Exercițiu de sinceritate carti de filosofie online gratis :) PDf 📖
Cărți «Exercițiu de sinceritate carti de filosofie online gratis :) PDf 📖». Rezumatul cărții:
Ion Vianu
Exerciţiu de sinceritate
Editura Polirom
2009
© 2009 by Editura POLIROM
www.polirom.ro
Editura POLIROM
Iaşi, B-dul Carol I nr. 4; P.O. BOX 266, 700506
Bucureşti, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, sc. 1, et. 1;
sector 4, 040031, O.P. 53, C.P. 15-728
ISBN ePub: 978-973-46-2151-4
ISBN PDF: 978-973-46-2512-3
ISBN print: 978-973-46-1383-0
Redactor: Gabriel Cheşcu
Coperta: Carmen Parii
Această carte în format digital (e-book) este protejată prin copyright şi este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sau comercializarea sub orice formă, precum şi alte fapte similare săvârşite fără permisiunea scrisă a deţinătorului copyrightului reprezintă o încălcare a legislaţiei cu privire la protecţia proprietăţii intelectuale şi se pedepseşte penal şi/sau civil în conformitate cu legile în vigoare.
Lectura digitală protejează mediul Versiune digitală realizată de elefant.ro
Ion Vianu (n. 1934, Bucureşti) începe studii de filologie clasică, apoi urmează medicina. În 1977 emigrează. Publică în străinătate articole şi studii privind istoria şi filosofia psihiatriei şi se distinge ca unul dintre colaboratorii constanţi ai postului de radio Europa Liberă. Volume publicate: Introducere în psihoterapie (1975), Stil şi persoană (1975; premiul Uniunii Scriitorilor), Amintiri în dialog. Memorii (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994; ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Polirom, 1997; ediţia a III-a, Polirom, 2005), Paramnezii (2005), Blestem şi Binecuvântare (2007), Investigaţii mateine (2008), Necredinciosul (2008). Iniţiază un ciclu de romane, Arhiva trădării şi a mâniei, din care a publicat la Polirom Caietele lui Ozias (2004) şi Vasiliu, foi volante (2006).
„Nu există un secol fericit, dar există o clipă a fericirii, iar în clipa aceea există şi libertatea.“
Ernst Jünger
Notă preliminară
Aceste pagini autobiografice au fost scrise în toamna anului 2006, înainte să iau cunoştinţă de dosarul meu de la Securitate, lucru petrecut în primăvara lui 2008. Am ţinut să public textul aşa cum l-am scris, ca pe un produs al memoriei mele, neinfluenţat de documente. Oricum, ele nu mi-ar fi schimbat esenţial amintirile, care s-au dovedit destul de exacte.
Am hotărât să public, în addenda, câteva documente care se găseau în dosarul pus la dispoziţie de CNSAS. Lăsând la o parte turnătoriile minore, notele angajaţilor Securităţii, ascultările telefonice etc., public aici darea de seamă a şedinţei de excludere din postul pe care îl aveam la facultate, care are meritul să completeze amintirile despre un moment atât de intens şi să redea în mod remarcabil atmosfera acelor vremuri. Public de asemenea două note informative, una ridicolă, alta sinistră, amândouă reprezentative pentru epoca aceea.
Mulţumirile mele se adresează lui B. Elvin şi Irinei Horea, care au „moşit“ prima versiune a acestui text apărut în Lettre Internationale (ediţia în limba română), precum şi conducerii CNSAS, în special lui Claudiu Secaşiu şi Adinei Avramescu, ghidul meu în infernul arhivelor.
Ion Vianu, noiembrie 2008
SUPUNERE, ÎMPOTRIVIRE, EXIL
I
Dacă te încumeţi să-i judeci pe contemporanii tăi, e necesar să faci simultan exerciţiul de-a te judeca pe tine. Şi dacă vei avea curajul să fii aspru cu propria ta persoană, abia atunci să ai cutezanţa să aplici aceeaşi măsură şi altora.
Fii cel puţin aşa de aspru cu tine cât eşti cu ceilalţi. În ceea ce mă priveşte, cred că e mai bine să fii un dram mai sever cu tine. Garanţia morală se întăreşte.
Cei care s-au angajat în actul