Cărți «Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade citește cărți de top online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
Tot în 1952, dar fără dată, o însemnare despre importanţa şamanismului pentru constituirea modelului experienţei mistice în religiile arhaice, într-un anume fel Eliade decelează în experienţa şamanică paradigma experienţei mistice, deci un fenomen originar al experienţei sacrului pentru umanitate, fără a face totuşi din aceasta o teorie similară mai vechilor teorii privind animismul sau totemismul ca fenomene originare ale religiosului la populaţiile primitive.
Ceea ce selecţia publică a Jurnalului nu menţionează, dar este foarte important, este reluarea „contactului spiritual“ cu Carl Schmitt, căruia îi scrie o scrisoare în septembrie, după care îi urmează răspunsul acetuia şi o aa doua scrisoare, în octombrie: „Inutile de vous redire combien ju suis heureux d’avoir repris le contact spirituel avec vous. Je vous prie de croire, cher Professeur Schmidt (sic), à mes sentiments les plus sincères.“1449
Jurnalul „ascunde“ şi o poveste a sinelui lui Eliade, o poveste în surdină, trimisă mereu în fundal de însemnările masive ale jurnalului „exterior“. Eliade alege aici o permanentă discreţie asupra a tot ceea ce este foarte personal, astfel că unei cenzuri politice autoasumate, i se adăugă o cenzură personală destul de strictă. Faţă de jurnalul portughez, pe care nu-l va publica niciodată, dar pe care nu-l va interzice spre publicare, fragmentele din marele jurnal sunt eliberate cu parcimonie din matricea protectoare a manuscrisului. Avem de-a face cu un Eliade extrem de prudent, aflat mereu sub un anume camuflaj. În 4 ianuarie 1953 notează: „Aici, în „Occident“, nu sunt decât un fragment“, care este concluzia unei note mai mari despre gândul la cei de-acasă, la tot ce a lăst în urmă.
Pentru anul 1953 avem o mărturie foarte interesantă asupra preocupărilor lui Eliade, dată de o scrisoare pe care i-o trimitea lui Vintilă Horia, un alt camarad hăituit de istorie. Eliade este aici foarte interesat de mersul istoriei mondiale, de posibilitatea confruntării apocaliptice dintre Rusia şi America, caz în care o ţară ca România ar putea pieri. De aici o mică teorie foarte interesantă, cu valenţe geo-strategice, dar şi spirituale. Viitorul Romaniei ar putea fi asigurat în viitor, dacă Occidentul va ieşi victorios din războiul cu Rusia şi va transforma statele din Europa de est şi din Balcani în avanposturi, în baze împotriva Rusiei, atunci rolul istoric al României ar putea redeveni central. Dar pentru a pregăti această posibilitate mai trebuie realizat ceva foate important, unirea cu Roma, revenirea la fundamentul roman al creştinismului, dar nu o reîntoarcere în genunchi, ci ca o adăugire, ca o sporire a creştinismului occidental. „Nu ştiu cum va trebui făcut.