Cărți «Fratii Karamazov Vol.2 romane de dragoste online gratis PDF 📖». Rezumatul cărții:
— Ar fi mai bine să aşteptaţi, rosti în cele din urmă preotul. Vedeţi doar că nici să vorbească nu poate ca lumea!
— A băut toată ziua, îi ţinu isonul pădurarul.
— Doamne-Dumnezeule! suspină Mitea, de-aţi şti câtă nevoie am de el şi ce-i pe sufletul meu!
— Totuşi, ar fi mai bine să aşteptaţi până mâine dimineaţa-îl sfătui din nou preotul.
— Până mâine dimineaţă? Fie-vă milă, oameni buni, e peste putinţă! şi, disperat, fu gata să se repeadă din nou asupra beţivanului, dar se răzgândi numaidecât, dându-şi de zădărnicia încercărilor sale. Părintele tăcea, iar pădurarul picotea şi era posac.
— Ce tragedii cutremurătoare întâlneşti uneori în realitate! rosti Mitea, abătut cu desăvârşire. Sudoarea îi curgea şiroaie pe obraz. Folosindu-se de prilej, părintele îi spuse cu multă chibzuială că, beat cum era, chiar dacă ar izbuti să scoale omul din somn, tot n-ar ajunge la nici o socoteală cu el. „Iar dumneavoastră, cum văd, aveţi un lucru serios de discutat, aşa că tot e mai bine să lăsaţi pe mâine dimineaţă...” Mitea dădu din mâini neputincios şi trebui să se resemneze.
— Atunci, părinte, am să stau aşa, cu luminarea aprinsă, şi am să aştept momentul când s-o trezi, am să încerc să vorbesc cu dânsul... Lasă, că plătesc lumânarea, căută să-l împace pe pădurar. Îţi plătesc şi pentru găzduire, să n-ai nici o grijă, o să-l pomeneşti pe Dmitri Karamazov! Numai cu dumneata, părinte, nu ştiu ce să fac, unde o să te culci?
— Păi eu m-aş cam duce acasă... Am să iau iepşoara lui, zise popa, arătând spre pădurar. Atunci, vă las cu bine şi să fie într-un ceas bun!
Zis şi făcut. Preotul se întoarse călare acasă, fericit că se descotorosise până la urmă de Mitea; dădu totuşi încurcat din cap, cumpănind în sinea lui dacă n-ar fi cazul să-i aducă la cunoştinţă a doua zi dimineaţă binefăcătorului său, Fiodor Pavlovici, această întâmplare curioasă, „că de, mai ştii, ceasul rău, să nu se supere cumva şi să nu mai văd în veac nimic de la dânsul!” Pădurarul se scărpina în cap şi se duse la el în odaie, fără să mai spună nimic, iar Mitea se aşeză pe laviţă, „aşteptând momentul”, vorba lui. O tristeţe fără margini îi învăluia sufletul ca o pâclă deasă. O adâncă şi copleşitoare tristeţe! Şedea aşa, rumegând tot felul de gânduri, şi nu putea să ajungă la nici un căpătâi. Feştila lumânării se micşora treptat, un greiere cânta după cuptor, în odaia încălzită peste măsură se făcuse o zăpuşeală că de abia îţi puteai trage suflarea. La un moment dat, îi năluci înaintea ochilor grădina cu poteca din spatele casei părinteşti, o uşă pare-se că se deschidea misterios şi