Cărți «Despre libertate citește cărți de filosofie gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
Eu nu pretind că folosirea cea mai neîngrădită a libertăţii de a exprima toate opiniile posibile va pune capăt tuturor relelor izvorâte din sectarismul religios sau filozofic. Orice adevăr de care oamenii mărginiţi sunt profund convinşi va fi, cu siguranţă, afirmat, răspândit şi chiar aplicat în multe feluri în acţiunile lor, ca şi cum n-ar exista pe lume nici un alt adevăr sau în nici un caz unul care să poată limita sau amenda pe cel dintâi. Eu recunosc că tendinţa tuturor opiniilor de a deveni opinii sectare nu se vindecă nici prin cea mai liberă dezbatere, ci adesea este chiar întărită şi exacerbată prin dezbateri, adevărul care ar fi trebuit să fie sesizat, dar nu a fost, fiind respins cu atât mai violent cu cât este proclamat de persoane considerate a fi oponenţi. Dar nu asupra partizanilor înfocaţi, ci asupra spectatorilor mai calmi şi mai dezinteresaţi se exercită influenţa salutară a acestui conflict de vederi. Căci răul cel mai mare rezidă nu în conflictul violent dintre diferitele părţi ale adevărului, ci în suprimarea pe tăcute a jumătate din adevăr; atunci când lumea este obligată să asculte ambele părţi rămâne totdeauna o speranţă; dar când este ascultată doar una din părţi, greşeala se permanentizează, devenind prejudecată, adevărul însuşi încetând de a mai avea efectele unui adevăr şi devenind, prin exagerare, un neadevăr. Şi cum puţine facultăţi mentale sunt mai rare decât acea facultate critică de a păstra o dreaptă cumpănire între două laturi ale unui lucru, dintre care numai una este reprezentată de apărător, adevărul nu are şansa de a se impune decât în măsura în care fiecare parte a sa, fiecare părere care întruchipează vreun fragment de adevăr, nu numai că îşi găseşte apărător, dar este şi apărată în aşa fel încât să i se dea ascultare.
Am recunoscut aşadar că, pentru starea mentală bună a oamenilor (de care depinde buna lor stare sub toate celelalte aspecte), este necesară libertatea de opinie şi libertatea exprimării opiniilor, în virtutea a patru motive pe care acum le vom recapitula pe scurt.
În primul rând, dacă o opinie este înăbuşită, rămâne posibil ca, pe cât putem noi şti cu siguranţă, acea opinie să fie adevărată. A nega acest lucru înseamnă a presupune că noi înşine suntem infailibili.
În al doilea rând, chiar dacă opinia înăbuşită ar fi greşită, ea poate să conţină, şi foarte adesea conţine, un dram de adevăr; şi cum opinia generală sau dominantă într-o anumită chestiune reprezintă numai rareori sau chiar niciodată întregul adevăr, numai prin confruntarea opiniilor opuse putem avea şansa de a ajunge la restul adevărului.
În al treilea rând, chiar dacă opinia unanim admisă ar fi nu doar adevărată, ci ar cuprinde întregul adevăr, dacă nu se permite ca ea să fie contestată cu toată vigoarea şi seriozitatea, cei mai mulţi dintre aceia care o acceptă o vor împărtăşi în felul în care sunt împărtăşite prejudecăţile, cu prea puţină înţelegere şi sensibilitate pentru temeiurile ei raţionale. Şi nu numai atât.
În al patrulea rând, există chiar pericolul ca însuşi înţelesul doctrinei să se piardă ori să fie sărăcit, în care caz ea nu ar mai putea să-şi exercite efectul vital asupra caracterului şi comportării oamenilor, devenind o simplă declaraţie formală, incapabilă de a aduce vreun folos, dar ocupând totuşi un loc în câmpul ideilor, şi împiedicând formarea unor convingeri adevărate şi sincere pe baza raţiunii sau a experienţei personale.
Înainte de a încheia cu subiectul libertăţii de opinie este potrivit să ne oprim o clipă