Cărți «Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade citește cărți de top online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
Aceasta va fi aventura conştiinţei eliadiene, transformarea unei evidenţe originare în evidenţă comunicată şi demonstrată celorlalţi, livrată celorlalţi, un adevăr care devine al celorlalţi prin puterea spiritului propriu, este împărtăşit, deci recunoscut, şi odată cu el şi autorul demonstaţiei imposibil de respins. Eliade tânăr va fi mereu cucerit de mitul eroului intelectual care aduce comunităţii vestea cea bună a descifrării misterului universal.
În Încercarea labirintului Eliade povesteşte una din cele mai vechi amintiri ale sale, este vorba despre camera interzisă a copilăriei sale, pe care o descoperă din întâmplare şi care îi prilejuieşte o experienţă uluitoare, o trecere dincolo, într-un alt spaţiu, cu o altă lumină, un spaţiu care se opune spaţiului profan: „Ceea ce m-a impresionat, era atmosfera, o atmosferă paradiziacă, acel verde, acel verde auriu. Şi apoi liniştea, liniştea absolută. Iar eu păetrund în acea zonă, în acell spaţiu sacru. Spun «sacru» fiindcă spaţiul acela avea o calitate cu totul deosebită; nu avea nimic profan, nimic cotidian. Nu era universul meu de toate zilele, cu tata, cu mama, fratele, curtea, casa…Nu, era cu totul altceva. Era ceva paradiziac.“3 Această experienţă descrie una dintre primele experienţe ale sinelui, experienţă care se centrează în jurul descoperirii lui dincolo, a trecerii unei limite care, odată lăsată în urmă, conduce la o iniţiere într-o taină. Căutarea iniţierii, a descoperirii tainelor, a traversării limitei va fi permanent tensiunea esenţială a spiritului eliadian. Şi aici, în relatarea acestei experienţe, domină conştiinţa unei elecţiuni primordiale, date de căutarea depăşirii limitelor cunoscutului, de orientarea după centralitatea spaţiului şi după experienţa sacrului, care este aici exprimată în special de percepţia unei lumini extraordinare: „Era experienţa unei anumite lumini.“4 Mai târziu va mărturisi că era obsedat din adolescenţă de experienţa totalităţii, de experienţa abolirii contrariilor, de sacrul trăit prin puterea sinelui de a experimenta eliberarea de contingenţă: „Nici după ce m-am îmbrăcat în dothi, sau m-am retras în acel kutiar din Himalaia, nu mi-am părăsit tradiţia occcidentală. Vedeţi deci, visul meu de a totaliza contrariile era prezent şi în timpul uceniciei mele.“5 Experienţa fundamentală a sinelui este pentru Eliade iniţierea: „Iar eu cred că labirintul este imaginea prin excelenţă a iniţierii…“ Iniţierea este drumul conştiinţei spre sine însăşi, spre adevărul pe care îl poate regăsi. Viaţa este o continuă iniţiere, o continuă orientare spre centru. Disciplinele ascetice şi mistice pe care le va studia, pe unele va încerca să le şi experimenteze, sunt toate măsura căutării de sine şi a căutării experienţei adevărului. Adevărul este posibil să fie experimentat pentru că este nu o teorie sau o propoziţie, ci o realitate care se impune spiritului uman, dacă acesta face minimul efort de smulgere din contingenţă. Experienţa adevărului este întotdeauna o experienţă în sfera sacrului, o experienţă care iniţiază în libertate. Eliberarea este experienţa fundamentală pentru om, iar libertatea nu poate fi obţinută în