Cărți «Un cal intră într-un bar citește cartți gratis PDf 📖». Rezumatul cărții:
Ridică un deget în aer, ca să putem auzi tăcerea.
— Şi el, la ora asta de dimineaţă, încă n-are tzzz în trup, şi atunci ne uităm la primele păsări şi la fluturi şi la cărăbuşi. Fărîmiţăm biscuiţi pentru păsări. El ştie să şi fluiere ca o pasăre, că n-ai crede că-i un om ăla care fluieră.
— Deodată-l aud pe şofer vorbind: E un vapor care se scufundă, şi numai unul singur dintre toţi pasagerii reuşeşte să sară în mare şi să înoate. Înoată, se sufocă, înoată, cînd e la capătul puterilor ajunge la o insulă şi vede că împreună cu el au ajuns acolo un cîine şi-o capră.
— Deschid jumătate de ochi. Şoferul vorbeşte fără să-şi mişte gura, cu greu se poate-nţelege ce spune: Trece-o săptămînă, trec două, insula e pustie, nu-s oameni, nu-s animale, numai flăcăul nostru, capra şi cîinele. S-ar zice că şoferul spune un banc, dar asta nu sună a banc, tipul vorbeşte ca şi cum toată gura lui n-ar fi decît un pachet de muşchi încordaţi.
— După o lună flăcăul de pe insulă e rău de tot în călduri. Se uită la dreapta, se uită la stînga, nici o muiere în raza vederii lui, numai capra. După înc-o săptămînă flăcăul nu mai poate, e crispat, face explozie.
— Şi eu încep să gîndesc în sinea mea, fii atent, şoferul ăsta îţi spune acum un banc porcos. Ce să-nsemne asta? Mai deschid o jumătate de ochi. Şoferache e aplecat cu tot trupul peste volan, mutra îi e lipită de parbriz, e de-o seriozitate mortală. Închid ochii. E aici ceva ce trebuie să-nţeleg, dar cine are putere să-nţeleagă, aşa că eu nu fac decît să-mi desenez în cap insula cu flăcăul şi cu capra şi cu cîinele, plantez acolo un palmier drăguţ, le aranjez nişte nuci de cocos, un hamac. Un şezlong. Palete de ping-pong.
— După încă o săptămînă flăcăul nu mai poate, se apropie de capră, îşi scoate scula, deodată cîinele sare şi-i face: Grrr! Adicătelea: Bagă de seamă, nu te-apropia de capră! Bun, flăcăul se sperie, îşi strînge echipamentul, se gîndeşte, noaptea, cîinele o s-adoarmă, eu o s-acţionez. Vine noaptea, cîinele sforăie, flăcăul se tîrăşte-ncetişor spre capră. N-apucă bine să se cocoaţe pe ea, cîinele se şi năpusteşte ca o panteră, latră, ochii injectaţi de sînge, colţii cuţite, atunci flăcăul, săracul, n-are-ncotro, ce poate să facă, se duce la culcare cu o durere-n coaie de-i răspunde pînă şi-n gene.
Dovală vorbeşte, iar eu îmi trec privirea peste feţele oamenilor. Peste feţele femeilor. Furişez o privire către femeia bine clădită. Părul ei tuns scurt e ca un nimb în jurul capului frumos, care pare sculptat. Trei ani. De cînd s-a îmbolnăvit Tamara. Indiferenţă deplină. Mă întreb dacă femeile pot simţi în vreun fel ce mi se întîmplă mie, şi dacă asta e cauza că, de la o vreme încoace, destul de multă, nu mai recepţionez aproape nici un mesaj, de la nici una dintre ele.
— Credeţi-mă că-n viaţa mea n-am văzut pe cineva spunînd bancuri în felul ăsta. Împinge în afară fiecare cuvînt ca şi cum, dacă, ferească Dumnezeu, o să sară fie şi numai un singur cuvînt, chiar şi numai o literă, atunci o să-l descalifice şi în general o să i se anuleze pe viaţă autorizaţia de spus bancuri.
Şi Dovală îl imită punct cu punct pe şofer, care e aproape culcat pe volan şi figura lui se înfiripează aici chiar sub ochii noştri: Şi aşa continuă povestea pe insulă înc-o zi şi înc-o zi, şi-o săptămînă, şi-o lună. De fiecare dată cînd flăcăul doar se apropie de capră, cîinele numaidecît: Grrr!
Ici-colo zîmbete. Femeia cea mărunţică începe să chicotească şi-şi ascunde gura cu mîinile. Grrr! Dovală îi face din nou, numai ei, o variaţie pe tema lui rrrr! de dinainte. Ea se desfată. Rîsul ei se rostogoleşte ca şi cum el ar fi gîdilat-o. Dovală o priveşte blînd.
— Într-o zi flăcăul şade disperat şi priveşte marea. Deodată vede în depărtare fum, înc-un vapor care se scufundă! De pe vapor sare o blondă echipată complet, fiecare lucru e la locul lui, ai cu ce face treaba. Flăcăul nu stă nici o clipă pe gînduri, sare-n apă, înoată, înoată, ajunge la blondă. Aia aproape că s-a-necat de-acum, şi el o apucă, o cară pînă la insulă, o culcă pe nisip, ea deschide ochii, frumoasă ca un vis, ca un manechin, îi spune: Eroul meu, my hero, sînt toată a ta, poţi să-mi faci orice pofteşti.