Cărți «Draga Edward carte în format electronic .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Îţi doresc numai bine, Edward. Mulţumesc.
Cu drag,
Jeannette Louis
Shay ridică privirea din scrisoare, cu ochii mari.
— Doctoriţa din dosar.
Pustiiţi pe dinăuntru, îşi zice Edward.
— Alta? şopteşte ea.
Aceasta este scrisă pe hârtie de corespondenţă gri, de către soţul unei femei din avion. Moartea ei l-a lăsat singur cu cei trei copii ai lor. Îl roagă pe Edward să-i scrie fiecăruia în parte, spunându-i că a întâlnit-o pe mama sa în avion. Ştiu că probabil n-ai întâlnit-o. Cine face cunoştinţă cu străinii dintr-un avion? Dar copiii mei nu vor şti asta. Te vor crede. Te rog, spune-le că ţi-a spus ce mult îi iubeşte şi că ştie că vor fi bine. În scrisoarea către Charlie, adaugă că mama voia ca el să nu renunţe să citească. Spune-i micuţei să fie mereu dulce. Şi spune-i lui Connor că ea n-ar vrea ca el să renunţe la olimpiada de ştiinţe.
În plic e şi o fotografie. Shay o ridică. Trei copii de culoare, aşezaţi în ordinea înălţimii. Cei doi băieţi mai mari au pulovere în dungi, iar mezina are o rochie asortată, tot în dungi. Zâmbesc spre aparatul de fotografiat.
— Mierda{22}, zice Shay.
Edward îşi cuprinde în palme craniul, ca pe o minge de baschet, cu degetele răsfirate. Capul îi zvâcneşte.
— Încă vreo câteva şi ne oprim pe noaptea asta, zice Shay.
Edward ştie că ea vrea să citească mai departe sperând că pot să încheie într-o notă mai bună. Orice ar fi însemnând asta.
Următoarea scrisoare e de la o mamă a cărei fiică a murit în avion. Visul fiicei era să-şi onoreze moştenirea chinezească mergând pe Marele Zid. Te rog, Edward, îndură-te să împlineşti acest vis în numele fiicei mele.
Se dovedeşte că aproape toate scrisorile conţin nişte rugăminţi adresate lui Edward. În următoarea i se cere să scrie un roman. Cea de după îl imploră să se mute la Londra, preferabil într-un apartament cu vedere spre St. James’s Park. O mamă al cărei fiu visa să devină comediant vrea ca Edward să deschidă un club de stand-up în orăşelul lor din Wisconsin şi să-i dea numele tânărului mort.
Chipul lui Shay arată aşa cum îşi închipuie Edward că arată şi al său: copleşit de durere. Putem suporta asta? se întreabă, în sinea lui. Când vorbeşte, trebuie să-şi forţeze glasul ca să poată articula cuvintele.
— Câte scrisori crezi că sunt?
— Dacă şi cealaltă geantă e plină, atunci sute.
Shay ţine încă în mână fotografia celor trei copii în hăinuţe asortate.
— De ce nu ţi-au dat e-mail? De ce au trimis scrisori pe hârtie?
— Pentru că John mi-a dat acea adresă de e-mail obscură. E doar din cifre şi liniuţe. Ca să nu mă poată găsi niciun necunoscut.
— Vrei să-i spui lui sau lui Lacey că am găsit astea?
Edward îşi încleştează mai tare degetele în jurul capului.
— Crezi că sunt toate aşa? zice el.
Cumpără un aparat de fotografiat. Scrie scrisori copiilor care şi-au pierdut mama. Du-te în China, în Anglia, în Wisconsin.
— Sper că nu, îi răspunde Shay în întuneric.
Când Edward se îndreaptă, în sfârşit, spre pivniţă, e ora trei dimineaţa. Execută mecanic operaţiunile uzuale: se spală pe dinţi, stinge luminile, se vâră sub aşternuturi. Închide ochii din simţul datoriei şi din obişnuinţă. Nu mai are nicio nădejde să adoarmă; de câteva zile şi-a pierdut nădejdea. Dar, de cum închide ochii, îşi dă seama că ceva e diferit. Întunericul dinăuntrul lui are o nuanţă nouă; e mai bogat. E alunecos, precum catifeaua. Edward simte că se dezechilibrează; alunecă spre somn ca un copil coborând cu săniuţa coasta unui deal. N-a mai avut această senzaţie de la moartea familiei sale, şi e însoţită de o explozie de uşurare. Îşi zice, şi gândul e înceţoşat: scrisorile. Trebuie să fie scrisorile; nimic altceva nu s-a schimbat. N-are niciun sens, însă e prea obosit ca să se sinchisească. E prea uşurat ca să se sinchisească. Doarme şi simte, în vreme ce dispare, cum celulele sale freamătă în celebrare.
Visele din acea noapte par a fi nişte experienţe reale. Edward urcă pe un munte din cealaltă parte a lumii, apoi, din vârf, conversează pe Skype cu familia unei victime. Apoi stă în echilibru pe o stâncă năpădită de muşchi, împrăştiind cenuşa unui străin într-un pârâu din Oregon. Înoată într-un bazin de dimensiuni olimpice, încercând să bată un anumit record. Transpiră între cearşafuri, de mai multe ori. Se vede aplecat în rugăciune, o poziţie pe care n-a luat-o niciodată în viaţă.
A doua zi, Edward pribegeşte dintr-o clasă în alta, fără să audă nimic din ce i se spune. De mai multe ori,
Shay trebuie să-l prindă de cot şi să schimbe direcţia în care merge. O lasă să facă asta, dar îşi zice: N-are importanţă dacă stau la ora de engleză sau la cea de studii sociale.
În noaptea aceea, cei doi aşteaptă doar cincisprezece minute după ce s-au stins luminile în dormitor, înainte să traverseze peluza spre garaj.
După ce intră, Edward descuie lacătul genţii de voiaj.
— Cred că ar trebui să avem nişte reguli, zice atunci Shay.
— Reguli?
— Poate că ar trebui să citim doar zece scrisori pe noapte, sau timp de o oră, cam aşa ceva. Sunt… intense. Şi cred că, după ce am citit o scrisoare, ar trebui s-o luăm. Trebuie să lăsăm genţile aici, evident, însă pot băga ceva în ele ca să arate pline, după ce am citit un teanc. Vreau să ţin o evidenţă a scrisorilor, şi apoi putem răspunde la ele, dacă hotărâm s-o facem.
— Nu crezi că John o să observe?
— N-a deschis niciuna dintre ele. Bănuiesc că avea de gând să