Cărți «Dictionar De Magie Demonologie Si Mitologie Romaneasca descarcă top cele mai bune cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
DRAGONUL: Fiinţă mitologică complexă şi amalgamată (cu cap şi corp de reptilă şi cu aripi de pasăre sau liliac, cu solzi de peşte etc). Este înzestrat cu capacitatea de a zbura şi de a deborda flăcări şi fum pe gură. Poate trăi în toate mediile. Reprezintă monstrul primordial, întruchipare a haosului, a forţelor naturii neîmblânzite. Este legat de pământ, apă, foc şi ceR. În mituri şi basme este răpitorul fetelor, ceea ce e o amintire a riturilor de sacrificare a fiinţelor umane unor divinităţi ale apelor, celebrată sub forma unei he-rogamii (rit practicat în China şi în Egipt). Mitul luptei eroului solar pentru eliberarea fetei sau slobozirea apelor oprite sau înghiţite de un dragon de tipul indianului Vrtra este reflectarea procesului de organizare a cosmosului, de îmblânzire a forţelor naturii. Dragonul învins este adesea înhămat de erou la un plug. Dragonul (balaurul) este şi păzitorul comorilor ascunse, simbol al forţei, stăpân asupra ciclurilor vieţii şi, în această calitate, devine emblema imperială a Chinei şi simbol regal în lumea celtică (dragonul roşu este emblema Ţării Galilor). În mitologia românească funcţiile mitice şi simbolismul dragonului sunt transferate Balaurului şi Zmeului, iar cuvântul grecesc dragon (sau varianta sa latinească draco) a fost împrumutat Dracului – principalul personaj al demonologiei populare româneşti.
DRAGOSTELE: Sunt personificări ale iubirii în folclorul românesc, prezente în lirica de dragoste, dar şi în textele unor descântece. Şi asta e un lucru explicabil, deoarece, în conformitate cu o străveche credinţă populară, dragostea, mai ales în formele ei paroxistice, este o boală a trupului şi a sufletului, de care nu scapă nici un om: „Câte boale sunt pe lume, /Toate-mi au leacuri şi nume, /Numai boala dorului, /N-o ştie nici doctorii, /Că şi doctorii de dor/Capătă boală şi mor, /Că şi doctorii de drag, /Capătă boală şi zac” (Antologie de lirică populară, 26). Mitul Erosului în cultura românească este de o mare relevanţă ideatică şi generator de forme poetice elevate şi extrem de sugestivE. În cadrul acestui complex mitico-simbolic se detaşează patru personificări ale dragostei, reprezentând patru ipostaze diferite ale dragostei: Dorul – ipostaza cea mai poetizată a iubirii, a dragostei neîmplinite, a „iubirii la distanţă”, generatoare de tristeţe, dar şi de speranţă; după aprecierea unanimă a folcloriştilor şi literaţilor, tema Dorului reprezintă „unul dintre cele mai substanţiale şi mai tulburătoare aspecte ale folclorului nostru” (E. Papu, Evoluţia şi formele genului liric, 132); Brumă-relul – personificarea dragostei „tomnatice”, a iubirii premaritale, care nu poate avea un alt epilog decât nunta; Zburătorul – personificarea dragostei în formele ei exacerbate, de exaltare şi de tulburare a psihicului, a dragostei nocturne, vecină cu unele manifestări patologice; Dragostele – personificări ale iubirii în întreaga varietate a acestui sentiment profund uman. De aceea, în textele populare, ea are forma pluralului diversităţii. Ca soli ai destinului şi ca spirite ale evenimentelor implacabile, Dragostele il aşteaptă, il pândesc pe om pe drumurile vieţii sale, pe căile alergate şi potecile străbătute de el, mai ales în anii tinereţii sale. Cum spune textul unui descântec, Dragostele pot avea sexe diferite: „Pleacă N. N. /Pe cărare, pe cale, /Cu dragostile, /
Cu mândruţele, /Cu mândru, /Cu drăguţele„. Dragostele acestea „când întâlnesc doi tineri, sau un bărbat şi o femeie, pe care vreau să-i îndrăgostească unul de altul, le schimbă înfăţişarea şi apoi le toarnă în suflet para dragostei. Acei vrăjiţi de dragoste nu mai văd pe cei ce-i iubesc aşa cum sunt, ci mult mai frumoşi”. (M. Olinescu, MitoL. Românească, 390).
După cum constata Romulus Vul-cănescu, Dragostele apar mai frecvent ca „zâne delicate sau ca semi-zâne blajine”, care introduc în starea spirituală a celor îndrăgostiţi respectul, bunacuviinţa şi omenia {Mitologie română, 287). Dar, am adaugă noi, urmând căile întortocheate ale Erosului popular, şi în această