Cărți «Dictionar De Magie Demonologie Si Mitologie Romaneasca descarcă top cele mai bune cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
CRUCEA: Este unul din simbolurile fundamentale ale creştinismului, dar cariera magico-simbolică a acestei figuri geometrice este anterioară apariţiei şi răspândirii învăţăturii lui
Isus Hristos. Simbolul crucii este prezent aproape pe toate continentele lumii, la unele popoare extrem de primitive, iar în Europa şi pe teritoriul României prezenţa ei se constată începând din neoliticul superior, pe ceramica pictată de tip Cu-cuteni (Dicţionar enciclopedic de artă veche a României, 123). Crucea sim-/tiolizează ideea Centrului şi a direc-sau liniilor de forţă care plea-04 de la acest Centru. Ea este un model al totalităţii cosmosului, dar şi al omului (sau divinităţii antropoid morfe) cu mâinile desfăcute. Constituie, totodată, o variantă geometri-zată a Arborelui lumii. Crucea are şi evidente asociaţii cu Soarele, ca „Centru energetic, răspândind razele ^le în jur, dar şi cu falusul, ca simbol al energiilor masculine active. Începând din paleolitic, ea de-(vine un simbol al vieţii şi al morţii, al unităţii şi alternanţei loR. În tezaurul neolitic descoperit la Tan-gâru, există figurine feminine de ceramică, cruciforme, care au pe corpul lor incizate semnul şarpelui şi al crucii, ambele fiind dintre cele mai vechi simboluri ale morţii şi resurecţiei.
Simbolismul precreştin al crucii este atât de încărcat, încât la ora actuală este greu, dacă nu chiar imposibil, de făcut o distincţie clară în care dintre funcţiile apotropaice sau de magie stimulatorie avem o moştenire păgână sau o influenţă creştină. Este evidentă asimilarea crucii cu divinităţile tutelare ale neamului sau aşezarea în cultul troiţelor româneşti, încărcate cu simboluri astrale precreştine, care apără şi purifică răscrucile de drumuri. De obârşie păgână, dar potenţate de religia creştină, trebuie să fie şi crucile făcute cu flacăra lumânării de Bunavestire sau de Paşti, pe uşile şi grinzile caselor. In aceeaşi situaţie se prezintă unele animale (măgarul, ştiuca), roade (grâul, nuca) sau plante (cru-cea-voinicului, trifoiul), considerate „cristoforice” (purtătoare de cruce). Lor li se atribuie însuşiri sacrale, puteri magice, mai ales capacitatea de a îndepărta duhurile rele: „Măgarul are cruci în spate, pentru că a adus în spate pe cel ce a purtat crucea” (T. Papahagi, Mic dicţionar folkloric, 86). În cultura tradiţională românească crucea sau semnul crucii e un apotropeu, amulet, talisman şi un gest magic de apărare îndreptat împotriva răului, indiferent de unde ar veni acesta.
CUCII: Este numele personajelor cu valenţe magice şi funcţii mitico-simbolice din alaiurile şi jocurile de măşti specifice anumitor zone ale ţării., în Ciocăneşti şi Ceacu (judeţul Ialomiţa) în ziua de luni, chiar ziua întâi a Postului mare, e un obicei păgânesc, foarte ciudat. Flăcăii se fac Cuci. Îmbrăcaţi în rochiile fetelor, cu care se înţeleg, încinşi cu clopote, toţi având feţele acoperite cu măşti, care arată chipuri înfricoşătoare sau capeţi de fiare groaznice, merg cu toţi învârtind prin aer săbii, praştii în beţe cu sfori şi pămătufe, să sperie pe draci şi să bată pe cine le stă în cale„ (Şezătoarea, nr. 5, 1922, 150). Bătaia tradiţională, ca acţiune magică de stimulare a fecundităţii, se efectuează, de obicei, cu chiuliciul (un bici în vârful căruia se află atârnată o opincă ruptă). Partea a doua a scenariului „Cucilor„ se desfăşoară în după-amiaza aceleiaşi zile, când se joacă un gen de piesă în care personajul principal este „Bunica Cucilor„, având în jurul ei miri şi mirese, plugari şi plugăriţe, ciobani şi ciobăniţe şi alte „măşti„. Mascarada zgomo” toasă se îndreaptă în mijlocul satului, unde se trag trei brazde simbolice în cerc, se stropeşte cu vin „mirele” (sau şi alţi participanţi). Seara „cucii” îşi scot măştile, „le rup în bucăţi, le calcă în picioare, rostind formule magice de exorcizare a răului şi de purificare a trupului, după care urmează hora satului şi un fel de retragere cu torţe” (R. Vulcă-nescu, MitoL. Română, 434). Consemnări despre acest obicei sau unele asemănătoare, practicate în ţara noastră sau în zonele apropiate de noi, le avem din seC. Al XlII-lea şi al XVIII-lea, unii cercetători pledând pentru originea lui tracică, alţii văzând în Alaiul Cucilor o influenţă slavă sau elinĂ. În realitate, el are o obârşie indoeuropeană, fiind