biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Arhipelagul Gulag V3 descarca gratis PDf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Arhipelagul Gulag V3 descarca gratis PDf 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 226 227 228 ... 247
Mergi la pagina:
şi etnografului sibenan Dmitri Pavlovici Davâdov (18L1-1888).

  4. „Pace”, formulă de salut la popoarele de origine turcică.

 

  5. Fel de mâncare specific kazallilor, având la bază came de oaie, un fel de tocană compusă din cinci alimente.

  6. „Barbă albă”, căpetenie de seminţie, om respectabil; formulă de adresare bătrânilor în Asia Centrală şi Caucaz.

  7. „Carne”? „Nu”!. – -

  *.

  8. Vas de băut (ceaşcă fără toartă) la popoarele din Asia Centrală. ’ „

  9. Cântec de muzică uşoară care s-a bucurat de popularitate în jurul anului 1940.

  10. Sat, la popoarele din Asia Centrală şi Caucaz. ’

  11. Diminutiv de la Gheorghi.

  12. În 1. Kazahă: cinci rable. Tenno şi tovarăşul lui au crezut că este o pronunţie defectuoasă pentru expresia rusească bez deneg: fără bani.

  13. Ermak Timofeevici (7-1585), ataman de cazaci, vestit prin campaniile întreprinse în Siberia, care au constituit începutul cuceririi de către ruşi a acestui

  —, teritoriu. Şi-a găsit moartea într-o bătălie cu tătarii. Erou de legende şi cântece populare.

  14. Vezi Abrevieri şi sigle…

  15. Abai Kunanbaev (1845-1904), poetul naţional al kazallilor, fondatorul literaturii kazalie modeme scrise.

  16. Viacik Ştirbul (Viacik – diminutiv de la Viaceslav, prenumele lui Molotov).

  Capitolul 8 – EVADĂRI ÎNTÂMPLĂTOARE SAU EVADĂRI ’ ’: PREGĂTITE INGINEREŞTE

  1. Mişcarea partizanilor păcii, mişcare internaţională de masă împotriva războaielor şi militarismului, reunind pe luptătorii pentru pace indiferent de apartenenţa naţională şi de concepţiile politice şi religioase. A fost creată sub auspiciile partidelor comuniste la primul Congres mondial al partizanilor păcii (Paris-Praga, aprilie 1949). Alte manifestări: apelul de la Stockholm (1950), congresul din 1950 (Varşovia), sesiunea Consiliului mondial al păcii (Viena, 1951), Congresul popoarelor pentru apărarea păcii (Viena, 1952).

  2. Tilionov, Nikolai Semionovici (1896-1979), poet şi prozator oficial; secretar al Uniunii Scriitorilor din URSS (din 1944), deputat în Sovietul Suprem (din 1946), preşedinte al Comitetului sovietic pentru apărarea păcii (din 1949),

  Membru al Consiliului Mondial al Păcii. Laureat al multor premii Stalin şi Lenin.

  3. La rândul lui, Ilia Ehrenburg a fost vicepreşedinte al Consiliului Mondial al Păcii din 1950 şi a primit premiul internaţional Lenin „Pentru întărirea păcii între popoare” (vezi şi voi. I, p. 459, nota 37). <-

  4. Tot un deportat. Cecenii au fost deportaţi, întreaga republică, în anul 1944, sub acuzaţia de colaboraţionism cu ocupanţii germani. – –. -

  5. Korneiciuk, Alexandr Evdokimovici (1905-1972), dramaturg ucrainean oficial şi om politic. Printre altele – membru al Consiliului Mondial al Păcii şi al Biroului acestuia (din 1949), membru al Prezidiului Consiliului Mondial al Păcii (din 1958). De cinci ori laureat al premiului Stalin; laureat al premiului Lenin pentru pace (1960).

  6. Posesori de carnete de identitate „deteriorate” sau „avariate”, marcate discret pentru a dovedi că deţinătorii au avut probleme cu securitatea.

  7. Căciulă de blană cu urechi mari. „’”

  8. Preţul de răscumpărare a miresei, care se plătea părinţilor drept compensaţie pentru pierderea unei lucrătoare (la unele popoare din Asia, Africa ş. A).

  9. (în unele limbi turcice.) Bunic, moş.,

  10. În limba rusă, cuvântul razvedka are mai multe înţelesuri. Pe lângă sensul de serviciu de informaţii/de spionaj, mai înseamnă şi explorare, prospectare, prospecţiune, recunoaştere, cercetare etc.

  11. Acordeon de construcţie rusească, dar care este prevăzut şi pentru mâna dreaptă tot cu butoane, nu cu clape.

  12. (Sau mastârka.) Automutilare intenţionată, la care deţinuţii recurgeau pentru a se sustrage de la anumite corvezi. Simulare a îmbolnăvirii.

  I i Capitolul 9 – BĂIEŢAŞII CU AUTOMATE Adică fără blană, doar din postav.

  Volodia este de fapt diminurivul de la Vladimir, dar şi de la Vladilen, prenume construit artificial de la Vladi [mir] Len [în].

  — Capitolul 10 – Când în ZONĂ ARDE pământul

  1. Detaşamente de mărimi variabile, alcătuite din rândul naţionalităţilor neruse din URSS, care au luptat de partea germanilor.

  2. Decrete din 7 august 1932 şi 4 iunie 1947, care pedepseau prejudiciile grave aduse proprietăţii socialiste.; -t, t;.’

  3. Inguşii (gâlgâi), popor din Caucazul de Nord, care până în anul 1991 a făcut parte din RSSA Ceceno-inguşă (Ceceno-Inguşetia) în cadrul RSFSR.

  4. Hoţ cu autoritate, cu multă experienţă, părerea căruia este respectată cu stricteţe în mediul interlop. Numirea hoţului „hoţ după lege” se face în cadrul „soborurilor”. Una dintre condiţiile acordării acestui „rang” era respectarea legii lumii interlope.

  5., Una din camerele Sovietului Suprem al URSS (alături de Sovietul Uniunii), aleasă de populaţie conform normelor stabilite de Constituţie: 32 deputaţi pentru fiecare republică unională, 11 – pentru fiecare republică autonomă, 5 – pentru regiunile autonome şi l pentru fiecare district autonom.

  6. Joc de cuvinte: conducerea lagărului a pus la dispoziţia turnătorilor o celulă (kamera), pe care deţinuţii, maliţioşi, au botezat-o „birou de bagaje” – kamera hraneniia (textual – celulă, cameră de păstrare).,

  7. Mahno, Nestor Ivanovici (1889-1934), anarhist, unul dintre conducătorii rezistenţei anticomuniste din sudul Ucrainei în timpul războiului civil (1918-1921). În 1921 s-a refugiat în România.

  — Capitolul 11 – LANŢURILE NI LE RUPEM PE DIBUITE

  1. Este vorba de ajunul Crăciunului rusesc, care se prăznuieşte pe stil vechi (sau după Calendarul iulian). „,.;.;

  2. Un fel de colivă, care se pregătea cu acest prilej.; – „

  3. Vezi nota 19 de la Capitolul 5.

  4. Deţinuţii aparţinând valului de arestări din 1937.

  5. Adică Stalin.

  6. (Katuska.) în jargonul puşcăriaşilor – durata maximă a condamnării, prevăzută de un articol concret din Codul penal.

 

  7. Dutov, Alexandr Ilici (1879-1921), general-locotenent, unul dintre organizatorii rezistentei albgardiste din Uralul de Sud (1917-1919). S-a refugiat în China, unde a fost ucis.

  8. Kamo (Ter-Petrosian), Simon Arşakovici (1882-1922), bolşevic de origine georgiană, amic cu Stalin, alături de care a organizat numeroase jafuri pentru completarea fondurilor destinate activităţii partidului. „* v ’”

  9. 5 martie 1953, ziua când a murit IV. Stalin. „>; ’; v

  10. Semnată de K. E. Voroşilov,

1 ... 226 227 228 ... 247
Mergi la pagina: