Cărți «Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade citește cărți de top online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
139 Mircea Eliade, Huliganii, Rum-Irina, Buc., 1991.
140 Iată ce-i scria Cioran despre roman, în 1935: „…Un roman aşa de bine scris, atât de rotunjit şi de complet şi care este în acelaşi timp revelaţia putregaiului nostru, a ratării noastre ascunse, a fatalităţii noastre secrete. Huliganii m-a făcut trist, fiindcă m-a constrâns să-mi dau seama cât suntem de pierduţi, cât ireparabil ascund frământările generaţiei noastre, în ce măsură suntem condamnaţi. […] Poate că sunt singurul dintre prietenii tăi care să înţeleagă accesele tale de furie, dorinţa de suprimare a continuităţii vieţii, pasiunea unei rupturi. (…) Tot ce nu este istorie e religie. Totul este religios; căci istorie nu este.“ în vol. Emil Cioran, Scrisori către cei de-acasă, Humanitas, Buc., 1995, p. 272.
141 M. Eliade, Memorii., vol. I, Humanitas, Buc., 1991, pp. 331-333.
142 Iată ce scria André Malraux în Ispita Occidentului: „Pentru a-l distruge pe Dumnezeu, şi după ce l-a distrus, spiritul european a nimicit tot ce se putea împotrivi omului: ajuns la capătul eforturilor precum Rancé în faţa trupului iubitei sale, el nu mai găseşte decât moartea. Ajuns, în sfârşit, la imaginea ei, descoperă că ea nu-i mai poate trezi nici o pasiune. Şi niciodată n-a făcut o descoperire atţt de neliniştitoare… Nu există idea pentru care să ne putem sacrifica, deoarece cunoaştem minciunile tuturora, noi cei care habar n-avem ce este adevărul. Umbra terestră care se alungeşte în spatele zeilor de marmură ajunge pentru a ne depărta de ei. Prin ce strânsoare s-a legat omul de el însuşi! Patrie, justiţie, măreţie, adevăr, care din statuile sale nu poartă astfele de urme de mâini omeneşti încât să nu trezească în noi aceeaşi ironie tristă ca şi vechile chipuri odinioară iubite? Înţelegerea nu îngăduie câtuşi de puţin toate demenţele. Şi, totuşi, ce sacrificii, ce eroisme nejustificate mocnesc în noi.. Sigur, există o credinţă mai înaltă: cea pe care o propun toate troiţele satelor şi aceleaşi cruci care îi străjuiesc pe morţii noştri. Ea înseamnă iubire şi poartă într-însa alinarea. N-o voi accepta niciodată; nu mă voi înjosi cerându-i alinarea la care mă îndeamnă slăbiciunea mea. Europă, uriaş