Cărți «Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade citește cărți de top online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
43 Mircea Eliade, Jurnal, vol. I, Humanitas, Buc., 1993, p. 25.
44 Eliade scrie în 1959, în Jurnal, despre „mesajul secret“ al Tratatului de istorie a religiilor: „(…) miturile şi «religiile», în întreaga lor varietate, sunt rezultatul vidului lăsat în lume de retragerea lui Dumnezeu, de transformarea sa în deus otiosus şi de dispariţia sa din actualitatea religioasă. Dumnezeu –mai exact Fiinţa supremă – nu mai joacă nici un rol în «experienţa religioasă» a umanităţii primitive. El a fost înlăturat de alte forme divine – divinităţi active, fecundatoare, dramatice etc. Am revenit asupra acestui proces în ale studii. Dar oare s-a înţeles că «adevărata» religie nu începe decât după ce Dumnezeu s-a retras din lume? Că «transcendenţa» sa se confundă şi coincide cu eclipsa sa? Elanul omului religios spre «transcendent» mă face să mă gândesc uneori la gestul disperat al orfanului rămas singur pe lume.“, Jurnal, vol.I, ed.cit., p. 339. Deci pentru Eliade dispariţia lui Dumnezeu nu poate însemna decât retragerea sa într-o transcendenţă a tăcerii, care nu se poate confunda cu nimicul pe care nihilismul îl defineşte ca pe o desăvârşită absenţă, ca vid al oricărei posibile prezenţe.
45 M. Eliade, Încercarea labirintului, ed.cit., p. 102.
46 Ibidem, p. 102.
47 Ibid., p. 103.
48Mircea Eliade, Mitul eternei reîntoarceri, ed.cit., , p. 112.
49 Ibidem. p. 117.
50 Mircea Eliade, Oceanografie, Editura „Cultura Poporului“, Buc., 1934, pp. 90-93.
51 Foarte interesantă pentru o eventuală punere în oglindă a două tipuri de gândire care îşi transcend obiectele şi disciplinele, lucrarea lui Eric Jacobson, Metaphysics of the profane. The political theology of Walter Benjamin and Ghershom Sholem, Columbia University Press, New York, 2003 (este vorba desigur doar despre o paralelă care s-ar putea face între gândirea mesianică a celor doi şi gândirea care fondează hermeneutica lui Eliade, care asumă scopurile deja relevate, fără a presupune nimic mai mult decât această analogie, având în vedere diferenţele. La Eliade mesianică este doar structura unei gândiri care are permanent speranţa sensului universal revelat, iar sensul universal revelat nu poate fi decât o manifestare a sacrului). Vezi în acest sens şi Matei Călinescu, „Eliade şi Jung“, în Despre Ioan P. Culianu şi Mircea Eliade, pp. 47-52.
52 „Reîntoarcerea la marile probleme. A reface drumul din 1928: caută noi unelte pentru problemele şi tehnicile de atunci. Magia, eroismul, castitatea etc. – insuficiente. Încearcă de a da coerenţă descoperirilor recente: orice existenţă individual considerată ca un paradox; salvarea prin integrare; simbolul, ingura cale de contact cu toate regiunile ontice, rămânând totuşi în concret, nerefuzând experienţa. Omul ca simbol – titlul cărţii mele viitoare, prima mea carte filozofică.