Cărți «Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade citește cărți de top online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
129 Întoarcerea..., ed. cit., p. 73.
130 Idem, p.75.
131 Tonul general al tuturor acestor aventuri şi al acestor aventurieri poate fi găsit deja în Un uomo finito al lui Givanni Papini. Iată. de exemplu, începutul capitolului Fraţii morţi: „Nu acceptam realitatea: nu există alte cuvinte mai presice pentru a exprima greaţa mea de lumea fizică, umană, raţională, care mă strivea şi nu lăsa destul aer şi apaţiu aripilor mele neliniştite. Şi totuşi nu sunt cele pe care le-aş dori; nu spun, nu luminează totul. Eu nu voiam această realitate, pentru că voiam alt (mai pură, mai perfectă, mai angelică, mai divină), şi mă străduiam neobosit ca multaşteptata lume spirituală şi armonioasă să se iveească odată, ca atatuia pe care creierul a văzut-o şi a dorit-o, din blocul brut abia desprins din minte.“, Govanni Papini, Un om sfârşit, Editura pentru Literatură Universală, Buc., 1969, pp. 120-121.
132 Idem, p. 52.
133 Ibidem, p.266.
134 Emil Cioran, Singurătate şi destin, Humanitas, Buc., 1991, p. 93.
135 Iată, în termenii unei sociologii ad-hoc a receptării literaturii, mărturia lui Pericle Martinescu despre impactul apariţiei romanului: „Acest roman a făcut la apariţie o vâlvă extraordinară în rândul tineretului intelectual, fiindcă acesta se regăsea aidoma în cele mai tipice şi mai semnificative episoade ale cărţii. Eliade ataca aici întreagă acea problematică a generaţiei tinere, sub toate aspectele ei complexe şi acute ce stăruiau în atmosfera vremii. Cultul eului, dus până la exacerbare, exaltarea fluidului vital, neliniştea metafizică, mirajul aventurii, mergând până la crimă, ca act gratuit şi ca exemplificare a libertăţii morale, refugiul în sexualitate, atracţia spre gestul suprem al sinuciderii, gustul pentru un anume satanism, având ca revers accente de inocenţă totală, dispreţul faţă de ce era convenţional sau deprindere convenţională, în fine o independenţă interioară neîngrădită de nimic tutelau întregul comportament al eroilor cărţii, despre care s-ar fi putut spune că se întâlneau în carne şi oase pe stradă, că erau fotografiaţi din realitatea imediată.“, Mircea Handoca, Convorbiri cu şi despre Mircea Eliade, Humanitas, Buc., 1998, p. 182.
136 M. Eliade, op.cit., pp. 206-207.
137 M. Eliade, Oceanografie, ed.cit., p. 90.
138 În Memorii Eliade va nota pentru anul 1934, anul în care apare şi Oceanografie: „Şi