâneci îi acoperea bustul, pantalonii erau scurţi şi largi, revărsându-se peste cizmele înalte, de piele. Mai degrabă primar, decât judecător, deşi funcţia sa îl obliga să intervină în multiplele divergenţe „de la vecin la vecin” se îndeletnicea mai cu seamă cu administrarea autoritară a satului, nu fără să-şi bage şi el degetele în borcanul cu miere. Într-adevăr, toate tranzacţiile, fie ele vânzări sau cumpărări, erau supuse unei taxe în folosul lui ― fără să mai vorbim despre taxa de trecere pe care străinii, călători ori negustori, se grăbeau să o verse în buzunarul său.
Slujba asta bănoasă îi adusese jupanului Colţ o oarecare îndestulare. Dacă majoritatea ţăranilor din comitat sunt măcinaţi de camătă, care nu va întârzia să facă din împrumutătorii pe gaj, evreii, adevăraţii proprietari ai pământului, birăul ştiuse să scape de rapacitatea acestora. Bunurile lui, scutite de ipoteci, nu erau împovărate de nici o datorie. Mai degrabă ar fi dat, decât să ia cu împrumut, fără să-i jupoaie pe cei nevoiaşi. Stăpânea mai