Cărți «Dictionar De Magie Demonologie Si Mitologie Romaneasca descarcă top cele mai bune cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Ca agent al translaţiei energetice, venind dinspre Crai şi îndreptată către flăcăii mai „molâi”, în acest ritual apare, desigur, miraculosul băţ de alun (vergelul) sau lopăţica (prişca-3a). Lopata de scos pâine din cuptor m cultura tradiţională e considerată drept agent magic, încărcat cu puterea focului din cuptor şi cu sacrali tatea pâinii coapte. Aceşti flăcăi, bătuţi la tălpi, adică având „bateriile energetice încărcate”, vor participa la petrecerea finală cu băutură, mu-' zică şi dans. Ei vor transmite această energie magică fetelor pe care le joacă, iar prin bătăile din picior pe care le implică aproape orice dans vor spori rodnicia pământului („Tot pe loc, pe loc, pe loc, /Să răsară busuioc.”').
Faptul că obiceiul analizat este un străvechi ritual agrar de stimulare a belşugului e confirmat şi de conţinutul versurilor pe care le strigă un flăcău urcat în clopotniţa bisericii în momentul festiv al întronării Craiului Nou: „Crai nou în ţară! /Grâu de primăvară/Mierţa de secară/Cu SO de parale, /Mierţa de grâu, /Cu un florin, /Cupa de vinars/Cu un cineeri/Şi tabacul cu cinci zloţi!” {op, cit, 201).
BKOASCA: Animal acvatic şi hto-tilaiii broasca e asociată, cu Luna, cu apele cereşti (ploaia) şi femeia. Are un simbolism preponderent benefic, chiar dacă, în timpurile moderne, a început să semnifice urâţenia. E divinizată la multe popoare (Egipt, China, Vietnam), fiind considerată stăpâna ploilor şi a fertilităţii; guvernează ciclurile naturii şi aduce bogăţie. In vechea cultură preariană a Europei era una din imaginile Zeiţei regenerării şi simbol al uterului matern. Cu funcţia sa de mediator intre apă şi pământ, participă la opera cosmogonică. In legendele româneşti, ea se scufundă în apele primordiale de unde aduce pământ. Este un animal „binecuvântat de Dumnezeu”; de aceea, corpul ei nu putrezeşte; se crede că apără de friguri, orăcăitul ei prevesteşte ploaia, iar prezenţa ei în fântână curăţă apa. Având pe cap două ridicături sub forma de coarne, se identifică uneori şi cu dracul. Apare în vrăji; de aceea, uneori numele ei e tabuizat: „nu-i bine să-i spui broască, ci cal sau cucoană” (I. A. Candrea, Iarba fiarelor, 151). Interdicţia de a omori sau răni o broască are multiple motivaţii în popor: „dacă e rănită o broască râioasă, ea vine noaptea şi se aşează pe pieptul celui care a lovit-o pentru a-1 omori, inăbuşindu-1”; „celui care omoară o broască ii va muri mama sau o rudă apropiată”; „să nu omori broaşte, că atunci pâinea ce o vei frământa nu va dospi după mâna ta” (Ciauşanu, Superstiţii, 331-335; A. Gorovei, Credinţi, 27). Credinţe şi superstiţii asemănătoare se găsesc la majoritatea popoarelor Europei. Ele permit să reconstituim un ancestral cult al broaştei ca