Cărți «Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade citește cărți de top online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
Trebuie să înţelegem că pentru Eliade exilul însemna libertate şi posibilitatea efectivă de a supravieţui, România însemna închisoare şi poate chiar moartea. Ca intelectual din exil, lupta anticomunistă nu putea însemna decât slujirea României eterne, a României rupte de elita sa politică, ruptă adică de cancerul care dizolva alcătuirea societăţii româneşti. Această Românie trebuia apărată prin creaţia culturală, deci prin pariul pentru viitor, pentru adevăr.
Parisul înseamnă prima parte a exilului eliadian postbelic, practic perioada în care noul Eliade s-a reconstruit, în care cariera internaţională a devenit realitate. Parisul înseamnă şi înşurubarea în exil, în existenţa reală şi simbolică a unui exilat. „În exil, pământul natal e limba, e visul. Şi atunci, scriam nuvele“. Din nou Eliade îşi prezintă teza: „Creaţia este răspunsul pe care îl putem da destinului, „terorii istoriei“. Rocquet, legat de exil, îi spune că cele două figuri profund înscrise în existenţa sa ca exilat sunt Labirintul şi Ulise. Prilej pentru Eliade de a face noi distincţii şi comentarii esenţiale pentru descifrarea gândirii sale: „Ulise este pentru mine prototipul omului hăituit, nu numai modern, dar şi al omului legat de viitor, pentru că este tipul călătorului hăituit. Călătoria sa este o călătorie spre centru, spre Ithaca, cu alte cuvinte, spre sine însuşi“. 1492A-l defini pe Ulise ca prototipul omului hăituit este mai degabă a te defini pe tine însuţi, decât pe Ulise. Iscusitul grec nu era deloc hăituit, era, dimpotrivă, prototipul omului care nu-şi pierde niciodată înşurubarea în centru. Ulise este mereu pe drumul esenţial al întoarcerii, al revenirii la sine, dar a fi pe drumul reîntoarcerii la sine pentru Ulise înseamnă a fi mereu acolo, în centru, în mod esenţial. Ulise nu se rătăceşte niciodată. Eliade este, în schimb, un om hăituit, de trecut, de prezent şi de incertitudinea viitorului. Exilul a fost pentru el, o mare perioadă de timp, o experienţă a hăituirii, o suferinţă atroce pentru lipsirea de patrie, de propria existenţă, de propria istorie. Lui Eliade i-a lipsit enorm România, deşi era spaţiul atroce al unei experienţe personale dezastruoase, si nu numai personale, dar şi colective, întreaga sa generaţie dispăruse în faţa plutonului de execuţie sau în linia întâi a frontului. Cu toate acestea România rămâne pentru Eliade matricea esenţială, patriotismul său este unul exemplar şi fără pată, iubea această ţară pătimaş. Ce înseamnă a fi român? Eliade răspunde la această întrebare destul de alambicat, spunând, în esenţă, că a fi român înseamnă a trăi toate aceste polarităţi, occident-orient, raţionalism-misticism, tradiţionalism-modernism, contemplaţie-spirit critic ca pe un mod de a fi în lume. Ceea ce înseamnă că nu găsise totuşi la momentul respectiv o formulă mai fericită pentru fiinţa românească, pentru modul românesc de a fi sau de a te pierde în lume.
Există la Eliade o neîntreruptă, totuşi, coerenţă în a gândi despre România, iată ce îi scria în 1936 lui Nicolae Argintescu-Amza: „…intenţionam să-ţi scriu în prealabil o scrisoare de explicaţii personale. Adică să-ţi explic de ce nu m-ai înţeles. Niciodată nu m-am gândit la o solidarizare cu esenţele balcanice ale românismului. Cred enorm într-o Românie în eternitate, care începe de la Cucuteni şi se va stinge într-un Plato românesc. Suntem înţeleşi pe „chestia asta“. Totuşi, şi această esenţă a României veşnice suferă - la o prea mare depărtare, la o prea lungă absenţă. De ce – nu ştiu nici eu; dar sunt sigur“. 1493Această confesiune tulburătoare defineşte odată pentru totdeauna esenţa patriotismului eliadian. Eliade este un îndrăgostit pătimaş de România, de arhetipul România, pe care înţelege să-l definească astfel, poate mai clar decât oriunde în opera sa publicată.1494
Discuţia urmează etapele exilului eliadian, într-un exerciţiu de prezentare a marilor etape ale biografiei intelectuale a lui Eliade. Prilej excelent pentru Eliade de a-şi marca convingerile despre viaţa şi societatea americană. Este foarte