Cărți «Hamlet descarcă online .PDF 📖». Rezumatul cărții:
ROSENCRANTZ
În ce scop, măria-ta?
HAMLET
Voi să mi-l spuneţi. Dar, vă rog din suflet, cu dreptul pe care mi-l dă prietenia noastră şi în numele înţelegerii depline din tinereţe, al făgăduinţelor de nestrămutată dragoste şi al tuturor nestematelor ce altul mai meşter la vorbă ca mine vi le-ar mai putea înşira, vorbiţi deschis, fără înconjur: fost-aţi chemaţi, sau nu?
ROSENCRANTZ
(către Guildenstern) Tu ce zici?
HAMLET
(aparte) Dacă e aşa, n-am să vă slăbesc din ochi. (Tare.) Dacă mă iubiţi, nu-mi ascundeţi nimic.
GUILDENSTERN
Stăpâne, am fost chemaţi.
HAMLET
Să vă spun de ce. Astfel, cele ghicite de mine o să preântâmpine mărturisirile voastre, iar taina voastră cu regele şi regina nu va fi jumulită de penele ei. De la o vreme — nu ştiu nici eu din ce pricină — mi-a pierit toată veselia şi m-am lăsat de toate deprinderile şi îndeletnicirile mele, şi mă simt atât de copleşit de această toană rea, încât şi minunata alcătuire care e pământul îmi pare doar o stâncă stearpă. Vedeţi voi, acel prea frumos baldachin, văzduhul, mândra boltă ce atârnă asupră-ne, ca un acoperământ falnic, bătut în scântei de aur, nu e pentru mine altceva decât un vălmăşag de miasme spurcate şi rău mirositoare. Ce lucru desăvârşit e omul! Ce aleasă îi e cugetarea! Şi cât de nemăsurate însuşirile! Ce falnic şi minunat în portul şi mişcările sale! Întocmai ca un înger în fapte şi ca un zeu în năzuinţele lui. Podoaba luminii! Pildă a vietăţilor! Şi totuşi ce e pentru mine această mână de lut? Bărbatul nu mă încântă, nici măcar femeia, deşi zâmbetul domniei tale ar vrea să spună că da.
ROSENCRANTZ
Stăpâne, nu mi-a trecut prin gând o astfel de nerozie.
HAMLET
Atunci de ce ai râs când am spus că bărbatul nu mă încântă?
ROSENCRANTZ
Mă gândeam, stăpâne, ce primire de post îi aşteaptă pe actori din partea măriei tale, dacă spui că omul nu te încântă. I-am lăsat în urmă; vin încoace să se pună în slujba măriei tale.
HAMLET
Cel ce joacă pe regele va fi bine primit. Am să-i plătesc tributul meu măriei sale. Cavalerul rătăcitor o să-şi poată folosi spada şi scutul, îndrăgostitul n-are să suspine de pomană, comicul o să-şi sfârşească tirada lui nestingherit, măscăriciul o să stârnească hohotele celor al căror râs porneşte ca din praştie. Iar domniţa îşi va spune fără teamă gândul întreg, ca să nu şchiopăteze versul. Dar despre ce actori e vorba?
ROSENCRANTZ
Sunt chiar cei care te făceau să petreci odinioară. Actorii de tragedie ai oraşului.
HAMLET
Prin ce întâmplare sunt pe drumuri? Nu le pria mai bine să stea locului, atât pentru renumele lor, cât şi pentru câştig?
ROSENCRANTZ
Cred că piedica le vine de la o schimbare ivită în teatru de câtăva vreme.
HAMLET
Faima le e aceeaşi ca atunci când eram eu în oraş? Tot mai au căutare?
ROSENCRANTZ
La drept vorbind, nu prea.
HAMLET
Cum se face? Au prins rugină?
ROSENCRANTZ
Ba de loc. Ei îşi dau toată silinţa. Dar s-au ivit, stăpâne o droaie de copilandri care ţipă cât îi ţin gura în toiul jocului şi sunt aplaudaţi nebuneşte tocmai din pricina asta. Ei sunt acum la modă. Şi teatrele de rând — cum le spun ei — sunt atât de defăimate, încât mulţi din cei ce poartă sabie, speriaţi de cei cu pene de gâscă, de-abia mai îndrăznesc să se arate pe-acolo.
HAMLET
Cum? Sunt doar nişte copilandri? Dar cine-i sprijină? Cu cine se însoţesc? N-au să se ţină de meseria asta decât atâta vreme cât pot cânta? N-au să spună mai târziu, ajungând şi ei actori de rând — cum o să li se întâmple dacă n-au alte mijloace — că le-au făcut mai mult decât bine scriitorii aceia care îi pun să ponegrească propria lor moştenire?
ROSENCRANTZ
Într-adevăr cele două tabere au avut de furcă împreună. Şi mulţimea socotea că nu-i un păcat să-i întărâte în cearta lor. Şi într-o vreme nu era rost de nici un câştig de pe urma piesei până ce poetul şi actorii nu-şi cărau câţiva pumni.
HAMLET
Cum e cu putinţă?
ROSENCRANTZ
Au fost multe capete sparte.
HAMLET
Şi au învins băieţandrii ăştia?
ROSENCRANTZ
Mai întrebi, stăpâne? Chiar şi pe Hercule cu globul său.
HAMLET
Nu e de mirare. Unchiul meu e regele Danemarcei; iar cei ce şi-ar fi bătut joc de el câtă vreme trăia tatăl meu, dau astăzi douăzeci, patruzeci, cincizeci, o sută de ducaţi ca să-i aibă chipul zugrăvit. Pe legea mea, e ceva nefiresc într-asta, măcar de s-ar încumeta filozofia să-l dezlege.
(Sunete de trâmbiţe înăuntru.)
GUILDENSTERN
Au sosit actorii.
HAMLET
Domnii mei, bine-aţi venit la Elsinor! Hai, daţi-mi mâna. Anumite forme şi ceremonii sunt nelipsite la o primire buna; daţi-mi voie să mă supun acestui obicei în ce vă priveşte; ca nu cumva bunăvoinţa mea faţă de actori, care vă spun dinainte că trebuie să se vădească tuturor, să vă pară mai mare decât faţă de voi. Fiţi bineveniţi! Însă unchiul care mi-e tată şi mama care mi-e mătuşă se înşală.
GUILDENSTERN
Cum asta, scumpul meu stăpân?
HAMLET
Nu sunt nebun decât dinspre nord-nord-vest: când adie vântul de la miazăzi, pot să deosebesc un şoim de un cocostârc.
(Intră Polonius.)
POLONIUS
Bine v-am găsit, domnii mei.
HAMLET
Ascultă, Guildenstern, şi tu de asemenea; la fiecare ureche un ascultător: pruncul ăsta bătrân pe care îl vedeţi încă nu a ieşit din scutecele cu care a fost înfăşat.
ROSBNCRANTZ
Pesemne că s-a întors din nou în ele: se spune doar că orice bătrân e copil a doua oară.
HAMLET
Vă fac o prorocire: vine să-mi spună despre actori. Băgaţi de seamă. Bine zici, domnul meu; luni de dimineaţă, aşa e, fără-ndoială.
POLONIUS
Stăpâne, ţi-aduc veşti.
HAMLET
Stăpâne... ţi-aduc veşti. Pe când Roscius era actor la Roma...
POLONIUS
Au sosit actorii, stăpâne.
HAMLET
Bâz... bâz...
POLONIUS
Pe cinstea mea!
HAMLET
Fiece actor pe un măgăruş călare...
POLONIUS
Cei mai buni actori din lume, fie în tragedie, în comedie, piese istorice, pastorale, pastorale comice, pastorale istorice, tragico-istorice, pastorale tragi-comico-istorice, piese ce respectă regulile, şi poeme libere. Seneca nu poate fi prea greoi pentru ei, nici Plaut prea uşor. Sunt neîntrecuţi, atât în ce priveşte respectul celor scrise cât şi în uşurinţa exprimării.
HAMLET
„O, Iefta, judecător al Israelului" — ce comoară ai avut!
POLONIUS
Ce comoară a avut, măria-ta?
HAMLET
„O fată încântătoare şi alta nimic, la care ţinea ca la ochii din cap".
POLONIUS
(aparte) Iar fata mea!
HAMLET
N-am dreptate, bătrâne