Cărți «Fratii Karamazov Vol.2 romane de dragoste online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
— Floricele pentru mămica, să-i ducem mămichii floricele! Am necăjit-o, sărăcuţa! o căina el în gura mare.
Cineva îi strigă să-şi acopere capul, să nu răcească. Furios, Sneghirev azvârli cât colo pălăria în zăpada ţipând: „N-am nevoie de pălărie, nu-mi trebuie!” Srnurov o ridică şi se luă după el. Toţi copiii plângeau, iar Kolea şi băieţaşul care descoperise Troia mai tare decât toţi. Smurov, cu pălăria căpitanului în mână, deşi plângea şi el amarnic, apucă totuşi să culeagă din fugă de pe jos un ciob de cărămidă ce răsărea roşu din albul omătului, şi să-l azvârle într-un stol de vrăbii care trecea în zbor. Nu nimeri însă nici una şi plecă mai departe, alergând cu lacrimile pe obraz. La jumătatea drumului, Sneghirev se opri ca ţintuit de un gînd, se întoarse în loc şi o rupse la fugă înapoi, spre mormîntul părăsit. Băieţii îl ajunseră din urmă şi se agăţară de el care mai de care, împresurându-l. Atunci, neputincios, omul se prăbuşi hohotind în zăpadă, ca doborât de o lovitură, şi începu să se tăvălească pe jos şi să urle: „Iliuşecika, băiatul tatii, băieţaş!” Aleoşa şi Kolea încercară să-l ridice din zăpadă şi să-l liniştească.
— Fii bărbat, căpitane, ţine-ţi firea! murmură Kolea.
— Ai să strici floricelele, îi atrase atenţia Aleoşa. Gândeşte-te că mămica le aşteaptă, şade acasă şi plânge pentru că n-ai vrut să-i dai nici o floare de la Iliuşecika. E şi pătuţul lui acolo...
— Da, da, să mergem la mămica! îşi aminti deodată căpitanul. Să nu-i ia pătuţul, să nu-i ia pătuţul! adăugă el îngrozit, ca şi cum într-adevăr cineva ar fi putut să scoată din cameră pătuţul copilului.
Şi sărind în picioare o zbughi spre casă. Nu mai era decât o palmă de loc, aşa că ajunseră toţi odată. Sneghirev intră buzna în odaie şi-i striga soţiei sale, pe care o bruftuise fără nici o milă mai înainte:
— Mămico dragă, Iliuşecika îţi trimite florile! Picioruşele tale bolnave! strigă el, întinzându-i bucheţelul de flori îngheţate pe care-l strivise în timp ce se zvârcolea în zăpadă.
În aceeaşi clipă însă zări în colţ, la picioarele patului, cizmuliţele lui Iliuşa, aşezate una lângă alta de gazdă, bietele lui cizmuliţe purtate şi răspurtate, scorojite şi peticite. Ridică braţele în sus şi, căzând în genunchi, luă în mână una din ele şi începu s-o sărute pătimaş: „Băiatul tatii, Iliuşecika! se tânguia el. Băieţaşul tatii drag, unde