Cărți «Dictionar De Magie Demonologie Si Mitologie Romaneasca descarcă top cele mai bune cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
În ceea ce priveşte originea credinţei în solomonari, o bună parte dintre etnologii şi istoricii culturii române consideră că avem aici o moştenire dacică; sunt urmaşii ksis-tai-lor şi skistai-lor „călătorilor în nori”, şi ai kapnobanţi-lor (Tr. Her-seni, R. Vulcănescu, E. Agrigoroaiei, A. Oişteanu). Dar termenul a apărut, probabil, abia în secolele XVIIXVIII şi este pomenit, pentru prima dată, în „Ţiganiada” lui Budai-Deleanu, iar apoi este inclus în Lexiconul de la Buda din 1825 (a'pud A. Oişteanu, Motive şi semnificaţii mita-sirnbolice în cultura tradiţională românească, 211). Acest personaj al mitologiei populare româneşti ni se înfăţişează ca un produs sincretic, rezultat din suprapunerea şi amalgamarea mai multor straturi culturale, de la magicienii şi preoţii daci şi de la textele biblice până la realităţile magiei meteorologice, practicată până aproape de zilele noastre în satele tradiţionale româneşti. Nu este exclusă nici influenţa figurii rabinului (kabba-listului, hasidicului) evreu, mitizat în folclor, deoarece prin Bucovina se spune că „solomonarii ies numai dintre jidovi” (T. Gherman, op. Cit., 147). V. Kembach e de părere că mitologemul „şcoala solomonarilor” ar putea conţine şi ecouri ale şcolilor de iniţiere a druizilor celţi şi a celor din India clasică (Dicţionar,., 585).
SOMNUL: în culturile arhaice, somnul este asociat morţii temporare sau unei călătorii în lumea de dincolo. Eroul reînviat din basmele româneşti întotdeauna rosteşte: „Of, că greu somn am mai dormit!”. În mitologia greacă, Somnul (Hypnos) este frate geamăn cu Thanatos (Moartea). Proba somnului, mai bine zis, proba veghei, este una din încercările eroului din mit, basm sau legendă; ea face parte din riturile de iniţiere. Ghilgameş, eroul civilizator sumerian, coborând în infern în căutarea imortalităţii, este supus la încercarea somnului, trebuind să nu doarmă 6 zile şi 7 nopţi. Deşi trecuse restul încercărilor, eroul nu rezistă acestei probe, ratând şansa nemuririi. A învinge somnul, a rămâne „treaz” echivalează cu o transmutaţie din-tr-o condiţie umană (M. Eliade, His-toire, I, 91). A nu dormi înseamnă a face proba unei extraordinare forţe spirituale. „A rămâne „treaz„ înseamnă a fi pe deplin conştient, adică: a fi prezent în lumea spiritului” (M. Eliade, Histoire, 2, 385). Noaptea de la Ghetsimani apare tragică prin incapacitatea discipolilor de a veghea alături de IsuS. În literatura gnostică, ignoranţa şi somnul sunt exprimate prin acelaşi termen de „beţie”. La romantici, somnul şi visul (visarea cu. Ochii deschişi) reprezintă modalitatea de a depăşi contingentul şi de a se confunda cu universul, cu starea de nediferenţiere, ţie a se întoarce într-un timp mitic, fără azi şi fără ieri. După cum remarcă G. Călinescu, „somnolenţa sub toate aspectele ei domină poezia lui Eminescu”; somnul înfăţişa pentru marele nostru poet, o imitaţie a Nir-vanei şi un antidot al durerii. Pentru L. Blaga somnul este posibilitatea contactului cu transcendenţa: „Când suntem trezi, suntem în lume. /Când dormim, dormim în Dumnezeu” (Zi şi noapte).
Toate aceste motive şi semnificaţii ale somnului sunt prezente, uneori în nuce, în credinţele şi obiceiurile popularE. În folclor, mai ales în formele sale arhaice, descoperim o adevărată „cultură a somnului şi a viselor nocturne”. În primul rând, somnul este o trăsătură esenţială şi profund